CROCHIU DE ARTIST ȘI PRIETEN: LILIYA SHOLOMEI Autoportret virtual, pe internet

Distribuie pe:

Schiță de portret:

Extrem de talentată, tenace, voce superbă, personalitate complexă.

Frumoasă, inteligentă, puternică, studioasă, tenace, serioasă.

Căutând cântărețe de operă, altele decât cele cunoscute, am remarcat-o, întâmplător, pe internet (pe mult și adesea pe nedrept demonizatul Facebook), pe Liliya Sholomei.

Numele îmi părea cunoscut - urmase, într-adevăr, cu ani în urmă, un master-class în România, cu marea noastră soprană Mariana Nicolesco, are cetățenie dublă româno-moldoveană, fiind de fapt născută în Ucraina, din familie mixtă moldoveano-ucraineană etc. În fond, nerelevant, fiindcă, în cazul unui cântăreț de operă nu contează decât răspunsul la dilema hamletiană: „To be or not to be" („A fi sau a nu fi"), fiindcă, aici, nu există intermezzi existențiale, nici griuri, nici rozuri. Ești sau… te lași de meserie!

Și iată că am apăsat bine clapa, am găsit ce căutam, adică o artistă care să mă convingă, încă o dată, că Opera nu va muri, că mereu vor apărea voci splendide și inimi care să bată pentru Verdi, Puccini, Ceaikovski etc. ori pentru inegalabila și irepetabila musica sacra scrisă de titani ca Mozart, Bach, Haendel, Vivaldi ș.a.

Îmi era dor de … „altceva". Și am găsit! Este Liliya Sholomei, într-adevăr, „altceva", „altcineva" decât o actriță, fie ea și foarte bună, „de scândură".

Este personajul fiecărui rol, se mișcă firesc, râde în Rossini sau Mozart, plânge pe versurile lui Vîsoțki ori pe muzica lui Ceaikovski, cu aceeași dezinvoltură, redând întreaga gamă de sentimente a partiturii cu impresionantă lejeritate tehnică și splendoare a ambitusului vocal, perfect lucrat în ani de studiu intens.

Are o voce splendidă și o tehnică vocală impecabilă, trimițându-ne cu gândul la Cecilia Bartoldi. Este O MARE SOPRANĂ.

Acompaniată de pianista Marina Mamaliga, la rândul ei concert-maestru al aceluiași Teatru de Operă și Balet „Maria Bieșu din Chișinău, Liliya a încântat publicul târgumureșean aflat în Sala Mică a Palatului Culturii din Târgu-Mureș sâmbătă, 23 septembrie, artistele fiind invitate de onoare ale „Punților de lumină". Un program minunat de arii din opera și musica sacra, de Mozart, Antonio Vivaldi, Haendel, Ceaikovski, Gershwin, Loewe, Eugen Coca (compozitor moldovean), Puccini și Rossini (celebra cavatină a Rosinei din „Bărbierul") - în interpretarea sopranei Liliya Sholomei - și pagini din creația unor compozitori celebri, precum Paganini, Chopin, Liszt și, în premieră, o admirabilă piesă de jazz a basarabeanului Vitalie Cireș, interpretate sensibil de Marina Mamaliga, au conferit serii aureola regalului muzical și a emoțiilor profunde.

A fost o premieră, din multe puncte de vedere, și a fost minunat. Vom repeta, cu siguranță!

Mulțumesc, Liliya Sholomei! Mulțumesc, Marina Mamaliga!

Lasă un comentariu