La Târgu-Mureș: Echipament pentru depistarea cu rapiditate a tuberculozei!

Distribuie pe:

La finele săptămânii trecute, Laboratorul TB din cadrul Spitalului Clinic Județean Mureș a primit, cu titlul de donație, din partea Fundației Romanian Angel Appeal (RAA), un echipament GeneXpert destinat diagnosticării rapide a tuberculozei. Echipamentul a fost procurat în cadrul programului „Reducerea poverii TB în România prin reformarea sistemului de control și consolidarea managementului TB rezistente la tratament, prin asigurarea accesului universal la diagnostic și tratament și abordarea nevoilor populațiilor la risc", finanțat de Fondul Global de Luptă împotriva SIDA, Tuberculozei și Malariei.

Reprezentanții Fundației donatoare atrag atenția (sursa - raa.ro) că, deși numărul cazurilor de tuberculoză a scăzut semnificativ în ultimii 10 ani, România continuă să se situeze pe primul loc în UE în ce privește incidența tuberculozei, înregistrându-se, anual, aproximativ 1.500 de decese și 20.000 de noi cazuri de îmbolnăvire, mai ales în rândul populației active (15 - 54 de ani).

Pe de altă parte - arată cei de la Romanian Angel Appeal - o problemă de importanță majoră o reprezintă cazurile de tuberculoză multidrog rezistentă (TB - MDR) și tuberculoza extrem de rezistentă la tratament (TB - XDR), numărul de cazuri noi de TB-MDR în România fiind estimat de Organizația Mondială a Sănătății la aproximativ 1.000 în fiecare an.

„Apariția rezistenței la medicamentele anti-tuberculoase majore transformă, așadar, tuberculoza, dintr-o boală vindecabilă, într-o boală greu curabilă sau chiar incurabilă. Mai mult, în România, diagnosticarea tuberculozei se face în majoritatea cazurilor cu întârziere, fapt ce crește riscul contagios și al dezvoltării unor forme mai severe de boală. Mai mult, din cauza lipsei susținerii pacienților prin măsuri sociale adecvate, dar și din cauza problemelor de management al medicamentelor anti-TB, doar 1 din 5 pacienți cu TB-MDR din țara noastră se vindecă, sporind riscul de epidemie. La ora actuală, România este pe punctul de a deveni focar de infecție cu TB, TB-MDR și TB- XDR în Europa".

„Un bolnav de tuberculoză care nu se află sub tratament poate răspândi boala în rândul familiei și al comunității, iar furnizarea unei scheme de tratament neadecvată formei de tuberculoză de care suferă pacientul duce la dezvoltarea unor forme extrem de rezistente, cu șanse foarte mici de vindecare și rate mari de deces. Din aceste motive, diagnosticarea rapidă și corectă a formelor de tuberculoză este importantă atât pentru personalul medical cât și pentru pacienți", atrage atenția dr. Silvia Asandi, director general RAA.

Deși Guvernul și-a asumat în 2015 o Strategie Națională de Control al Tuberculozei pentru perioada 2015 - 2020, o serie de bariere ce țin de cadrul legislativ și de mecanismele de finanțare actuale împiedică, în continuare, accesul universal la diagnostic, tratament și suport pentru cei care suferă de tuberculoză, mai notează sursa citată.

Echipamente similare celui din Târgu-Mureș au fost donate, concomitent, unor unități medicale din Slatina, Drobeta Turnu Severin, Focșani, Botoșani și Tulcea.

Lasă un comentariu