191 DE MILIOANE DE EURO PENTRU NOI PROGRAME DE DEPISTARE PRECOCE A CANCERULUI

Distribuie pe:

Ministerul Sănătății a anunțat că, în urma accesării de fonduri nerambursabile, de peste 191 milioane de euro, va implementa noi programe de depistare precoce (screening) a cancerului de col uterin, cancerului de sân, tuberculozei, hepatitelor B, C și D, screening prenatal, precum și pentru formarea personalului medical din domeniile prioritare de sănătate.

Vor fi pregătiți 14.000 de specialiști

În primă fază, peste 64,7 milioane de euro din cele 191 milioane de euro, vor fi utilizate pentru pregătirea a peste 14.000 de specialiști - medici, medici radiologi, senologi, anatomopatologi, epidemiologi, tehnicieni de radiologie și anatomie patologică, fizicieni, manageri de date, asistenți medicali, asistenți medicali comunitari, psihologi implicați în furnizarea serviciilor de sprijin, biologi, tehnicieni de laborator, registratori medicali, mediatori sanitari și alt personal medical în domeniile programelor prioritare de sănătate.

În acest sens, au fost aprobate 34 de proiecte în urma cărora cadrele medicale vor fi pregătite în managementul bolilor infec-țioase transmisibile prioritare (tuberculoză și hepatite virale cronice B și C), în managementul pre și post natal al afecțiunilor cu impact asupra mortalității infantile, îngrijirea continuă a nou-născutului și a sugarului cu risc crescut de îmbolnăvire și deces, prevenția nașterii premature și îngrijirea nou-născutului prematur.

Tuberculoză - peste 70.000 de beneficiari

Peste 15 milioane de euro vor fi utilizate pentru organizarea de programe de depistare precoce, diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente.

În cadrul proiectului, care va dura maximum 5 ani, 500 cadre medicale vor beneficia de programe de formare, iar 70.000 persoane vor beneficia de servicii de sănătate de prevenire.

90% din persoanele care vor intra în program vor proveni din regiuni mai puțin dezvoltate ale României, iar 10% din Regiunea București- Ilfov. Toți pacienții tratați vor fi reevaluați periodic.

800.000 de femei vor fi testate pentru depistarea cancerului de col

Pentru programul național de depistare a cancerului de col, vor fi alocate 47 de milioane de euro.

În prima fază, vor fi alocate 5 milioane de euro pentru elaborarea metodologiei programelor de prevenție, depistare precoce, diagnostic și tratament precoce al cancerului de col uterin (HPV/ Babeș Papanicolau) și pentru formarea personalului medical care va fi implicat în derularea acestor programe.

Cea de-a doua etapă este dedicată imple-mentării efective a programelor regionale de prevenție, în care vor fi alocate 42 milioane de euro (câte 10,5 milioane de euro pe fiecare regiune de dezvoltare - Nord Vest; Nord Est; Sud Muntenia și Centru).

Potrivit Ministerului Sănătății, noutatea acestui program de screening constă în introducerea testării HPV în regim pilot pentru femeile cu vârsta cuprinsă între 30 și 64 ani. În cadrul programului, peste 800.000 de femei cu vârsta cuprinsă între 24 - 64 ani urmează să beneficieze de servicii de depistare precoce (HPV și Babeș Papanicolau), precum și de triaj citologic (în cazul femeilor identificate cu teste HPV pozitive în screening), tratament, reevaluarea periodică și consiliere psihologică.

Testare mamografică pentru 30.000 de femei

Pentru programul național de depistare a cancerului de sân, vor fi alocate aproximativ 21 milioane de euro, din care 5 milioane de euro pentru organizarea unui centru de referință pentru programele regionale și pentru formarea personalului implicat, iar 16 milioane de euro vor fi împărțite pentru acoperirea a două regiuni de dezvoltare - Nord Vest și Vest, respectiv Nord Est și Sud Est.

Peste 30.000 de femei cu vârsta cuprinsă între 50 și 69 ani vor beneficia, gratuit, de servicii de screening prin testare mamografică cu dublă citire și arbitraj, evaluări ecografice a leziunilor mamare incipiente depistate (mamografii declarate pozitive direct sau după arbitraj), biopsierea și confirmarea anato-mopatologică a leziunilor suspecte cu trimitere la tratament a pacientelor confirmate cu diagnostice de leziuni mamare incipiente.

Mama și copilul

Peste 19 milioane de euro vor fi alocate pentru implementarea de programe și servicii de prevenție, depistare precoce, diagnostic și tratament precoce prenatal - consult medicina de familie, consult de specialitate obstetrică-ginecologie, analize laborator, analize prenatale, test combinat - ecografie, biochimie și interpretarea rezultatului obținut, morfologia fetală, ecografia morfologică, amniocenteza etc.

Fiecare din cele 8 regiuni de dezvoltare vor beneficia pentru acest program de câte două milioane de euro.

Pentru hepatită, tratament exclusiv pentru persoanele neasigurate

Suma de 25 milioane de euro va fi alocată pentru derularea programelor de depistare, stadializare și acces la tratament al pacienților cu boli hepatice cronice secundare infecțiilor virale cu virusuri hepatitice B, D și C, din care 5 milioane de euro pentru elaborarea metodologiei de screening, programe de formare pentru profesioniștii implicați și realizarea de registre naționale.

În cea de-a doua fază, se va asigura finanțarea pentru testarea în vederea depistării cazurilor de infecție HVC și HVB prin teste rapide (Ac anti VHC, Ag HBs, Ac anti HBs), investigațiile, tratamentul și follow-up-ul pentru pacienții depistați cu infecții cronice cu virusuri hepatitice B, D și C. „Tratamentul pentru pacienții depistați cu infecții cronice cu virusuri hepatitice B, D și C va fi asigurat exclusiv pentru persoanele neasigurate", precizează Ministerul Sănătății.

*

În cursul lunii octombrie 2017, va fi lansat și apelul pentru programele de depistare, stadializare și acces la tratament al pacienților cu boli hepatice cronice secun-dare infecțiilor virale cu virusuri hepatitice B, D și C, iar până la sfârșitul anului, Ministerul Sănătății intenționează finalizarea de noi apeluri în domeniul derulării programelor de prevenție, depistare precoce, diagnostic și tratament precoce al cancerului colorectal și pentru programul de screening pentru identificarea pacienților cu factori de risc cardiovascular.

Lasă un comentariu