Manifest pro Casa de Cultură a Tineretului din Reghin

Distribuie pe:

Eu nu-s Gigi Contra! Mereu am lăudat și scos în evidență lucrurile bune ce au legătură cu orașul meu, iar atunci când administrația le bifează, eu le aplaud. Însă atunci când ceva nu se potrivește cu părerea mea, trebuie să o spun.

Scriam în urmă cu ceva timp ACEST articol legat de Biblioteca Municipală „Petru Maior". Ridicam atunci problema identificării unui spațiu adecvat și …. taram!!! Sunete de tobe, trompete!!! Soluția a fost găsită! Unde credeți că își mută sediul, biblioteca? Corect! La doi pași, la Casa de Cultură a Tineretului „George Enescu"! Nu, nu stau frumușel la un loc, lucru ce n-ar fi fost rău! Clubul Tineretului, cum e cunoscut în mare parte de reghineni se închide, iar în locul acestuia vine biblioteca. Da, da! Știu că n-am folosit termenul corect! E vorba despre comasarea instituțiilor de cultură! V-am zăpăcit, așa-i!

Există deja formate să le zic așa tabere, două la număr. Unii fiind pro, alții contra acestei comasări. Însă pe mine personal ce mă supără este această grabă. Eu n-aș fi renunțat la Clubul Tineretului și totodată îmi e greu să cred că nu puteau fi găsite alte soluții.

Treaba stă în felul următor:

După ce conducerea Primăriei municipiului Reghin a realizat că nu are niciun spațiu adecvat în zona centrală pentru a găzdui fondul de carte al Bibliotecii, într-o sedință de Consiliu Local, majoritatea consilierilor au votat „PENTRU". Așa că singura soluție pe care au găsit-o a fost de a comasa cele două Case de Cultură. Concret, mută toți angajații la Casa de Cultură „Eugen Nicoară" de pe strada Spitalului și toate activitățile se vor desfășura sub coordonarea directorului de acolo.

Se spune că sala rămâne, numindu-se „Sala de spectacole «George Enescu»"!

Deci, să ne facem înțeleși din capul locului! Casa de Cultură a Tineretului nu se dărâmă și nu se dă cu târnăcopul în ea. Însă s-au găsit „soluții" de a pune la pâmânt istoria tineretului reghinean prin comasare - după 40 de ani. Cum, și-atunci care-i problema!??

Timp de 40 de ani nu a deranjat pe nimeni această instituție, n-a zis nimeni „vai câte cheltuieli face! " și taman acum s-au hotărât că aceasta le este un ac în coaste.

Bun! Ce am înțeles eu din Proiectul de hotărâre, pe care l-am citit de la cap la coadă, vreau să dezvolt puțin cu voi, și chiar să-mi lăsați aici, pe blog, în comentarii, părerea voastră!

Așadar, prin acest demers se estimează o economie la bugetul local de 200.000 de lei pe an. Lucru bun că facem economie! Dar tot mă gândesc și  nu reușesc să pricep (poate mă lămuriți voi - că pe mine acum nu mă duce capul) de ce se plătesc 720 de milioane pentru pază la bibliotecă pe an?! Pe bune?? (...)

Totuși, eu  în calitate de cetățean al Reghinului, sunt dispusă să renunț la toate evenimentele desfășurate în decursul unui an, iar din suma rămasă necheltuită pentru acestea să cumpărăm un sediu bibliotecii. Putem începe cu ziua de 1 Decembrie! Să punem la șosetă cei 120.000 de lei aprobați de consilieri în aceeași ședință în care au aprobat comasarea Caselor de Cultură! Mai punem deoparte și banii  de la 24 Ianuarie, de la Zilele Reghinene, și ce alte evenimente mai sunt peste an, și faci de-un sediu de bibliotecă! Mai tai din stânga, mai tai din dreapta! Aceasta ar însemna cu adevărat economie la buget!

Economisim într-un an 2 miliarde de lei vechi prin acest demers, dar, în schimb, cheltuim într-o singură zi pe un eveniment aproape aceiași bani!

