Lucrările de reparații la pista Aeroportului „Transilvania" Târgu-Mureș se vor finaliza până în primăvară

Distribuie pe:

Anunțul a fost făcut miercuri, de președintele Consiliului Județean Mureș, Peter Ferenc, citat de Agerpres.

„În cursul săptămânii trecute am primit o solicitare din partea firmei care execută lucrările pentru a prelungi termenul de suspendare a execuției. Orice lucrare de construcții sau de reabilitare, cu atât mai mult una care vizează un aeroport, prezintă elemente neprevăzute. Oricât de bine ar fi realizate studiile și planurile, în momentul în care începi să sapi, nu se știe peste ce dai. În timpul lucrărilor s-a descoperit o canalizare veche pentru apa pluvială. Atunci când apar astfel de elemente, proiectantul, constructorul și echipa din CJ trebuie să găsească cele mai bune soluții tehnice pentru remedierea acestora. Noi ne dorim ca lucrările de reabilitare să fie executate în cele mai bune condiții tehnice (…) Unii spun că ar trebui să facem presiuni pentru reluarea lucrărilor. Desigur, am putea face acest lucru, dar atunci, nu am putea beneficia de garanția lucrărilor. Pe noi ne interesează siguranța oamenilor. Dacă vrem să facem o astfel de lucrare, vrem să fie fără cusur. La Aeroportul Târgu-Mureș vorbim despre o investiție de 50 de milioane de lei, din fonduri guvernamentale", a declarat Peter Ferenc.

Președintele CJ Mureș a arătat că se impunea o revizie generală a pistei, întrucât de la construirea aeroportului, din 1968, nu s-a efectuat nicio lucrare de amploare la pista de decolare/aterizare, care prezenta deficiențe grave, iar rezolvarea problemelor de la Aeroportul Târgu-Mureș a fost ridicată inclusiv la nivel național, dovadă fiind faptul că aproape întreaga investiție va fi finanțată din fonduri de la Guvern.

„În toamna anului 2016, nimeni de la București nu considera Aeroportul Târgu-Mureș important. Iată că a devenit important tocmai pentru că s-a lucrat intens, cu toți factorii implicați, dar și pentru că am pus accent pe a face lucrurile conform legii. Este trist că oameni care susțin că doresc să sprijine Aeroportul fac tot posibilul să atace această instituție și să răspândească zvonuri și lucruri false.

La preluarea mandatului și după numirea domnului Peti Andras la Aeroport, s-a făcut o analiză la sânge a situației existente. Din păcate aceasta nu era deloc îmbucurătoare. Autoritatea județeană a fost pusă în situația de a remedia o serie de nereguli grave. Nu doresc să arăt pe nimeni cu degetul și nici nu m-am plâns niciodată de greaua moștenire. De acestea se va ocupa Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu-Mureș și, de asemenea, am sesizat și instanța de judecată, în cazul recuperării a circa 2 milioane de lei de la vechiul Consiliu de Administrație, în baza unui raport al Curții de Conturi", a subliniat Peter Ferenc.

Președintele CJ Mureș a spus că remedierea acestor nereguli nu se poate face peste noapte și că s-a ajuns în această situație „tocmai din cauza indolenței și a modului negândit și nesăbuit de a face lucrurile", de către ultimele Consilii de Administrație ale Aeroportului.

„Vreau să subliniez un lucru pe care comentatorii de serviciu tind să-l ignore. Consiliul Județean Mureș este autoritate tutelară, potrivit Ordonanței de urgență nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, art. 4 Autoritatea publică tutelară și Ministerul Finanțelor Publice nu pot interveni în activitatea de administrare și conducere a întreprinderii publice. Competența luării deciziilor de administrare și a deciziilor de conducere a între prinderii publice și răspunderea, în condițiile legii, pentru efectele acestora, revine consiliului de administrație și directorilor. De aceea, după momentul retragerii operatorului Wizz Air a fost desemnată o comisie care a verificat relația dintre CJ și Consiliul de Administrație precum și modul în care CA a înțeles în trecut să-și desfășoare activitatea. Concluziile acestor verificări, și vorbim aici de mii de pagini de documente, dar și de raportul în sine al comisiei, au fost transmise organelor abilitate, respectiv Parchetului, pentru a se pronunța dacă au fost sau nu comise fapte ce pot îmbrăca forma unor infracțiuni. Din acest motiv, este vital ca noi să ne abținem de la a spune cu subiect și predicat, cine ce a făcut. Orice declarație din partea noastră poate fi apoi folosită și interpretată ca o încercare de a influența ancheta și de a ne antepronunța. Consiliul Județean nu are competența de a spune că cineva este sau nu vinovat de o faptă penală", a subliniat președintele CJ Mureș.

Acesta a precizat că echipa de la Aeroport lucrează de mai bine de un an și jumătate nu doar la problema pistei, ci și la pregătirea documentațiilor necesare pentru licitațiile privind celelalte investiții, actualizarea documentațiilor pentru certificarea aeroportului, realizarea și/sau actualizarea procedurilor de zbor, actualizarea procedurilor de securitate.

„Vă asigur că Aeroportul este prioritatea zero a CJ Mureș, dar nu vom tăia colțurile, nu vom face lucrurile de mântuială și nu vom da în funcțiune pentru curse de pasageri acest aeroport, până nu ne vom asigura că sunt respectate toate condițiile de siguranță și toate normele legale în domeniu", a conchis Peter Ferenc, potrivit sursei citate.

Lasă un comentariu