Din ciclul „România fascinantă" Belina - era pe când nu s-a zărit, azi o vedem și nu e!

Distribuie pe:

După ce analiștii, comentatorii, politrucii, astrologii și alți băgători de seamă ne-au împuiat capul cu dedesubturile „afacerii Belina", mai rău decât cu scârbavnicul „caz Pomohaci", ce ne fu dat să aflăm, în cele din urmă? Că Belina nici măcar nu există. Fuse și se duse.

Cererea DNA de începere a urmăririi penale a dnei Rovana a fost respinsă în comisia juridică a Camerei Deputaților. Dl Eugen Nicolicea, președintele comisiei, a explicat pe îndelete cum devine cazul: „Deci albia minoră înseamnă între mal și mal, insula din interior. În momentul în care un curs de apă a dispărut - brațul Pavel - atunci malul s-a mutat pe partea ailaltă a insulei, deci nu mai există în albia minoră (…). În decursul apelor, să știți și dumneavoastră, că datorită eroziunii se schimbă și cursurile de apă, corect? Deci brațul Pavel s-a colmatat, a creat patru lacuri care nu mai au legătură cu Dunărea, nu mai există nicio albie a râului, nu mai există nicio apă curgătoare".

Cu această ocazie, dl Nicolicea a explicat și ce înseamnă geografia: „S-a redesenat ceea ce -a întâmplat la fața locului, nu geografia, geografia este știința care se ocupă cu ceea ce se întâmplă acolo". (Tot așa cum „muzica iaște aceea care ne gâdilă urechile într-un mod plăcut", vorba unui personaj al lui Caragiale, care Caragiale păcat că nu mai e printre noi, încât se risipește atâta bogăție de material bibliografic.)

Ei, și dacă brațul Pavel s-a colmatat (că „în decursul apelor, datorită eroziunii, se schimbă și cursurile de apă, corect?") și dacă malul s-a mutat pe partea ailaltă și Belina nu mai există, rezultă că atât dl Iohannis, cât și dl Tudose și Bruxelles-ul s-au „îngrijorat" degeaba: doamnele Sevil și Rovana nu sunt „penale". N-au cum să fie „penale" dacă „nu mai este apă curgătoare" întrucât brațul Pavel, colmatându-se, a creat patru lacuri. Lacurile, orice s-ar spune, nu sunt ape curgătoare, ci pe loc stătătoare, ele n-au cum să ajungă la Dunăre și nici nu există vreo suspiciune rezonabilă că ar avea vreo legătură cu Dunărea. Fiindcă s-a stabilit clar: „Nu mai este apă curgătoare", potrivit geografiei, care „se ocupă cu ceea ce se întâmplă acolo". Corect? Corect.

…Așa, și dacă doamnele Sevil și Rovana nu sunt „penale", degeaba și-au dat demisia din Guvern, sub privirile înlăcrimate ale colegilor. Dacă „nu mai este apă curgătoare" și „albie minoră", nu există nici faptă; dacă nu există faptă, nu există autor; dacă nu există autor, nu poa' să existe complice. Dacă nu există faptă, autor și complice, nu există vinovăție, deci doamnele nu pot fi complice la și vinovate pentru ceva ce nu există.

Una peste alta, de data asta, lu' DNA nu i-a ieșit figura cu „înhățatul" miniștrilor. N-ar fi însă exclus să aflăm, în curând, de la partenerii strategici că, potrivit celor mai recente studii, lacu-i râu și râu-i lac, iar brațul Pavel s-a decolmatat singur și s-a mutat înapoi, în „albia minoră"…

 

Lasă un comentariu