MUNICIPIUL TÂRGU-MUREȘ ORAȘ AL LOCUITORILOR - ORAȘ AL TURIȘTILOR - ORAȘ AL INVESTITORILOR

Distribuie pe:

În cadrul Conferinței internaționale privind Fenomenele meteo extreme, desfășurată recent în municipiul Târgu-Mureș, Dana Miheț - arhitectul șef al municipiului, a prezentat proiectele dar și demersurile pe care autoritățile locale le desfășoară în ,,Orașul trandafirilor" pentru implementarea proiectului ,,Smart City" Târgu- Mureș.

Conceptul Târgu-Mureș ,,Smart City", bazat pe principiul diamantului, are opt obiective de bază, care presupune o administrare inteligentă, o energie inteligentă, clădiri inteligente, mobilitate inteligentă, o infrastructură inteligentă - adaptată nevoilor cetățenilor, folosind tehnologia inteligentă, sănătate inteligentă, precum și cetățeni inteligenți.

În continuare, Dana Miheț, a marcat în câteva puncte , atuurile pe care le are municipiul Târgu-Mureș, afirmând:

„Suntem un pol de dezvoltare urbană, unul din principalele municipalități din țară. Amplasamentul în centrul României, care și pe harta strategiei naționale ne indică ca un oraș cu potențial logistic uriaș, susținut și de faptul că suntem parte a rețelei europene de transport, nod de autostradă, să sperăm și implementat, având și un aeroport internațional cu un potențial deosebit de dezvoltare, în special pe direcția cargo, de fapt este unică această posibilitate. Celelalte aeroporturi din regiune nu au acest potențial, noi, datorită amplasării și a poziției aeroportului, avem posibilitatea dezvoltării transportului de persoane dar și a transportului de marfă, astfel transformând regiunea împreună cu rețeaua de autostrăzi într-un mare punct de transfer modal."

Potrivit arhitectului șef al municipiului, toate proiectele de investiții care au fost realizate la nivelul municipiului Târgu-Mureș, în ultimii 15 ani, se regăsesc în planul local de acțiune, în viziunile și obiectivele propuse în partea finală a acestui plan local de acțiune. În acest sens, a exemplificat cu: Harta de zgomot - aprobată în anul 2009, reactualizată în anul 2013, strategia de dezvoltare și la nivelul ariei metropolitane - aprobată în anul 2010, planul intregat de dezvoltare urbană din 2010 și continuat în 2017 - cu strategia integrată de dezvoltare urbană, planul de energie durabilă care a fost depus în anul 2012, ca urmare a semnării Convenției primarilor privind clima și energia din anul 2010, o strategie în domeniul IT și a tehologiei medicale - începută în anul 2011 și reactualizată în 2016, numită Strategia Digital Mureș, strategia privind adaptarea la schimbările climatice aprobată în anul 2016, și planul integrat de mobilitate urbană finalizat în cursul anului 2017. A precizat de asemenea, că în proces de finalizare se află reactualizarea planului urbanistic general și strategia de dezvoltare a municipiului Târgu-Mureș. Totodată a menționat că, în perioada imediat următoare, urmează strategia pentru dezvoltarea comunităților locale.

Cele trei mari obiective propuse în toate documentele strategice, sunt: un Oraș al Locuitorilor - în sensul creșterii calității vieții, Orașul Turiștilor, punându-se un accent pe promovarea turismului variat - cultural, universitar, sportiv, de agrement, dar și medical, și Orașul Investitorilor - promovând și susținând mediul de afaceri. A menționat faptul că, în anul 2016, municipiul Târgu-Mureș a condus în topul numărului de turiști, pe plan județean.

Arhitectul-șef al municipiului, Dana Miheț a vorbit de proiectul curajos, denumit ,,tren urban". Acest proiect-pilot ar urma să se implementeze pe infrastructura Căilor Ferate Române, trenul urban urmând să circule în funcție de programul trenurilor de călători și al celor de marfă. Pe o distanță de 50 de kilometri va lega aeroportul de municipiul Reghin. Este un proiect ambițios , pilot la nivel național, cu posibilitatea de a prelungi această posibilitate de transport rapid până la rețeaua națională, spre Războieni. Proiectul trenului urban face parte din proiectul ,,Smart City" Târgu-Mureș, fiind unul dintre obiectivele care ar urma să fie realizate până în anul 2020, în cadrul planului de mobilitate urbană, alături de construirea de piste de biciclete, modernizarea transportului în comun, a infrastructurii rutiere, a traseelor pietonale, turistice și de agrement.

Vorbind despre obiectivele majore care stau la baza accesării de fonduri europene în perioada următoare - mobilitate urbană, eficiență energetică și protecția mediului, a arătat faptul că, prioritară este modernizarea infrastructurii existente, dar și a transportului în comun, modernizarea și dezvoltarea infrastructurii rutiere.

Strategia lansată în 2010 - Strategia digital Mureș, are două componente. Prima constă în dezvoltarea infrastructurii IT, pentru oferirea de servicii publice inteligente pentru cetățeni. Folosind tehnologia pentru a oferi cetățeanului acces la servicii într-un timp mai scurt cu costuri mai mici, cu mai puțină birocrație,cu mai puține drumuri la ghișeu. În acest sens au fost deja dezvoltate și implementate o serie de proiecte pe fonduri europene, prin care a fost dezvoltată baza de date a primăriei, au fost interconectate bazele de date dintre diverse servicii, iar pentru atingerea scopului propus, se dorește continuarea acestui demers, prin parteneriate cu celelalte instituții publice locale și regionale care își au activitatea pe raza municipiului Târgu-Mureș.

În cadrul acestui proiect se are în vedere crearea unui card de cetățean al municipiului Târgu-Mureș, prin intermediul căruia, să se poată accesa o serie de servicii, de transport public, acces la biblioteci.

A doua componentă a Strategiei Digital Mureș, este precuparea pentru informatică și tehnologie medicală, prin crearea unui centru de cercetare în informatică medicală. ,,Avem primul pol de competitivitate din România, în domeniul medical al științelor vieții și al medicinei, informaticii, care a fost inițiat în 2012, ca și structură asociativă, și care din 2015, a primit și personalitate juridică, se numește Asociația ,,Life Tech City". Din cadrul asociației fac parte cele mai importante instituții și companii care sunt relevante în acest domeniu", a afirmat Dana Miheț. Potrivit arhitectului șef, cercetarea aplicată este o prioritate, în acest sens, invitând mediul privat la parteneriate cu instituțiile și autoritățile locale: ,,Avem și pași mici, avem și pași mari, curajoși, căutăm membri (...), invitația este deschisă. Toți cei care doresc să dezvolte proiecte în parteneriate cu instituțiile, cu autoritățile locale, cu celelalete companii din oraș, în aceste domenii profesionale, în domeniile științelor vieții, al sănătății, sunt bineveniți, nu există criterii, decât dorința de a face ceva în acest domeniu, de a-și dezvolta activitatea în acest domeniu, folosind toată această infrastructură, umană și tehnică (...). Sunt multe idei de proiecte care s-au dezvoltat și datorită dialogului între parteneri, care au ajuns la concluzia că scopurile, obiectivele, și infrastructurile necesare sunt comune și se pot pune în practică prin parteneriat", a mai spus Dana Miheț, arhitectul șef al municipiului Târgu-Mureș.

 

Lasă un comentariu