Proiect: ÎN ZONELE RURALE SĂRACE, CABINETE STOMATOLOGICE MOBILE!

Distribuie pe:

Deputatul USR, Cosette Chichirău, a depus, miercuri, 21 februarie 2018, o propunere legislativă care reglementează autorizarea cabinetelor mobile de medicină dentară, motivând că aceasta va permite ONG-urilor să ofere tratament stomatologic în comunitățile rurale sărace și izolate.

„Statul român are obligația de a garanta accesul liber, egal și nediscriminatoriu la servicii medicale. În practică, însă, din cauza costurilor mari asociate furnizării serviciilor medicale, apar discrepanțe semnificative în repartizarea teritorială a acestor servicii, repartizare care lezează disproporțional drepturile persoanelor din mediul de rezidență rural.

O soluție pentru a facilita accesul locuitorilor către serviciile de medicină dentară sunt cabinetele mobile de medicină dentară, avantajul acestora fiind mobilitatea lor, care le permite să furnizeze servicii medicale în zone în care, în mod tradițional, lipsesc cabinetele stomatologice, din cauza nerentabilității.

În prezent, există un vid legislativ care face imposibilă autorizarea sanitară a cabinetelor mobile, deși ele sunt prevăzute în lege. Noi încercăm să corectăm această situație. Propunerea noastră va permite ONG-urilor să meargă în cele mai sărace și izolate comunități rurale și să ofere tratament stomatologic pentru cazuri realmente disperate.

Lipsa tratamentului și a igienei dentare au un impact negativ profund, în special asupra copiilor, care trăiesc cu infecții, lipsesc de la școală și cresc cu o stare de sănătate generală deteriorată. Din păcate, în această situație se află o mare parte a populației României.

În 2016, 86% din numărul cabinetelor stomatologice independente funcționau în mediul urban, deși populația urbană constituie numai 54% din numărul total de locuitori. În mediul rural, activează doar 12,3% din numărul total de 16.442 de medici dentiști, astfel reieșind că, fiecărui medic dentist din rural îi revin, în medie, aproximativ 4.524 de locuitori", se arată în expunerea de motive a actului normativ.

Lasă un comentariu