Înțelepciunea, Cunoașterea și... Ideocrația

Distribuie pe:

„Cu cât lucrez mai mult cu puterile din natură, cu atât mai mult simt mărinimia față de om a lui Dumnezeu; cu atât mai mult sunt mai aproape de marele adevăr care este acela că totul este dependent de eternul Creator; cu atât mai mult simt că așa-zisa „știință" cu care mă ocup nu este altceva decât expresia Voinței Supreme, în scopul de a aduce mai aproape oamenii unii de alții pentru a-i ajuta să se îndrepte și să se înțeleagă mai bine pe ei înșiși" (Mio Marito Gugliomo, ed. 1995, 244). „Unitatea armonioasă a cauzelor și legilor alcătuiesc ADEVĂRUL; unitatea armonioasă de linii, culori, sunete, idei alcătuiesc FRUMUSEȚEA, în timp ce armonia emoțiilor și voinței alcătuiesc BINELE, fiind expresia ultimă a ETERNULUI ȘI SUPREMULUI CREATOR, aduce omul spre împlinire și ne determină să căutăm perfecțiunea absolută".

Guglielmo Marconi, laureat al Premiului Nobel în Fizică, fiind inventatorul telegrafiei fără fir și a antenei de emisie legate la pământ. În 1894 a realizat o transmisie radiotelegrafică cu un aparat propriu, brevetat în 1896, iar în 1901, prima radiocomunicație telegrafică transatlantică. A mai inventat un detector magnetic și o antenă direcțională orizontală.

***

„Dintre toate tiraniile... cea mai odioasă este tirania ideilor; nu există o creație pe care s-o urăsc mai mult ca ideocrația, care aduce cu sine, ca o urmare obligatorie, ideofobia, persecuția, în numele unor idei, al altor idei, la fel de respectabile sau nerespectabile ca cele dintâi..."

Miquel de Unamuno (1864 - 1936), profesor universitar, eseist, filosof, dramaturg, prozator.

***

„Cunoașterea lui Dumnezeu, ca țintă supremă a vieții duhovnicești, nu se realizează prin cugetare discursivă. Cel curățit ajunge până la o cunoaștere intuitivă a Lui, în lumina sufletului îndumnezeit. În timpul rugăciunii, sufletul contemplativului este asemenea cerului, în care strălucește lumina Sf. Treimi. Dar pentru aceasta se cere o curăție de toate patimile și de toate gândurile în legătură cu ele. Aceasta e curățirea ce se cere sufletului, care e sediul patimilor. Dar se cere și o curățire a minții, vârful cunoscător, sau ochiul sufletului".

Filocalia vol. I, pag. 59

Evagrie Ponticul (345-400), scriitor bisericesc, în legătură cu Sf. Vasile cel Mare și Sf. Grigore de Nazians,care l-a hirotonit diacon. A refuzat numirea sa ca episcop și a participat la sinodul al II-lea din Constantinopol, de la anul 381.

„1001 CUGETĂRI" vol. XII

Lasă un comentariu