„Tonul face muzica!"

Distribuie pe:

Facem ce facem și, în disperare de cauză, ne întoarcem tot în „rural", pe hârtia tipografică,desigur, căci atitudinal, din păcate, doar staționăm la bariera cu mileniul III, pe centura unde unii, dornici să se cațere rapid, și-au lepădat opincile, dar nu și metehnele.

Consecventă principiilor enunțate nu o dată, mă străduiesc să mă detașez de spectrul politic, dar de data aceasta îmi este foarte dificil să mă mențin în echilibru între dreapta și stânga, întrucât amestecul american în treburile noastre interne, sub forma criticilor Departamentului de Stat al SUA, mă deranjează. Și este o exprimare eufemistică. Nu sunt, nici pe departe, vreun fan PSD, nici ALDE, nici, nici, nici…, dar România nu este stat vasal, nici colonie americană, nici rusească, nici ungurească, nici, nici, nici…, așa că să-și vadă lungul nasului amatorii de imixtiuni, fiindcă au devenit de-a dreptul enervanți unii - și iar mă exprim eufemistic. Desigur, tot în folclorul românesc se spune că „obraznicul mănâncă praznicul", dar desigur, asta se întâmplă dacă, după ce îl poftești să intre în casă, îl așezi în capul mesei, îl lași să-ți scuipe în oale și în cap, și-l culci cu nevasta în pat. S-au obrăznicit peste măsură, vizavi de România și români, nu doar americanii, ci în general, mai toți vecinii din lagărul ex-sovietic, în real reviriment manifestându-se Chișinăul, unde președintele Dodon, aflat în rolul ex-virginei seduse și abandonate de UE, pare tentat a abandona Moldova, lasciv, în brațele vânjoase ale țarului sex-simbol.

Poate că recentul protocol încheiat între autoritățile de la Chișinău și Tiraspol, la Tighina (Bender) ar trebui să ne mai alunge temerile, deoarece, conform acestuia, cele opt școli cu predare în limba română din regiunea transnistreană - Liceul „Alexandru cel Bun" din Tighina (Bender), Liceul „Ștefan cel Mare" din Grigoriopol, Liceul „Lucian Blaga" din Tiraspol, Liceul „Evrica" din Râbnița, Liceul „Mihai Eminescu" din Dubăsari; gimnaziile din localitățile Corjova și Roghi, precum și Gimnaziul-internat pentru copiii orfani din Tighina (Bender) - vor activa în regim normal, punerea în practică a acestui document permițând normalizarea situației după aproape 15 ani în care personalul și elevii școlilor respective au fost persecutați de regimul separatist. („Independent", preluat de Agerpres) Sunt prevăzute unele înlesniri privind instituțiile de învățământ din stânga Nistrului: diminuarea tarifelor la serviciile comunale, stabilirea unor plăți simbolice pentru închirierea clădirilor, cu stipularea expresă că respectivele contracte vor fi încheiate pe un termen de 10 ani, cu posibilitatea prelungirii acestora. De asemenea, protocolul reglementează problema terenurilor unde sunt amplasate școlile, asigurarea liberei circulații a profesorilor și a elevilor, precum și aprovizionarea nestingherită cu materiale didactice și bunuri necesare pentru buna desfășurare a procesului educațional. Totodată, a fost semnat și un protocol cu privire la aplicarea apostilei pe actele de studii emise în regiunea transnistreană. Părțile au convenit asupra unor modele neutre de ștampilă și de diplomă, pe care organul competent al Republicii Moldova urmează să aplice o apostilă în conformitate cu cerințele Convenției de la Haga cu privire la suspendarea supralegalizării actelor oficiale străine, document datând din 5 octombrie 1961. Foarte frumos, numai că, în 33 de instituții din regiunea transnistreană, elevii vorbitori de română învață din manuale după curricula Federației Ruse, numai că traduse în «limba moldovenească», adică în Limba română cu caractere chirilice, precizează „Independent". (Deschide.md., preluat de Black News, Știri externe)

