Emisiune de mărci poștale: COLOANA INFINITULUI, OMAGIU EROILOR NEAMULUI

Distribuie pe:

„Du-te! Îmbrățișează Coloana infinirii cu palmele mâinilor deschise. Apoi, înălțându-ți ochii, privește-o și vei cunoaște, astfel, într-adevăr, sinele cerului" - Constantin Brâncuși (1876-1957).

Cu ocazia Centenarului Marii Uniri, în semn de respect și recunoștință pentru jertfa ostașilor din Primul Război Mondial, Romfilatelia anunță, printr-un comunicat de presă, că introduce în circulație, începând cu data de 19 februarie 2018, emisiunea de mărci poștale Coloana Infinitului, omagiu eroilor neamului.

Noua marcă poștală poate fi achiziționată în magazinele Romfilatelia din București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, precum și în magazinul online: http://romfilatelia.ro/store/.

Colița dantelată, cu valoarea nominală de 31 de lei, este un supratipar al emisiunii Expoziția Filatelică Internațională „Philexfrance'82", care îl ilustrează pe Constantin Brâncuși în atelierul său din Paris, alături de o versiune a operei sale, Coloana Infinitului. Emisiunea de mărci poștale este completată de un plic în prima zi, iar ca formă de machetare a fost folosită colița dantelată.

La inițiativa Ligii Naționale a Femeilor Române din Gorj, între anii 1937-1938, Brâncuși a realizat Coloana recunoștinței fără sfârșit, în memoria soldaților români căzuți la datorie în Primul Război Mondial, în luptele de pe Valea Jiului.

Lucrarea remarcabilă, redenumită mai târziu Coloana Infinitului, este o stilizare a coloanelor funerare specifice sudului României. Sculptura are trei elemente esențiale - baza îngropată, miezul sau pilonul central de rezistență și coloana propriu-zisă.

Coloana este parte a Ansamblului Monumental Calea Eroilor din Târgu-Jiu, inaugurat acum 80 de ani, la data de 27 octombrie 1938. Ansamblul se întinde pe 1,5 km, pe o axă est-vest, și este format din Masa Tăcerii, Aleea Scaunelor, Poarta Sărutului și Coloana Infinitului, întâlnind în cale Biserica Sfinții Apostoli Petru și Pavel.

În aprilie 2007, la Târgu-Jiu a fost dezvelit înscrisul care atestă includerea Ansamblului Monumental Calea Eroilor în patrimoniul cultural european.

Cei interesați pot obține informații suplimentare la numărul de telefon 021/337.24.42

Lasă un comentariu