Crăciunul, Natura și...Omul

Distribuie pe:

„Nașterea Domnului Iisus Hristos, o mai numim și «Magia Crăciunului» - un vis spre fericire. E sărbătoare când totul este frumos în jur - decoruri minunate - și toți se iubesc - familiile se reunesc, cei greșiți se iartă. Atmosfera este una nepământească, toți se simt pătrunși de ea, dar puțini știu de unde provine ea. Nu vine de la Moș sau de la brad, sau de alte sortimente de dulciuri, ci de la ceva necunoscut oamenilor: «Iubirea lui Dumnezeu». «Magia Crăciunului» e un vis, o sforțare a omului de a atinge o fericire nepământească, în care totul e iubire, armonie și frumusețe. E un strigăt al sufletului după acea fericire totală la care nici nu poate visa. «Magia Crăciunului» este un crâmpei din Harul pe care-l revarsă Dumnezeu peste cei credincioși, nu doar de Crăciun, ci ori de câte ori aceștia se sârguiesc să intre și să rămână în legătută cu El, și parcă este ceva inaccesibil omenirii" (Iisus Biruitorul-Dec. 2014).

Maria Lukacs (1960- ), profesor universitar, scriitor maghiar de limbă slovacă. Și-a luat un doctorat la Budapesta și a fost profesor adjunct al Departamentului de Filologie. Vorbește limba maghiară, slovenă, sârbă și croată. În anul 2009 a scris dicționarul dialectului Felsoszolno, iar în 2010 a tradus o carte despre istoria dialectului Prekmurje și a slovenei.

***

„Natura nefiind o inteligență, nefiind nici măcar o ființă, ci numai o ordine a lucrurilor, constituind o putere în întregime supusă legilor, această natură, zic, nu este însuși Dumnezeu. Ea este produsul sublim al voinței sale atotputernice" (Histoire naturelle des animaux sans vertebres).

Jean-Baptiste Lamarck (1744-1829)- biolog

Ediția a doua, Ed. Bailliere, Paris, 1885, pag. 267. A inventat cuvântul biologie pentru a desemna știința ființelor vii și a elaborat prima ipoteză despre teoria evoluționistă. Urmare unui accident, este constrâns să părăsească armata și devine pasionat de botanică în timpul unui sejur la Monaco. Obține notorietate după publicarea cărții sale despre flora franceză și este ales membru în Academia de Științe. Participă la crearea Muzeului Național de Istorie Naturală și devine profesor de zoologie. Ajunge spre sfârșitul vieții nevăzător, după a patra căsătorie.

***

„Numai când dorește imposibilul omul se întoarce spre Dumnezeu. Pentru a obține ceea ce este posibil, el se adresează semenilor săi".

Lev Sestov (1866-1938), filosof, termină Facultatea de Științe Juridice, iar în anul 1895 publică, la Kiev, primele studii filosofice și literare: „Problema conștiinței". Se împrietenește cu Serghei Bulgacov și Nicolae Berdiaef. În anul 1921 pleacă la Paris, unde va rămâne până la sfârșitul vieții. Aici are legături strânse cu Martin Buber și Heidegger.

***

P.S. „Strigat-am cu toată inima mea: «Auzi-mă, Doamne!» Îndreptările Tale le voi căuta. Strigat-am către Tine: «Mântuiește-mă și voi păzi mărturiile Tale»" (Psalmul 118: 145-146).

„1001 CUGETĂRI" vol. XII

Lasă un comentariu