Românii, dependenți de televizor și indiferenți față de educație...

Distribuie pe:

Dintr-un raport recent, dat publicității de Institutul Național de Statistică (INS), reiese că, în anul 2016, în România locuiau19,7 milioane de persoane, din care doar 8 milioane aveau un loc de muncă, 530.000 erau înregistrate ca șomeri, iar dintre aceștia 23% aveau vârste cuprinse între 15 și 24 de ani.

Sporul natural negativ și migrația externă au făcut ca populația țării să se diminueze, în perioada 2013 - 2016, cu peste 200.000 de persoane, iar populația a îmbătrânit, ajungându-se ca vârsta medie a românilor să fie de 41,5 ani (față de 41 de ani, în anul 2015).

Durata medie a vieții a continuat să crească, ajungând la 72 de ani în cazul bărbaților și la 78 de ani în cazul femeilor, datorită faptului că afecțiunile medicale sunt depistate mai repede decât înainte, iar pacienții beneficiază de tratament care le prelungește viața.

Deși, peste jumătate din populația României trăiește în mediul urban, în anul 2016 a continuat fenomenul de migrație din orașe în mediul rural, motivele fiind de ordin economic, întrucât viața la sat este întotdeauna mai avantajoasă din punct de vedere financiar decât cea de la oraș.

Pe de altă parte, INS a constatat că, anul trecut, la nivel de gospodărie, 8% din cheltuielile lunare se duceau pe consumul de alcool și tutun, în timp ce cheltuielile lunare destinate educației erau de numai 0,4%.

Raportul INS mai arată că la 100 de gospodării existau 152 de televizoare, această „cutie magică" jucând un rol foarte important în viața zilnică a fiecărei familii și înlocuind alte surse de informare și de educație.

 

Lasă un comentariu