TÂRGUMUREȘENII, COLINDAȚI DE STUDENȚI DE LA U.P.M TÂRGU-MUREȘ

Distribuie pe:

Centrul municipiului Târgu-Mureș a răsunat miercuri, 13 decembrie 2017, începând cu ora 18.00, de glasul grupului de colindători format din studenții Cercului de Drept Constituțional și Administrativ „Tudor Drăganu" din cadrul Universității „Petru Maior", din municipiul Târgu-Mureș, care a evoluat pe scena amplasată în fața statuii lui Avram Iancu.

Nici frigul de afară și nici ploaia rece nu i-au împiedicat pe iubitorii acestui gen cultural să se bucure de atmosfera de sărbătoare creată. Mai mult, cei prezenți au colindat alături de grupul coordonat și dirijat de prof. Iacob Coman.

Prezentatorul Ioan Chiorean a scos în evidență mesajul grupului de colindători, remarcând valoarea inestimabilă, emoțională, pe care ei o transmit colindând, prin prezența lor în mijlocul cetățenilor urbei, invitând la empatie și generozitate.

De asemenea, a mulțumit inițiatorului acestui proiect conceput în urmă cu cinci ani, prof. univ. dr. Lucian Chiriac, din cadrul Universității „Petru Maior", din Târgu-Mureș.

Vorbind despre emoția momentului cât și despre impactul acestuia, prof. univ. dr. Lucian Chiriac a subliniat: „Trebuie să recunosc că, de când mă preocupă această ieșire în public, alături de studenți, simt chemarea orașului și a cetățenilor săi (…) Este un sentiment superb să știi că te adresezi cetățenilor orașului, să arăți că Universitatea este într-adevăr o universitate pentru comunitate, să te gândești că foarte mulți dintre cei care sunt aici în jurul nostru sunt foști studenți ai universității noastre, și să te mai gândești că acești tineri, pe lângă ceea ce învață, deci, profesiunea pe care ei și-o doresc să o aibă în viitor, participă la un act de cultură, la un act de formare morală, culturală, învață tot ceea ce este mai frumosbîn tradiția noastră, în continuitatea pe care trebuie să o dăm generațiilor viitoare. Eu sper ca prezența lor aici să stârnească interesul și pentru universitate și pentru minunații noștri studenți."

Referindu-se la inițiativa, ca în Anul Centenarului, în Parcul Memorial de la Oarba de Mureș să fie plantați 11.000 de stejari, în memoria celor 11.000 de militari români care și-au pierdut viața în sângeroasa bătălie din 1944, prof. univ. dr. Lucian Chiriac, a declarat:

„Împreună cu studenții noștri am luat această decizie de a invita în mod solemn autoritățile, de a demonstra într-adevăr că respectăm trecutul și, în memoria celor 11.000 de soldați care au căzut la Oarba de Mureș, în Parcul Memorial să fie sădiți 11.000 de stejari. Noi am pornit această acțiune. Săptămână aceasta înaintăm toate documentele către autoritățile locale și rămâne ca, alături de cei care se vor înscrie în acest mesaj faptic, să putem împreună să facem această lucrare, până la împlinirea centenarului actului mare a Unirii."

În atmosfera de sărbătoare creată, în final, a transmis un mesaj tradițional cetățenilor urbei:

„Din partea colegilor mei, a studenților pe care îi păstorim împreună, vă dorim un an bun, multă sănătate, fericire și să ne vedem în cât mai mulți ani împreună și la astfel de evenimente și la multe altele".

Momentul inedit l-a constituit prezența Moșului care, din desaga-i plină, a împărțit pungi cu dulciuri numeroșilor copii prezenți, iar părinților și spectatorilor, ceai cald și cozonac. 

Lăudabilă organizarea de către municipalitate a acestei manifestări, de întâmpinare a Marii Sărbători a Nașterii Mântuitorului.

Lasă un comentariu