DACIA SAU ROMÂNIA?

Distribuie pe:

După obișnuita ,,Vacanță de vară", Asociația Culturală ,,Maris Dava" din Târgu-Mureș, condusă de harnicul prof. IOAN GÂJU, împătimit de istorie și-a reînceput activitatea, marți, 26.09.2017, cu o temă incitantă, ce a vrut să ne lămurească de ce țara noastră se numește ROMÂNIA și nu DACIA.

Această grea sarcină i-a revenit domnului profesor CIPRIAN FĂRCAȘ, cel care este de-acum un binecunoscut lector al acestei asociații. Domnia sa a realizat un material pe retroproector extrem de documentat privind originea cuvântului ROMÂNIA, cu ajutorul căruia, comentându-l, ne-a purtat prin istorie din vremea Regatului Dac și până astăzi.

Așa am aflat că, în antichitate, actualul teritoriu al țării era cunoscut sub numele de Dacia, Goții i-au spus mai apoi Valahia, în sec. XVI-lea se amintea în scrierile și documentele vremii Romaniola, apoi în sec. XVII-XIX România, iar poporul era numit dac, vlah, rumân, român. La 24 ianuarie 1862 Al. Ioan Cuza a cerut ca țara să se numească ROMÂNIA. Sub acest nume apare țara noastră, începând din anul 1867, în toate actele oficiale românești. Toate cele afirmate au fost susținute prin redarea unor citate, documente oficiale, scrieri istorice etc. Un drum extrem de întortocheat, uneori greu de ghicit, cu suișuri și coborâșuri, controversat și argumentat de istoricii care s-au ocupat de subiect.

Cu completări, sublinieri și noutăți de ultimă oră, au venit: domnul prof. univ. dr. VASILE DOBRESCU și domnul prof. MIHAI RANCA. Domniile lor au lărgit aria de cuprindere a subiectului, pentru a putea înțelege mai bine evoluția în timp a numelui pe care îi poartă astăzi țara noastră. Foarte interesant acest subiect în finalitatea căruia a prevalat argumentul istoric, dar poate și faptul că numele de România face o trimitere aluzivă mai ales la originea noastră nobiliară ce ar reprezenta-o pentru istorie Roma și Imperiul Roman, uitând, parcă voit, că tot îngâmfata Romă ne-a măcelărit, ne-a dus în robie, ne-a prădat de comorile noastre, ne-a siluit femeile etc. Multe persoane însă, printre care mă număr și eu, am fi preferat numele de Dacia, numele străvechi al pământului nostru pe care nu l-am părăsit niciodată, al rădăcinilor neamului nostru, al strămoșilor noștri cei blânzi, cinstiți, răbdători, morali și la fel de nobili și de viteji ca și romanii. Ar fi fost mai aproape de adevăr, mai încărcat cu semnificație istorică ce poate îmbărbăta, înfiora sufletul și întreaga noastră ființă atunci când îl rostim.

În final, domnul președinte IOAN GÂJU a primit din partea Ligii Scriitorilor Români, filiala Mureș, o frumoasă diplomă, ca răsplată pentru întreaga activitate depusă spre promovarea istoriei noastre naționale.

Lasă un comentariu