La Colegiul Național ,,Alexandru Papiu Ilarian" din Târgu-Mureș 98 DE ANI DE STRĂLUCIRE ȘI VALOARE

Distribuie pe:

În perioada 23-27 octombrie, Colegiul Național „Alexandru Papiu Ilarian" îmbracă haine de gală, iar motivul este dublu: se desfășoară săptămâna „ȘCOALA ALTFEL" și se aniversează 98 de ani de la înființarea acestei instituții școlare. Aproape un secol - felie de timp-palimpsest pe care s-au (re)scris sute de chipuri de adolescenți care au primit și au dus mai departe spiritul Papiu. Dincolo de dimensiunea strict educativă, în acest colegiu scopul dascălului a fost mereu acela de a construi acel „OM FRUMOS" - în accepțiunea lui Dan Puric - neuitând să fie totodată un Pygmalion generos și empatic, care să-i ofere Galateei libertatea de a se automodela conform propriilor impulsuri interioare.

Astfel, săptămâna „ȘCOALA ALTFEL" poartă elevii și dascălii într-un periplu cultural, științific și spiritual de anvergură, valorificând activități ce se erijează în hrană pentru minte, suflet și trup. La modul propriu, acest periplu include zece excursii tematice cu un caracter interdisciplinar, care se vor finaliza cu parteneriate și proiecte ce vor duce renumele colegiului nostru departe în lume.

Sub cupola ariei curriculare Limbă și comunicare, lectura devine punct de plecare pentru actul creator și pentru actul critic. Elevii sunt aduși pe cărările cuvântului, fie prin ateliere de citire rapidă, fie prin ateliere de creație, sugestiv intitulate „Cuvântul între poveste și imagine. Lecturi nuanțate". „Public Speaking Competition" se înscrie în același itinerar cultural, ca de altfel și sesiunile de lectură în limba engleză în atmosfera romantică a Cetății Medievale.

Spiritul competitiv al elevilor este testat prin activități aparținând tuturor disciplinelor: Concursul de proiecte multimedia „Papiu în viitor", Concursul de fizică „Profesor Liviu Belașcu", Concursul „Photograph PAPIU", Concursul de cultură generală, Concursul de biliard și de tenis de masă, Campionatul de șah.

Nici activitățile cu finalitate pragmatică nu au fost neglijate, astfel elevii primind vizita de lucru a echipajului SMURD - „Să învățăm să acordăm primul ajutor" sau deplasându-se la Stația de epurare Azomureș.

Sub semnul frumosului artistic stau multe dintre momente: Concertul de orgă de la Palatul Culturii, vizonarea de filme și spectacole de teatru. Nici consilierea elevilor în carieră nu lipsește din larga paletă.

În mod cert, fiecare zi a fost marcată de verbele „a calcula", „a analiza", „a sintetiza", deoarece sub ochiul atent al profesorilor de matematică se organizează a XXII-a ediție a Concursului Interjudețean de Matematică „Alexandru Papiu Ilarian", ce va avea loc în data de sâmbătă, 28 octombrie. Dar, înainte de această „probă de foc", ziua de vineri, 27 octombrie, reprezintă un moment de elogiere a actului educațional derulat la standarde înalte, moment de reîntâlnire cu foști elevi și dascăli, de premiere a elevilor care au obținut rezultate spectaculoase la olimpiadele și concursurile din anul școlar anterior, prilej de evocare a anilor de muncă încununați cu reușitele și zâmbetele de recunoștință ale elevilor noștri - zi festivă dedicată celor 98 de ani de la înființarea colegiului nostru.

Încheiem prin vorbele doamnei prof. Cristina-Ligia Someșan, director al Colegiului Național „Alexandru Papiu Ilarian": „Reputația unei școli se clădește în timp prin ceea ce construiesc absolvenții ei în viață, iar cel mai mare merit este că, într-un mod subtil, atemporal... școala. Aceasta reușește să transmită fiecărei generații în parte, valorile-temelie ale Liceului de băieți: ambiția, decența, distincția, curajul, tenacitatea, rațiunea și, mai ales, onoarea. Edificiul creat se amplifică prin nuanțele definitorii imprimate de aura feminității: diplomația, generozitatea, emoția și puterea. Acestea sunt ingredientele unice ale școlii noastre. Ele oferă și ne oferă: strălucire și valoare! Fiindcă «Scopul nu e să trăim veșnic, ci să lăsăm în urmă ceva nemuritor. »"

 

Lasă un comentariu