DIALOGUL ARTELOR PRIN SUFLET ȘI LUMINĂ „JURNALUL DE LA SĂCĂRÂMB" (I)

Distribuie pe:

Sub egida Societății de Cultură și Literatură Română „Mihai Eminescu" a cărei președintă este distinsa doamnă prof. RODICA PUIA, poetă, scriitoare, senior al orașului Târgu-Mureș, autoare a nenumărate cărți de poezie și eseuri. Cea mai reprezentativă dintre ele, „Țara Fagilor" supranumită „Cartea de Aur a Bucovinei" de către renumitul scriitor din Cernăuți, Dumitru Covalciuc, care specifică „Nu voi uita până la apusul veleatului, că anume doamna Rodica Puia, ați mijlocit o mare lucrare românească în nordul înstrăinat al Bucovinei".

Aș dori să menționez participarea mea la o lansare de carte a doamnei Rodica Puia, volumul de poezie „Dialoguri ireductibile" cu câteva luni în urmă, din care răzbate un puternic sentiment de patriotism legat de glia natală Cernăuți, azi un spațiu geografic dezrădăcinat din „patria mamă". La această întâlnire de suflet, cu lume puțină dar aleasă, pregătită pentru lansarea unei cărți speciale, cu mesaj ce anticipă marea sărbătoare a Centenarului Marii Uniri, am întâlnit o personalitate de talie internațională, mai puțin cunoscută în țară,, domnul prof. dr. TRAIAN STĂNCIULESCU. Prezentarea distinsului oaspete a fost făcută de doamna Rodica Puia cu multă prietenie și dragoste, alături de amfitrionul locului, domnul profesor Dimitrie Poptămaș. Domnul Traian Stănciulescu a venit din capitala Moldovei, Iași, însoțit de o tânără și talentată poetă Shanti Nilaya din același oraș. Vocea sa caldă cu un timbru melodios, în care părea că încape un cer întreg de iubire, un mod inedit de adresare către cei prezenți, m-a impresionat profund.

Am simțit din primele clipe că am de-a face cu un om absolut special, ceea ce s-a și concretizat. Domeniile pe care le-a abordat, de o mare diversitate intelectuală aveau un numitor comun în esența lor: Unirea prin Iubire. O prezentare de carte cu totul neobișnuită „JURNALUL DE LA SĂCĂRÂMB", nu este de fapt un jurnal ci o carte a echipei de creație, a cărei esență se află în Unire și Iubire.

„Unind Cerul și Pământul,

Învățați să priviți Înainte

Iar noi toți să deslușim

Enigma omului nemuritor care suntem"

Cartea cuprinte domenii foarte diferite de viață ce țin de spiritualitate, de o concepție filozofică originală despre univers și nu în ultimul rând, capitole întregi dedicate științei invenției, proiectate în imagini vizuale atât în carte cât și pe un ecran. Prezentarea acestora era asociată cu cicluri de poezie rostite cu multă pasiune, pline de emoție și esențe filozofice. Făcea totul cu atâta firesc și dăruire pasională, încercând să-și explice mai concins ideile ezoterice, sau cele științifice ce țin de inventică, pe care le transmitea auditorului. În această atmosferă profund spirituală, care parcă te transfera într-o lume ezoterică purificată de urâțenia cotidiană, am trăit momente de înălțare și entuziasm într-o vibrație creativă a posibilului Divin, într-o lume a imposibilului pământean. Prin cuvântul rostit din suflet și iubire, te transpunea ca într-o magie pe un tărâm al tuturor posibilităților prin alăturarea permanentă a dublei esențe a vieții, trăită doar prin Unire și Iubire. Lumina- reprezintă un alt element ce revine în rostire ca un leit motiv ce însoțește viața „JURNALUL DE LA SĂCĂRÂMB", cartea prezentată într-un mod atât de original, este în realitate un compendiu de inițiere în tainele sinergiei noastre. Reprezintă de fapt trepte ale Luminii Vii din Școala de Inițiere „Arithea".

Săcărâmb, județul Hunedoara, situat în inima vetrei Apusenilor, un spațiu binecuvântat de istoria străbună dacică, spațiu unic datorită energiilor sale benefice, care se simt în mod concret ca o adiere a brizei. Influențele energetice te conduc până la starea de imponderabilitate, care-ți creează o bucurie celestă și o bună dispoziție care dă sens întregii vieți.

Câteva date din istoria geologică a locului. Aici a fost descoperit un zăcământ aurifer unic, cel mai pur aur din lume, săcărâmbita, capabil să se combine chimic cu un alt element descoperit tot aici pentru prima dată, teluritul. Din cele 117 elemente chimice din tabelul lui Mendeelev, aici se regăsesc 105 elemente. Datorită acestei structuri geomorfice complexe, dublată de structurile piramidale create în urma erupțiilor vulcanice originare, energia telurică a locului este excepțională, una din cele mai benefice din lume.

Despre istoria ezoterică a acestor locuri se poate spune că în ultimele 10 milenii ale omenirii, civilizația de aici Traco-geto-dacică, ar fi strămoșii noștri capabili să prelucreze cel mai bun aur din lume, reușind să-l păstreze nealterat, de aceea populația acestui loc poate fi numită „memoria neamului celui ales". Împreună cu cetatea Sarmisegetuzei, în spațiul subteran al celui mai vechi oraș din Ardealul românesc, această zonă a fost descoperită cu tehnologie de scanare laser de către canadieni. De asemenea a fost descoperit la suprafață situl celui mai extins oraș al antichității (100 ha) pe traseul râului Mureș, cu prilejul săpăturilor la autostrada Deva-Sebeș-Sibiu. Iar tăblițele de la Tărtăria cuprind o scriitură de semne mai veche cu 2000 de ani decât cele ale Sumerului, considerată cea dintâi a omenirii.

Lasă un comentariu