„Romulus Guga - contemporanul nostru"

Distribuie pe:

Cu ocazia Festivalului de Literatură „Romulus Guga", în data de 19 octombrie 2017, au avut loc în județul Mureș un periplu de evenimente dedicate publicistului și dramaturgului Romulus Guga scriitor înrădăcinat în Municipiul Târgu-Mureș, reprezentantul culturii mureșene și românești, prea tânăr plecat dintre noi.

La Biblioteca Municipală „Petru Maior" din Reghin, porțile au fost deschise de scriitoarea Sorina Bloj, rerezentanta instituției, care, a primit invitații. Maria Precup primarul „orașului viorilor" cum este Reghinul numit, a venit însuflețită de dorința de a se bucura de premiile obținute de reghineni la acest festival de renume, cât și să felicite organizatorii și amfitrionul acestei ample manifestări, domnul Nicolae Băciuț.

Drd. Nicolae Băciuț în alocuțiunea domniei sale cu referire la scriitorul Romulus Guga, a menționat: „Am rămas la Tg.-Mureș, deoarece Romulus Guga a dorit să rămân. Cu o săptămână înainte de decesul acestuia, mi-a semnat angajarea la revista „Vatra". Guga a dorit să intru în redacția „Vatra" și sunt ceea ce sunt, datorită lui. La doi ani de la decesul scriitorului, am făcut primul pas spre a-l omagia. Am reușit să obținem numele unei școli la Tg.-Mureș care să-i poarte numele. Partenerii instituționali: Gimnaziul „Romulus Guga", școala generală din Răstolița, Biblioteca Municipală „Petru Maior" din Reghin, participă cu lejeritate la a face din acest eveniment, omagiul continuu scriitorului. Apreciez implicarea Sorinei Bloj și a doamnei primar Maria Precup pentru implicare."

Acordarea premiilor participanților a fost unul emoționant, acestea fiind destinate unor elevi de la școlile reghinene dar și poeților consacrați reghineni cu mențiunea: „Nu cred în clasamentele în literartură. Valorile în timp, oricum se vor cerne și vor rămâne."(N.B)

Așadar au urcat pe scenă și și-au prezentat creațiile Sorina Bloj cu volumul „Îndorostenita", cercetător științific Marcela Borzan, Mugurel Pușcaș, preot Florin Bengean volumul „Studii și evocări", preot Vasile Chiorean cu „Iernuțeni destinul unei generații", preot Nicolae Țincan, prof. Cristinela Olăreanu-Pădure, care a și recitat în stil teatral poeme ale „doctorului fără arginți" cum e numit scriitorul Vasile Voiculescu, aplaudată frenetic de publicul reghinean care a umplut sala bibliotecii. Impresionată actrița a cerut o pauză „de revenire cu picioarele pe pământ" rostind apreciativ: „Luminătorii mei încă nu mă lasă să cobor. Mulțumesc oameni".

Ioan Bândilă Mărceanu a intervenit după momentul actriței afirmând că, în cei trei ani cât a fost animator la teatrul din Tg.-Mureș, nu a avut actori atât de buni ca și Cristinele Olăreanu care uimește și impresionează cu nativul talent, mai ales că rostirea ei este clar, trăire.

Sorina Bloj și-a prezentat cartea „Îndorostenita" afirmând că demult cartea așteaptă lumina tiparului, a fost încurajată de domnul Băciuț mereu să finalizeze aceasta. „Sorina și-a rafinat poezia, tematic și-a îndreptat pașii spre ostenire, lucru care nu poate fi ignorat"(N.B).

A afirmat poeta că rolul de slujitor în instituția bibliotecii, nu este acela de a se pune el în lumină, ci acela de a descoperi tinere talente. Momentul, a determinat colegele din bibiotecă să-i înmâneze cu toatele flori și felicitări. Iată arta de a aduna talentul sub cerul poeziei.

Preotul Florin Bengean a făcut prezentarea cărții „Iernuțeni, destinul unei generații", autor preot Vasile Chiorean. Lucrarea este, semnul unei memorii colective, fiecare familie aducând o poveste, devenind o carte de referință în biografia Reghinului. „Ca prefațator al cărții, îmi revine sarcina plăcută și frumoasă, să vorbesc despre truda părintelui Chiorean. În discuțiile noastre, e interesant de aflare a noului, spunând și celorlalți ceea ce a descoperit Sfinția Sa ca valori. Își cinstește locul luând numele de Logigan, fiind cu numele bun mai presus decât untdelemnul. Simt admirație să fiu contemporan cu dânsul". Doamna primar a oferit preotului Vasile Chiorean DIPLOMA DE EXCELENȚĂ din partea Consiliului Județean Reghin, în semn de gratitudine pentru munca de cercetare a datelor istorice și de interes public, rostind „Vrednic este". Pentru că a împlinit și o vârstă frumoasă, asistența i-a cântat „La mulți ani".

Florin Bengean a mai făcut referire la activitatea pr. Chiorean, anume a fost ctitorul bisericii din Iernuțeni în 20 august 1955, biserică sfințită de patriarhul de atunci, primind ca disticție „Crucea Patriarhală" din partea lui Teoctist Arăbașu.

Smerit, preotul Chiorean a mulțumit emoționat spunând că se simte tot mai înălțat ascultând vorbele de apreciere la adresa domniei sale, bucurându-se că cea care i-a fost soție, Cătălina Chiorean, privește de undeva dintre stele toate acestea.

Florin Bengean a fost invitat să vorbească și despre cartea lui lansată de curând „Studii și evocări", dar și despre celelalte, mănunchi de trudă asiduă a condeiului sufletesc.

Domnul Nicolae Băciuț a dat apoi ocazia doamnei prof. Dr. Adriana Loredana Dan, să prezinte cartea „Romulul Guga - publicistul și dramaturgul" teză de doctorat. „Guga m-a ales pe mine, această carte este doar o etapă care va fi urmată de altele în cercetare. Am considerat că nu sunt destul de pregătită să public acum această carte, dar, în fiecare toamnă îmi revine numele lui Guga în minte și sentimentul că trebuie să fac cele propuse. Fac o muncă asiduă din 2004 despre Romulus Guga după 250 de referințe critice".

„Eternitatea lui Guga e cu noi" a conchis Nicolae Băciuț, invitându-i la un maraton literar pe laureații scriitori contemporani ai festivalului (manuscrise, volume): pr. Gheorghe Nicolae Șincan, prof. Dr. Cristina Sava, Viorica Șutu, Ana Munteanu Drăghici, Gabriella Costescu, Răzvan Ducan, Mugurel Pușcaș.

Premianților reghineni le-au fost oferite cadou alături de diplome, lucrări artistice în tablouri mici, dăruite de domnul Schuller iubitor al culturii prezent la diferite manifestări, a fost expus în tablou portretul lui Romulus Guga, lucrare a artistei plastice Zsuzsa Veres.

După revenirea de la Răstolița unde Guga a fost evocat cu mare fast, întâlnirea cu scriitorii mureșeni la Reghin, a fost una de factură și calitate înaltă, ospitalitatea și îmbrățișarea toamnei cu creatorii, ne-a bucurat sufletele. Toate acestea le datorăm domnului Nicolae Băciuț care nu prididește să slujească frumos cultura, să așeze pe piedestalul valorilor reale, atât scriitorii plecați dintre noi dar și pe cei contemporani.

 

Lasă un comentariu