Zilele Babelor - 1 - 9 martie

Distribuie pe:

Zilele schimbătoare de la începutul lunii Martie sunt puse de popor pe seama Babei Dochia, care şi-ar scutura din când în când cojoacele de ploaie sau omăt. Zilele Babei, Babele (1-9 martie), reprezintă un ciclu de 9 zile, ce corespund cu zilele de urcuş ale Babei Dochia cu oile la munte. Se spune că, odată dezbrăcate cojoacele, ele sunt însuşite de surorile babei Dochia. În credinţa populară, babele sunt înzestrate cu puteri magice, care le permit să influenţeze starea vremii.

În această perioadă vremea este foarte imprevizibilă, o zi poate fi însorită, iar alta foarte urâtă, cu viscol şi ninsori. În aceste zile, cei care doresc să cunoască cum le va fi viitorul apropiat, îşi aleg o anumită dată, din intervalul 1-9 martie, şi observă cu atenţie cum va fi ziua respectivă. Dacă este cald şi soare, vor fi tot anul sănătoşi şi voioşi, iar dacă va fi urât, vor fi trişti, posomorâţi şi bolnavi. Mai există, de asemenea, şi credinţa că, de fapt, starea meteo, din ziua aleasă ca Babă, mărturiseşte de fapt caracterul, sufletul sau personalitatea persoanei care a ales-o.

În unele regiuni ale ţării, se spune că ziua aleasă ca Babă le arată flăcăilor cum va fi viitoarea sa nevastă: urâtă sau frumoasă, bogată sau săracă, rea sau binevoitoare.

Ziua de 9 martie, când a murit Dochia, este considerată graniţa dintre anotimpul friguros şi cel călduros. Astfel, în unele zone ale ţării se consideră că, după încheierea „Zilelor Babelor", ar urma alte nouă zile, „Zilele Moşilor", ceva mai călduroase, între 10 şi 17 Martie. 

Lasă un comentariu