Românii din Italia și Marea Britanie vor acasă, cei din Germania și America se mai gândesc!

Distribuie pe:

Dintr-un studiu realizat în lunile august - septembrie 2017, de agenția de cercetare Open-I Research pentru platforma RePatriot, reiese că peste jumătate dintre românii care muncesc în străinătate și-ar dori să se întoarcă și să investească în țară, însă îi opresc corupția și politicile economice haotice.

Potrivit studiului, 56% dintre românii emigrați vor să investească în România, iar cele mai mari procente se înregistrează în Italia (68%) și Marea Britanie (63%), iar cele mai mici în Germania și Statele Unite (43%). Cele mai atractive domenii de investiție sunt turismul (37%) și agricultura (38%). De asemenea, 15% dintre români au recomandat România pentru potențialul de business și 71% au recomandat țara noastră pentru potențialul turistic pe care îl are.

„Un trend interesant și explicabil în contextul Brexit se observă la românii din Marea Britanie, care, pe lângă faptul că vor să se întoarcă în țară în procent foarte mare, vor să și investească în România, marea majoritate dorind să înceapă o afacere (56%).

Românii din diaspora cu experiență în mediul de afaceri sunt cel mai potrivit catalizator pentru atragerea de investiții românești și străine noi. Pentru românii care vor să se întoarcă, principalul motiv este regăsirea cuibului (68% spun că vor să fie din nou acasă), 47% vor să facă ceva pentru România, iar 39% vor să înceapă o afacere în țară. 43% dintre românii din diaspora estimează că în următorii ani lucrurile se vor îmbunătăți în România, iar 26% cred că lucrurile se vor înrăutăți.

Corupția și politica economică haotică sunt principalele motive pentru care românii nu doresc să revină în țară. Dintre românii care nu vor să se întoarcă în țară (43%), 82% declară că principalul motiv este corupția și 70% - clasa politică. Dacă aceste probleme s-ar ameliora, împreună cu îmbunătățirea sistemului sanitar și reducerea birocrației, aceștia ar lua în considerare repatrierea.

Dintre românii din străinătate, 71% au transferat bani în ultimele 12 luni (procentul cel mai mare se înregistrează la emigranții din Spania, 78%)", a precizat, pentru adevărul.ro, Claudiu Vrînceanu, unul din liderii proiectului RePatriot.

Studiul s-a realizat printr-un chestionar pe care l-au completat online 1.192 de români plecați la muncă în Spania, Italia, Marea Britanie, Irlanda, Germania și Statele Unite ale Americii. 

Lasă un comentariu