Subvenții și… transparență

Distribuie pe:

Nu cu mult timp în urmă, la Târgul Apiardeal, organizat la Sighișoara, s-a aflat domnul Daniel Ovidiu Săvâșcă - director executiv APIA (Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură) Mureș, într-un dialog pe tema ajutoarelor prin plata subvențiilor pe suprafețele de teren, măsurile de întrajutorare a fermierilor privind sprijinul financiar acordat etc.

Din discuțiile purtate s-a desprins ideea că este nevoie de mai multă transparență privind alocarea subvențiilor pe suprafețele declarate, întrucât sumele nu sunt oferite de vreo entitate particulară, ci de Comunitatea Europeană, de Ministerul Agriculturii, deci transparența ar trebui să fie totală, putând oricine să vadă, cine și ce suprafețe declară la APIA. „O declarație la APIA este o declarație pe proprie răspundere, intrând sub incidența sancțiunilor legii penale, în speță infracțiune de fals în declarație", precizează directorul instituției.

De la an la an, sumele de sprijin care se accesează sunt tot mai multe și mai bine motivate pe activități și niveluri diferite fie: zootehnie, agromediu, zonă montană defavorizată. Potrivit directorului APIA, eșantionul de control diferă pe măsura suprafețelor pentru care se solicită acele plăți, ceea ce denotă că „unde-s mulți bani, sunt și controale multe, iar încărcătura de control în teren, este foarte mare". Totul se face concertat, știind că „plata în avans" este o gură de aer pentru toți fermierii.

Lasă un comentariu