Proiect: NOI CONDIŢII DE RETURNARE A DONAŢIILOR PENTRU „CUMINŢENIA PĂMÂNTULUI"

Distribuie pe:

Până pe 10 martie 2018, pe site-ul oficial al Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale (MCIN), se află în dezbatere publică un proiect de hotărâre privind stabilirea măsurilor necesare pentru restituirea sumelor de bani încasate în vederea achiziţionării sculpturii „Cuminţenia pământului", clasată în categoria tezaurul patrimoniului cultural naţional mobil.

Proiectul stabileşte condiţiile, etapele şi termenele pentru procedura de restituire a donaţiilor, precum şi modelul cererii de restituire.

Sumele vor fi restituite până la 31 decembrie 2018

Astfel, potrivit proiectului, sumele colectate în condiţiile OUG 10/2016, respinsă prin Legea nr. 19/2017, se restituie donatorilor, integral, din contul de disponibilităţi deschis la Trezoreria Statului şi (sau) din conturile deschise la instituţiile de credit, până la data de 31 decembrie 2018.

„Sumele colectate în lei vor fi restituite pe bază de ordin de plată din contul de disponibilităţi deschis de MCIN la Trezoreria Statului şi (sau) din conturile în lei deschise la instituţiile de credit. Sumele colectate în valută vor fi restituite pe bază de ordin de plată din conturile în valută deschise de (MCIN) la instituţiile de credit.

În mod excepţional, sumele colectate în lei sau în valută, în numerar, vor fi restituite în numerar, persoanelor fizice sau juridice care şi-au exprimat această opţiune, în mod expres. Restituirea sumelor în lei sau în valută, prin intermediul instituţiilor de credit, se va face din conturile deschise la acestea, sau din alte conturi care se vor deschide de către Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale la acestea, în scopul returnării donaţiilor. Această reglementare este necesară, întrucât există posibilitatea ca unele dintre aceste conturi să fie deja închise, deoarece în convenţiile încheiate se stipulează închiderea acestor conturi la finele campaniei de colectare", se precizează în proiect.

Desfăşurarea efectivă a restituirilor, pe site-ul ministerului

Pentru situaţia donatorilor care nu pot fi identificaţi, se prevede posibilitatea ca aceştia să depună la MCIN, inclusiv prin poşta electronică, o cerere de restituire a sumelor, conform modelului prevăzut în anexa la hotărâre, până la data de 30 septembrie 2018.

MCIN este obligat să comunice public, lunar, pe site-ul său, precum şi pe alte căi mediatice, informaţii privind desfăşurarea efectivă a restituirii sumelor.

Proiectul reglementează şi situaţia persoanelor fizice sau juridice care au donat sume de bani şi care nu doresc restituirea acestora, care îşi pot exprima această opţiune, în mod expres, în scris, către minister, până la data de 15 mai 2018. Totodată, solicitările persoanelor fizice sau juridice care au donat sume de bani şi care nu doresc restituirea acestora, transmise deja în scris, către minister, rămân valabile.

Sumele nerestituite rămân venituri la bugetul de stat

Sumele donate pentru care persoanele fizice sau juridice şi-au exprimat opţiunea de renunţare la restituire sau pentru care donatorii nu au putut fi identificaţi, indiferent de modalitatea de colectare, sau pentru care donatorii nu au putut face dovada donaţiei, până la 31 decembrie 2018, se fac venituri la bugetul de stat.

Reamintim că preţul pentru achiziţia operei lui Constantin Brâncuşi „Cuminţenia Pământului", negociat de către MCIN în timpul Guvernului Cioloş şi actualii proprietari ai statuii (moştenitorii inginerului Gheorghe Romaşcu) era de 11 milioane de euro.

Suma de cinci milioane de euro ar fi trebuit să fie alocată de Guvern, iar restul de şase milioane de euro din colectă publică. În cele din urmă tranzacţia nu a mai avut loc, iar banii trebuie returnaţi celor care au făcut donaţii pentru opera de artă.

La campanie, au participat peste 100.000 de donatori, iar suma strânsă până la închiderea conturilor a fost de 1.163.034 de euro.

 

Lasă un comentariu