Dr. Raed Arafat: „LIPSA VACCINĂRII POATE UCIDE!"

Distribuie pe:

Secretarul de stat Raed Arafat atrage atenția, pe pagina sa de facebook, asupra apariției mai multor panouri publicitare cu mesaje împotriva vaccinării. Pe panouri apare mesajul: „Vaccinurile nu sunt sigure! Citește prospectele! Informează-te! Cunoaște riscurile!".

Alături de fotografia unui astfel de panou, dr. Raed Arafat a postat și un comentariu virulent, adresat celor care pun în pericol sănătatea și chiar viața copiilor.

„Acest panou publicitar a apărut la Brașov acum două zile. Panouri similare au apărut la Iași și la Cluj. Înțeleg că este o campanie de informare sau mai bine zis de DEZINFORMARE asupra faptului că vaccinurile nu sunt sigure. Oare lipsa vaccinării este mai sigură?

Celor care încearcă prin orice metodă să transmită omului de rând că vaccinurile nu sunt sigure le spun că lipsa vaccinării poate ucide chiar, sau cel puțin să lase copilul cu invaliditate pe viață. Uitați-vă la ce s-a întâmplat cu copiii afectați de rujeolă. Lipsa vaccinării a fost una din cauzele principale a formei grave a bolii la copiii nevaccinați și a decesului unora dintre ei.

O astfel de campanie are nevoie de finanțare, iar concepția este una diabolică. Se vrea să se spună că oamenii au dreptul la informare și la liberă alegere, un aspect cu care sunt total de acord, se vrea să ne convingă că afișul transmite un mesaj echilibrat, prin care se cere populației să citească prospectul și să intre pe un site de informare...

Cel puțin, din punctul meu de vedere, ca medic, este un mesaj de dezinformare. Primul mesaj care rămâne în mentalul celui care citește este cel din primul punct și care afirmă că vaccinurile nu sunt sigure, o afirmație care nu are nici un fundament științific și care alcătuiește mesajul principal al campaniei.

Acest mesaj - direct, fals și periculos - vine să submineze toate eforturile din ultimele luni prin care se încearcă creșterea numărului copiilor vaccinați în România și prevenirea tragediilor precum cele cauzate de rujeolă din ultima perioadă, fiind vorba despre o campanie de dezinformare care contrazice toate probele științifice și toate dovezile cumulate pe parcursul a zeci de ani și care arată că vaccinarea a dus la scăderea mortalității și invalidității la nivelul întregului mapamond. Mai vrea cineva să vadă copii mutilați în urma poliomielitei? Sau mai vrea cineva să reapară o boală precum variola?

Cei care concep astfel de campanii, foarte bine gândite de altfel, trebuie să fie responsabilizați, din punctul meu de vedere, cel puțin aducându-i la o dezbatere adevărată în fața publicului, având prezenți experți adevărați în domeniul bolilor infecțioase și al epidemiologiei, care să explice cum stau lucrurile și cu ce se joacă în final - cu viața copiilor și cu siguranța populației!

Astfel de afișe, care nu arată în mod clar cui aparține mesajul, trebuie îndepărtate, întrucât reprezintă un atentat la sănătatea publică a populației și nu poate fi considerat un banal mesaj sau o exprimare de părere.

Internetul este plin de astfel de păreri, însă cine le accesează găsește și alte informații și discuții despre această temă. Cei care citesc acest afiș rămân cu mesajul inițial și nu știm câți dintre ei vor mai accesa alte surse de informare, iar lipsa sursei informației principale din afiș poate avea efectul dorit, lăsând cititorului impresia că este un afiș scris din partea unei autorități, și nu neapărat din partea unui ONG sau al unui grup de persoane cu o anumită convingere", scrie dr. Raed Arafat pe facebook.

 

Lasă un comentariu