Mai mult decât atât!!!! „În mai multe școli cu predare în limba română din regiunea Cernăuți a fost creată tulburare după ce autoritățile au decis ridicarea unui număr de cărți românești primite ca donație de școlile respective, având în vedere că, în regiune, cărțile românești lipsesc din bibliotecile școlare. Mai multe școli de cultură generală cu predare în limba română din satele Nesvoia, Bălcăuți și Stălinești, regiunea Cernăuți, au primit ca donație cărți în limba română din partea editurii «Alexandru cel Bun» din Cernăuți și a Ligii Tineretului Român «Junimea». La o zi după această donație, directorii școlilor au fost chemați la Direcția raională de Învățământ «Noua Suliță» și interogați de reprezentanții serviciilor speciale, care le-au cerut să explice cum au ajuns cărțile în școală și cine sunt «traficanții» de literatură în limba română (Napocanews.com). Adelina Rusnac, șefa departamentului de învățământ, a declarat că respectivele cărți vor fi returnate școlilor doar după ce luni, 23 octombrie 2017, o comisie specială va verifica fiecare carte. Însă există posibilitatea ca, de teama de a nu fi supuși altor interogatorii, profesorii să nu mai accepte donații de carte românească. (București, 27 octombrie 2017, Sputnik, „Prigoană asupra românilor din Ucraina. Cărțile românești, ridicate de autorități".)

Bravo! Ei, dacă tot am trecut Nistrul, hai să mergem mai departe olecuță! Vasăzică, în septembrie, scumpii noștri vecini ucraineni au pus pe tapet o Lege a învățământului, pe care au tot fâțâit-o, chipurile pentru cunoaștere și dezbatere publică - pentru impresie artistică, praf în ochii proștilor și ai presei, care zice așa:

Legea 3419-D prevede introducerea treptată a noului sistem al educației și prin aceasta, înlocuirea materiilor care se predau în limba română cu discipline care vor fi predate în limba ucraineană. Prima fază a reformei va avea loc începând cu 1 septembrie 2018 (reforma claselor primare și a grădinițelor pentru copii). Predarea materiilor în limba română se va păstra doar în clasele primare (1-4). De la 1 septembrie 2022 reforma va fi implementată în cazul claselor medii, iar din 2027 - în clasele superioare (9-12), scrie bucpress.eu, portal de știri din Cernăuți. În clasele superioare (9-12) ale școlilor din localitățile românești și ale altor minorități naționale din Ucraina, toate disciplinele se vor preda în limba ucraineană, iar în clasele medii (clasele 5-9) învățământul se va desfășura în limba de stat cu elemente în limba română / în limba minorității respective.

Potrivit art. 7 al legii adoptate, „persoanelor care aparțin la popoarele băștinașe sau la minorități naționale din Ucraina li se garantează dreptul de a studia în limba maternă alături de limba ucraineană...", acest drept este „realizat prin unele instituții aparte, clase (grupe) cu limba de predare a poporului băștinaș sau a minorității naționale alături de predarea în limba ucraineană". De asemenea, este prevăzută posibilitatea studierii limbii materne a minorităților în unele școli sau la societățile și asociațiile culturale ale comunităților etnice respective."

Pentru comparație, potrivit legilor anterioare, în Ucraina era permisă funcționarea școlilor cu limba română de predare și se studia obligatoriu limba ucraineană ca materie necesară pentru integrarea minorității în societatea largă. În urma adoptării acestei legi, va fi desființat întregul sistem al educației pentru minoritățile naționale din Ucraina (maghiari, români, ruși, bulgari, polonezi etc.). Iaca! Și… ca să pun și „bomboana pe colivă"…:

Luni, 20 noiembrie 2017, în sala de conferințe a Hotelului Hilton, a fost convocat Forumul Minorităților Naționale din Ucraina. Alături de cei peste 200 de reprezentanți ai asociațiilor tuturor minorităților naționale din Ucraina, la Forum au fost prezenți europarlamentari din Polonia, România, Ungaria și Bulgaria. Lucrările Forumului erau urmărite în transmisiune directă la Bruxelles, de către europarlamentari din diverse state membre ale Uniunii Europene, în special membri ai Grupului de cooperare parlamentară cu Ucraina. Forumul a fost convocat de către un partid extraparlamentar, „Rozumna Syla" (Forța Înțeleaptă), condus de Alexandr Soloviov. Moderatoarea Forumului a fost doamna dr. Violeta Moscalu, președintă a Asociației de prietenie Franța-Ucraina.

