„Destine", al cincilea volum semnat de Elena MeraF

Distribuie pe:

La Biblioteca Comunală Ibăneşti a avut loc lansarea volumului „Destine", semnat de doamna Elena Mera.

„Nu-mi amintesc exact când am văzut-o pentru întâia oară. Dar mi-amintesc bine că era îmbrăcată sărăcăcios, cu o rochie decolorată, iar pe cap avea o năframă de culoare închisă. Năframa era trasă puternic până peste frunte, în ciuda faptului că era tânără. De sub năframă, poate fără să ştie, îi ieşeau nişte cârlionţi blozi, iar ochii erau limpezi şi-n ei se scălda albastrul cerului. În picioare avea cizme de gumă, cu mult mai mari decât piciorul ei, cizme pe care le târa după ea. M-am adesat cu apelativul lele, iar ea a zâmbit" („Eternul sacrificiu matern", din volumul „Destine").

După „Ibăneşti. Un sat de pe Valea Gurghiului. Monografie etnografico-folclorică", „Şezătoarea la Ibăneşti", „Ibăneşti -Calendarul Popular", „Glosarul cu regionalisme de la Ibăneşti", doamna Elena Mera ne propune o serie de povestiri de viaţă adunate de la oamenii acestor locuri, pe care le-a reunit sub titlul emblematic „Destine", volum cu o importantă dimensiune monografică, deoarece povestirile acestuia recompun universul ibăneştean.

„Dăscăliţa", „Învingătoare", „Barbarie", „Cioban", „Străinul", „Ultima dorinţă", „Aripi Frânte", „Doftoroaia" sunt doar câteva dintre destinele fin surprinse şi descrise de doamna Elena Mera, rezultatul unor spovedanii de o sinceritate adeseori copleşitoare. De altfel, dedicaţia autoarei, aşternută pe prima filă a cărţii, redă în câteva rânduri esenţa acesteia. „Celor mulţi, în mijlocul cărora am trăit şi cărora le-am cunoscut bucuriile şi necazurile, realizările şi durerile, împlinirile şi speranţele. Spovedania lor a fost o grea povară, pe care o încredinţez hârtiei."

Nicolae Băciuţ, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Mureş, a subliniat la evenimentul de lansare complexitatea celui mai recent volum al doamnei Elena Mera. „Avem în faţă un volum de proză realistă, autoarea vorbeşte despre ceea ce se întâmplă în jurul nostru, un volum realist dar, în acelaşi timp, cu o puternică încărcătură lirică şi cu o mare consistenţă a destinelor. Sunt destine dramatice care pun în evidenţă condiţia femeii în contemporaneitate - soarta femeii de a fi de toate, de a le face pe toate -, forţa şi puterea personajului feminin, personajele fiind, în cea mai mare parte femei. Sunt spovedanii încărcate de forţă literară, în care oamenii îşi pun sufletul pe tavă." Au mai luat cuvântul Vasile Petra, Zaharie Ambruş, profesori-pensionari, şi Maria Ambruş şi Nicolae Gliga, învăţători-pensionari.

În cadrul evenimentului de lansare, Biblioteca Comunală Ibăneşti s-a îmbogăţit cu 50 de volume, semnate de autori mureşeni, donate de Asociaţia „Nicolae Băciuţ" pentru descoperirea, susţinerea şi promovarea valorilor cultural-artistice şi profesionale. Este vorba de titluri incluse în colecţia „100 de cărţi pentru Marea Unire", editura Vatra Veche, proiect care reuneşte o sută de cărţi semnate de autori mureşeni, pentru cei o sută de ani pe care îi celebrăm în 2018 de la Marea Unire. Printre cele 100 de titluri incluse în valoroasa colecţie se numără şi cartea „Destine", semnată de Elena Mera.

Lasă un comentariu