No comment - Lunga iarnă fierbinte…

Distribuie pe:

Ultimele evoluții de prin odăile în care se face și se desface ghemul (ne)dreptății ne… îndreptuiesc să credem că, după o lungă vară fierbinte, urmează o iarnă și mai fierbinte.

Pe scurt: ca să dovedească lumii și lu' șefa că știu face și altceva decât să șadă „cu curu' pe dosare", procurorii anticorupție, le-au „înhățat", ca să folosim limbajul de specialitate, pe doamnele Sevil Shhaideh (viceprim-ministru) și Rovana Plumb (ministrul pentru Fonduri Europene), urmărindu-le penal pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă au obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit. Printr-o hotărâre de Guvern din 2013, împricinatele ar fi trecut din proprietatea statului în…proprietatea statului o postată de insulă (de-i zice Belina) și-un braț de apă. Ei, dar statul cu pricina nu era orice stat: el stătea taman în județul Teleorman. Nu numai că dl Dragnea mergea la pescuit pe insula Belina, dar, gurile rele zic că acolo își duceau veacul și niște struți sau capre din pricina cărora nici dl Toni Greblă - fost judecător la Curtea Constituțională - n-a scăpat de mâna lungă a DNA, care l-a filmat în baie și în dormitor, doar, doar l-o prinde cu struțu-n sac și capra-n pat. Totul s-a dovedit a fi un mare fâs.

…Dar încercarea moarte n-are, așa că dosarul Belina-i gata. Și scandalul, așijderea: ministrul Justiției, dl Tudorel Toader, a cutezat să deschidă gura și să se pronunțe cum că, după pravilă, DNA n-are ce căuta în peisajul mirific de la Belina întrucât „legalitatea unei hotărâri de guvern nu o verifică procurorul, ci o verifică judecătorul specializat în contencios administrativ". „Știți că multe hotărâri de guvern au fost atacate la instanțele de contencios administrativ, spre a se verifica de către judecător legalitatea unui act normativ inferior legii", a explicat ministrul. (Știm, știm, dar în pricinile acelea era vorba de alte Beline, iar nu de Belina unde pescuia dl Dragnea. Nu că l-am iubi foarte tare, să fie clar.)

Ce mai freamăt, ce mai zbucium! DNA s-a șifonat pe loc și a cerut CSM să analizeze dacă spusele ministrului nu cumva „sunt de natură să afecteze independența sistemului judiciar". Răspunsul îl bănuim de pe-acum. Ghici ciupercă ce-i?

Pe loc, a fost cerută demisia ministrului Justiției. Cea mai vocală s-a dovedit „Inițiativa România" - o asociație, organizație, grupare, în fine, o chestie care ori e ceva, ori mere undeva. În orice caz, e bună prietenă cu dna Macovei. Această entitate a slobozit un comunicat din care cităm, îngroziți de cele ce ne așteaptă și cum o s-o (scuzați!) belim dacă se blochează „ancheta în cazul Belina": „În aceste condiții, în care ne apropiem de un dezastru iminent pentru România, care va deveni un paria al Europei prin acapararea și subordonarea de către o putere politică autoritară și profund coruptă a instituțiilor independente ale statului, devin imperative: 1. Proteste publice de amploare până la demisia Guvernului și a președinților celor două Camere ale Parlamentului sau oprirea definitivă a atacurilor Guvernului la independența Justiției; 2. Acțiuni și intervenții neechivoce ale președintelui României în apărarea statului de drept, inclusiv sesizarea Comisiei de la Veneția în legătură cu derapajele Curții Constituționale; 3. Alertarea Comisiei Europene și a partenerilor din UE și NATO privind capturarea la București a statului de către o mafie organizată". Horror! Mai rău ca scumpirea gazului și a electricii pentru consumatorii casnici.

Situația fiind groasă rău, dl Iohannis s-a simțit obligat să intervină cu câteva perle din gândirea sa juridică, explicându-ne că dl Toader a confundat poziția de ministru cu cea de profesor universitar și a făcut „afirmații teoretice" în loc să vină, de pildă, „cu un act prin care corecta, de exemplu, Codul de procedură civilă". Chiar. De ce n-o fi corectat dl Toader, Codul, „dimineața pe răcoare", să vină cu el gata corectat, în sensul că, de acum înainte, dacă ninge dacă plouă, tot ce zice DNA e lege, fără comentarii și fără drept de recurs. Plus interzicerea pescuitului în balta Belina. „Este nevoie de o implicare civică maximă, este nevoie ca toți cei care doresc o Românie stat de drept să se anunțe și să-și spună opinia…". În treacăt fie spus, la protestele din iarnă, când cu Ordonanța 13, „vocea străzii", la discuțiile purtate cu dl Iohannis, a fost reprezentată de un grup al Inițiativei România, ce ciudată coincidență…

Așa că să ne așteptăm la „implicare civică maximă" - „proteste publice de amploare", pâra la UE, NATO și alți „parteneri". „Cei care doresc o Românie stat de drept" să-și încarce de pe acum bateriile telefoanelor mobile, nu care cumva să-i lase de izbeliște și fără luminițe, când s-o da tonul la proteste, pe Facebook. Curtea Constituțională, Înalta Curte de Casație și Justiție, Guvernul, Parlamentul, miniștrii - pe ei, pe ei, pe mama lor! DNA să vină să îi ia!

….„Da, eu sunt mulțumit de activitatea DNA", a declarat, sec, dl Iohannis. Păi, are și de ce să fie mulțumit: numai în primele cinci luni ale anului, 95 de inculpați au fost achitați în instanță, scrie luju.ro, care vorbește de „amatorismul și abuzurile demonstrate de judecători", de „trimiteri nejustificate în judecată", urmărind „să lovească în politicieni, aleși locali, magistrați și oameni de afaceri".

Ei, dar să nu fim așa de duri: ce dacă au fost băgați la pușcărie oameni nevinovați, ce dacă ăia în care are încredere dl Iohannis încalcă, senini, Constituția, abuzează, amenință, intimidează, distrug vieți, cariere, destine?

Ia, niște fleacuri, acolo, niște „cancanuri", vorba dlui președinte…

 

 

 

Lasă un comentariu