EMOȚII FIREȘTI LA CHEȚANI, CU PRILEJUL SĂRBĂTORIRII ZILEI NAȚIONALE A ROMÂNIEI

Distribuie pe:

Precedând seria evenimentelor ce se vor derula pe întreg cuprinsul țarii, Primăria și Consiliul Local Chețani a organizat Sărbătorirea Zilei Naționale a României în ziua de marți, 28 noiembrie a.c., cu loc de desfășurare la Căminul Cultural din localitate.

Comuna Chețani se află pe DN E60, la o distanță de 6 km de Luduș și 55 km de Târgu-Mureș, cu o populație de peste 2600 de locutori. În zi de sărbătoare, Căminul Cultural a devenit neîncăpător pentru locuitorii comunei, sosiți să participe, de la mic la mare, la aniversarea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. Gazda evenimentului a fost, din partea Primăriei Chețani, Emil Florin Mocan, primarul comunei, și Gheorghe Pantea, viceprimar. După intonarea Imnului de Stat al României, primarul comunei a mulțumit invitaților pentru participare la sărbătoare, cât și locuitorilor comunei, prezenți în număr foarte mare. Din partea oficialităților județene a transmis felicitări Ovidiu Dancu, vicepreședintele Consiliului Județean Mureș. Armata Română a fost reprezentată de lt.col. Adrian Burlacu din cadrul Brigăzii 6 Operațiuni Speciale Târgu-Mureș. Alături de ei, alți invitați de onoare: Lazăr Lădariu, președintele Despărțământului ASTRA Mureș, redactor-șef al cotidianului „Cuvântul liber", preacucernicul părinte (protopop onorific) Ilie Bucur, din Sărmașu, fiu si cetățean de onoare al comunei Chețani, Aurel Giurgiu, primar al comunei Luna-jud.Cluj. Despre semnificația zilei de 1 Decembrie a vorbit profesoara de istorie de la Școala Gimnazială Chețani, Denisa Mărginean. În alocuțiunile lor, invitații, pe lângă aspecte legate de importanța istorică a zilei de 1 Decembrie, la care au făcut referiri, au adresat chemarea la unire a românilor, cerință imperativă acum, dată fiind conjunctura politică actuală, atât pe plan intern cât și extern, au amintit de eroi care si-au dat viața pentru independența și unirea teritorială a țării, cu toate că, granițele României au devenit, în timp, diferite față de cele ale anului 1918, au adresat felicitări locuitorilor comunei. Un moment aparte al sărbătorii de la Chețani, dar nu și singurul, a fost cel în care primarul comunei i-a felicitat și i-a premiat pe cei ce au împlinit 50 de ani de căsătorie: Gavril Bulea și Maria, Constantin Ilea și Maria, Soos Tiberiu si Ileana. A sosit și momentul unei lansări de carte. O care de memorii intitulată „Călătorind prin viața", având autor pe Nicolae Dan, fiu al satului, invitat la eveniment. Autorul, ajuns la vârsta de 88 de ani, după cum a mărturisit, depănându-și amintirile copiilor și nepoților, a fost încurajat și sprijinit de familie pentru ca întâmplările trăite de el să le aștearnă pe hârtie, drept mărturii ale unor vremuri trecute. Autorul a urmat școala primară la Chețani, a absolvit Școala Normala de la Blaj, a fost repartizat la Filea de Jos, jud.Cluj, apoi, după 7 ani, a fost transferat la Luna, jud. Cluj, unde a lucrat în învățământ până la pensionare.

Finalul sărbătorii dedicate Zilei Naționale a României a aparținut elevilor de la școlile de pe raza comunei, care au oferit un amplu și foarte reușit program de cântece și poezii patriotice. Este de aprecit efortul cadrelor didactice din comuna Chețani aflate sub îndrumarea directorului Școlii Gimnaziale din Chețani, Viorica Mocan, cât și efortul elevilor care, prin prezența lor scenică, îmbrăcați în fermecătoarele costume naționale românești, cu stegulețe în mâini si cocarde tricolore confecționate de ei, au dat viață, farmec, dinamism, întregii manifestări.

Lasă un comentariu