Colocviile de la Nicula - ediția a VIII-a, 2017

Distribuie pe:

Mănăstirea Nicula este unul dintre cele mai vechi așezăminte mănăstirești din România, este datată înainte de 1552. În 1659, mănăstirea era numită „școală pentru grija sufletelor și educația pruncilor". Mănăstirea Nicula este o vatră a spiritualității ortodoxe românești, care adună mulțime mare de pelerini permanent. Cu ocazia hramului mănăstirii, pe 15 august, de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, la mănăstire vine o mulțime de popor credincios, în fiecare an, cu acest prilej, se adună la mănăstire zeci de mii de credincioși.

Mănăstirea Nicula a găzduit, în ziua de sâmbătă, 23 septembrie 2017, evenimentul cultural-spiritual intitulat Colocviile de la Nicula, ediția a VIII-a, ce a avut menirea de a comemora o serie de mari personalități ale culturii și spiritualității românești, care își dorm somnul de veci în cimitirul acestei sfinte mănăstiri. Întreaga manifestare culturală a fost organizată de Astra Despărțământul „Ioan Alexandru" Gherla și Sfânta Mănăstire „Adormirea Maicii Domnului" Nicula. Evenimentul a debutat în dimineața zilei de sâmbătă, 23 septembrie 2017, prin săvârșirea slujbei parastasului de către Înaltpreasfințitul Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, înconjurat de un sobor de preoți, diaconi și călugări. Slujba parastasului a fost oficiată în mod deosebit pentru Ioan Alexandru, pentru profesorul Vasile Avram, precum și pentru toți cei care își dorm somnul de veci în cimitirul mănăstirii.

Apoi, la Centrul de Conferințe și Studii Patristice Sfântul Voievod Ștefan cel Mare s-au desfășurat lucrările celei de-a VIII-a ediții a Colocviilor de la Nicula. După buna tradiție și rânduială creștinească, evenimentul a început cu o rugăciune și binecuvântarea Înaltpreasfințitului Andrei, apoi Grupul vocal Duhul Transilvaniei a intonat Imnul ASTREI.

Cuvântul de deschidere al Colocviilor i-a aparținut Înaltpreasfințitului Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, care a rostit: Un gând la a VIII-a ediție a Colocviilor, a vorbit despre Ioan Alexandru, despre credința acestuia, a recitat poezia Clopotarul, s-a referit de asemenea la valorile creștine, la familia creștină.

Părintele Ioan Morar, președintele Astrei de la Gherla, inițiatorul și coordonatorul Colocviilor de la Nicula, a fost și de data aceasta amfitrionul și sufletul acestei manifestări. La această manifestare culturală a luat parte o mulțime de oameni - intelectuali din toate colțurile țării, elevi, studenți, vârstnici. Programul a cuprins comunicări, dezbateri, lansări de cărți, expoziții.

Dintre cei care au participat menționăm prezența distinșilor oameni de cultură: Nicolae Băciuț, Ilie Șandru, Florin Bengean, Virgil Nistru Țigănuș, Ion Onuc Nemeș, Jan Nicolae, Luminița Cornea, Paul Antoniu și mulți alții.

În concluzie, putem spune, că a avut loc la Mănăstirea Nicula, o manifestare culturală, omagială, comemorativă, de înaltă ținută, desfășurată sub spectrul emoției sufletești și a unei intense și vibrante trăiri românești.

Mănăstirea Nicula a constituit de-a lungul veacurilor și continuă și pe mai departe să reprezinte un izvor viu de adăpare pentru sufletele însetate după Hristos, un loc sfânt și binecuvântat unde munca se împletește în mod armonios cu rugăciunea, un popas duhovnicesc pentru credincioșii de pretutindeni care se opresc aici măcar și pentru câteva clipe. În viețuirea și rânduiala Mănăstirii Nicula descoperim virtuțile care desăvârșesc pe orice creștin, cleric, monah sau laic, adică: rugăciunea, munca, înfrânarea și ascultarea. Ele se identifică întru totul cu activitatea mănăstirii, impresionând pe credincioșii care vin să ceară sfatul, rugăciunea și binecuvântarea monahilor. Această mănăstire va dăinui peste veacuri și va reprezenta o vatră de autentică și intensă spiritualitate ortodoxă și în același timp un leagăn al românismului. Mulțime mare de pelerini trec permanent pragul acestui sfânt locaș mănăstiresc, unde găsesc liniște sufletească și alinare pentru toate încercările acestei vieți. Încă de la fondarea Mănăstirii, viața a fost de obște după rânduiala statornicită de Sfinții Părinți pentru așezămintele călugărești. Mănăstirea Nicula are așadar o existență seculară și o valoare istorică și artistică deosebită, având totodată o rânduială menită în scopul întăririi și păstrării spiritualității creștine de pe aceste meleaguri, are rolul de a ține aprinsă flacăra evlaviei și a sfintelor slujbe de-a lungul veacurilor.

 

Lasă un comentariu