Mie-mi pare că această comasare este, de fapt, o perdea pentru desființare.Și poate în spatele acestui cuvânt, în spatele comasării se ascunde altceva. Ce anume, încă n-am descoperit. Să fie oare interese ori răzbunări?

Hai, că deja am făcut un talmeș-balmeș din textul ăsta.

Cert este că nu văd o soluție în a goli o găleată pentru a umple alta! Nu văd o rezolvare în a închide Casa de Cultură a Tineretului pentru a salva Biblioteca. Sacrifici ceva pentru altceva!?

După teoria Proiectului de hotărâre, totul rămâne neschimbat. Teoretic, ai renunțat la un director, ai mutat angajații în altă clădire, și-ai rezolvat problema!

Însă practica ca de obicei ne omoară… Sunt nerăbdătoare să văd rezultatele acestei „mirifice" hotărâri și să văd cum se vor descurca cu împărțitul timpului și-al spațiului pentru desfășurarea tuturor atelierelor comasate, dar asta fără a avea bătăi de cap! Că-s multe evenimente! Oricum, cred că e prea devreme să vorbim despre cum se vor derula activitățile prin această comasare, doar că mă gândesc că sunt prea multe activități de condus pentru o singură persoană, cu toate că fiecare atelier are coordonatorii săi.

În materialul de ședință există un Memoriu prin care conducerea Bibliotecii punctează condițiile mizere ale actualului sediu, iar eu mă refer la această frază:

Și nu spun acest lucru pentru a ataca pe cineva, ci e un fapt constatat. De când lucrez în presă, nu mi-a semnalat nimeni atât de gravă situația, măcar așa, între patru ochi. De ce s-au spus aceste lucruri tocmai acum, și nu au fost semnalate mai devreme? Și ce a făcut paza plătită în acest sens?

Nu înțeleg de ce se ține cu dinții de un spațiu central pentru Bibliotecă, dacă nu există așa ceva! Absurd mi se pare faptul că Poliția poate sta liniștită la periferie, așa-i? Adică, no, e important să citim cărți, dar aici fiecare are rolul ei…

Cineva îmi zicea că „sunt prea multe două Case de Cultură pentru un oraș ca Reghinul!" Serios!?? Pe bune!!?? Adică, hai să desființăm ceva ce merge strună doar pentru că-s prea multe!? Dar evenimentele organizate de administrația locală? Astea nu-s prea multe pentru Reghin? Și-astea merg strună, dar nu le oprește nimeni!

Consider că ar fi trebuit găsite soluții în așa fel încât toate cele trei instituții de cultură din municipiul nostru să rămână în picioare. Clubul Tineretului nu este doar o clădire care suge bani, nu este o instituție care oferă locuri de muncă, ci este un loc cu importanță, unde se construiesc valori, și pe scena căreia s-au lansat tinere talente reghinene.

Clubul Tineretului a reușit să pună Reghinul pe harta succesului, având în vedere faptul că aici se organizează evenimente importante cum ar fi  „Acustic Live Festival" - singurul festival-concurs din România pentru promovarea chitarei și a muzicii acustice live. A găzduit și organizat trei ediții consecutive ale Festivalului Național de Teatru pentru amatori „Din Culise", cât și Festivalul național și internațional de Street Dance, cel mai mare festival de gen din România.

Până la urmă Clubul Tineretului este un simbol al Reghinului! Acesta este motivul pentru care doare mai tare! Un simbol al tineretului, pentru că, aici, ei, tinerii, sunt în prim-plan, și le oferă oportunități de petrecere a  timpului liber.

Zic că merită să vă faceți puțin timp și să urmăriți această emisiune unde directorul Marcel Naste vorbește despre evenimentele desfășurate în Casa de Cultură a Tineretului. (…)

P.S: Am observat că a fost creată o petiție online de Salvare a Casei de Cultură a Tineretului. Am semnat-o și eu (deși nu-i făcută ca la carte) și deși nu știu ce impact o să aibă asupra autorităților locale.

O poți semna și tu!

 

Lasă un comentariu