Locurile de muncă încadrate în condiții speciale vor fi reevaluate!

Distribuie pe:

Guvernul României a aprobat în ședința de săptămâna trecută (20 decembrie 2017) procedura de reevaluare a locurilor de muncă încadrate în condiții speciale, noile prevederi aplicându-se numai locurilor de muncă în condiții speciale prevăzute la art. 30 alin. (1) lit. e) din Legea nr. 263/2010, din unitățile care au obținut hotărâre de menținere a avizului de încadrare în condiții speciale în temeiul HG 1284/2011.

„În vederea reevaluării locurilor de muncă în condiții speciale, se prevede înființarea unei comisii speciale, formată din reprezentanți ai Ministerului Muncii și Justiției Sociale, Ministerului Sănătății, Inspecției Muncii, Casei Naționale de Pensii Publice și, după caz, ai Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare.

Această comisie stabilește, prin hotărâre, menținerea sau respingerea avizului de încadrare în condiții speciale de muncă a locurilor de muncă în condiții speciale prevăzute la art. 30 alin. (1) lit. e) din Legea nr. 263/2010, din unitățile care anterior au obținut menținerea avizului, conform Hotărârii Guvernului nr. 1284/2011.

Pentru reevaluare, angajatorul va depune la secretariatul comisiei o solicitare, împreună cu documentele prevăzute de acest act normativ.

Dacă angajatorul nu inițiază procedura de reevaluare a locurilor de muncă încadrate în condiții speciale din unitatea sa, acestea nu vor primi o hotărâre de menținere a avizului de încadrare, motiv pentru care aceste locuri vor fi considerate ca fiind locuri de muncă în condiții normale, în înțelesul Legii nr. 263/2010.

Documentul introduce, de asemenea, reglementări care au în vedere, pe de o parte, monitorizarea măsurilor luate de unitățile cu locuri de muncă în condiții speciale și, pe de altă parte, monitorizarea stării de sănătate a lucrătorilor de la locurile de muncă în condiții speciale, urmărindu-se menținerea sau, în măsura în care este posibil, îmbunătățirea condițiilor de muncă", precizează Guvernul.

Lasă un comentariu