La 15 minute de la deschiderea lucrărilor Forumului, în timp ce își ținea intervenția domnul dr. Ion Popescu, președinte al Uniunii Interregionale Comunitatea Românească din Ucraina, un grup turbulent de circa 20 de extremiști ucraineni au intrat în sala de conferințe, interpunându-se între sală și vorbitori, scandând lozinci naționaliste și antiminoritare și provocând o adevărată debandadă. Incidentul a fost atât de grav, încât a fost necesară intervenția forțelor de ordine, care au întocmit procese verbale, fără însă a-i reține pe extremiștii turbulenți, și fără a asigura condiții pentru desfășurarea în continuare a lucrărilor Forumului, care tocmai urma să adopte o Rezoluție prin care să fie exprimată, între altele, atitudinea față de prevederile articolului 7 din noua Lege a educației din Ucraina, articol supus criticilor dure din partea Adunării Parlamentare a Consiliului Europei și aflat în procedură de avizare de către Comisia Europeană pentru Democrație prin Drept (Comisia de la Veneția). (Kiev, Ucraina/Romanian Global News, miercuri, 22 noiembrie 2017) Să privim mai atent! Potrivit datelor ultimului recensământ al populației din Ucraina, organizat în anul 2001, minoritățile etnice din Ucraina reprezintă 27,3% din ansamblul corpului social al țării. Românii reprezintă a doua comunitate etnică din Ucraina (circa jumătate de milion de locuitori), după minoritatea rusă. Este evident că responsabilitatea asigurării securității desfășurării acestui forum, cu participarea unor demnitari străini, era în sarcina SBU. Faptul că incidentele respective au avut loc arată complicitatea unor forțe extremiste ale SBU cu extremiștii ucraineni. Romanian Global News atrage atenția că, în condițiile din Ucraina, viața dr. Ion Popescu este în pericol și cere autorităților statului român să asigure protecția de care acesta are nevoie!

„Nu, nu este vorba doar de un incident separat, ci de o repetare a unui episod revoltător. (…) Un incident asemănător a avut loc în martie 2017, chiar la Cernăuți, când masa rotundă «Apărarea drepturilor minorităților naționale din Ucraina în contextul integrării europene» a fost sabotată, iar organizatorul a fost arestat de poliție la cererea «activiștilor civici» din Cernăuți. „Până la începerea ședinței (mesei rotunde, n.n.), activiștii unor ONG-uri, care au declarat că au fost la Euromaidan, dar au și participat la luptele din Donbas, au încercat să-l rețină cu forța pe Oleg Havici, cunoscut analist politic, acuzându-l de separatism, colaborare cu politicienii ruși și destrămarea Ucrainei". (Bucpress) Ca și incidentul de la Forum, cel din martie a avut loc într-un spațiu public (curtea hotelului „Bucovina"), în prezența autorităților locale, a reprezentanților OSCE, a presei și a altor invitați străini. Acestea sunt acte de intimidare a minorităților și de îngrădire a drepturilor acestora, iar autoritățile române nu îndrăznesc să spună nimic. (Dragoș Dumitriu, Sputnik, București, 22 noiembrie)

„Nu se poate vorbi despre democrație și de valori europene în Ucraina", le transmite europarlamentarul Laurențiu Rebega, vicepreședinte al grupului naționalist „Europa Națiunilor și Libertății", printr-o scrisoare deschisă, președintelui Ucrainei, Petro Poroșenko și președintelui Radei Supreme (parlamentul ucrainean), Andriy Parubiy: „În calitate de europarlamentar, condamn cu vehemență întreruperea lucrărilor Forumului Minorităților Naționale din Ucraina de către membrii partidului politic Svoboda. Aceștia au încercat să intimideze, uzând de un act de forță îndreptat către o reuniune civică legală. (…) Cer hotărât anchetarea și pedepsirea celor vinovați, ca o condiție preliminară esențială pentru orice posibilă discuție viitoare. Drepturile constituționale ale minorităților naționale sunt protejate de legile țărilor europene! Să înțeleg că Ucraina a încetat să fie un stat european?", a încheiat, cu un avertisment clar europarlamentarul Laurențiu Rebega.

Este prima voce românească ridicată, oficial, împotriva abuzurilor , de netolerat, ale celor care, în absența unor reacții vizibile și categorice ale guvernanților români, își permit să ne insulte și să calce în picioare Neamul, oriunde s-ar afla. „Cu o floare nu se face primăvară", e adevărat, dar „Tonul face muzica"!

Lasă un comentariu