Cărturarul VASILE NETEA - istoricul Marii Uniri, evocat şi comemorat la Deda

Distribuie pe:

Cărturarul Vasile Netea s-a născut la data de 1 februarie 1912, în frumoasa localitate Deda, de pe Valea Mureşului Superior, şi a trecut la cele veşnice în ziua de 6 martie 1989, astfel că anul acesta se împlinesc 29 de ani de la trecerea în lumea celor drepţi a acestei figuri emblematice a istoriografiei româneşti, motiv prielnic pentru aducerea în actualitate a marelui cărturar şi de a evoca şi comemora personalitatea şi opera ilustrului istoric Vasile Netea. Anul 2018 reprezintă Anul Centenarului Marii Uniri, iar Vasile Netea, prin scrisul său, poate fi considerat unul dintre istoricii Marii Uniri, de ce nu, poate chiar istoricul care a reliefat cel mai bine şi în chip memorabil actul realizării unităţii naţionale a românilor.

Marţi, 6 martie 2018, în localitatea Deda a avut loc un eveniment cultural-comemorativ al cărui scop a fost acela de a evoca şi comemora pe ilustrul fiu al acestei localităţi, Vasile Netea, care, de 29 de ani, îşi doarme somnul de veci la streaşina sfintei biserici din localitate, aşa după cum, dealtfel, a fost dorinţa sa. Evenimentul, care se încadrează în programul de manifestări dedicate Centenarului Marii Uniri, a fost organizat de Primăria şi Consiliul Local Deda, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Mureş, Protopopiatul Ortodox Român Reghin, Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş, Biblioteca Municipală „Petru Maior" Reghin, Fundaţia Culturală „Vasile Netea", Despărţământul Central Judeţean Mureş al ASTREI, Liceul Tehnologic „Vasile Netea" Deda. Manifestarea cultural-comemorativă a debutat la ora 10.30, prin oficierea slujbei parastasului în memoria distinsului cărturar. Ritualul religios s-a desfăşurat în impunătoarea biserică din Deda şi a fost săvârşit de un impresionant sobor de preoţi format din: pr. Valentin Vârva, protopopul Reghinului; pr. Vasile Chiorean din Reghin-Iernuţeni; pr. Cătălin Covrig din Sebeş; pr. Ionuţ Cadar din Filea; pr. Sergiu Andone din Bistra-Mureşului şi pr. Gabriel Fărcaş din Deda. După slujba parastasului, părintele protopop Valentin Vârva, în cuvântul său, s-a referit la personalitatea lui Vasile Netea, precum şi la evocarea acestuia în anul Centenarului Marii Uniri. Apoi, la mormântul cărturarului din curtea bisericii din Deda s-au depus coroane şi jerbe de flori, iar dr. Florin Bengean a vorbit despre pioasa aducere aminte a ilustrului dedean Vasile Netea.

De la ora 11.00, la sala de şedinţe a Primăriei Deda a avut loc Simpozionul Naţional „Vasile Netea - istoric al unităţii naţionale a românilor ". Evenimentul s-a bucurat de prezenţa unui public numeros, atât din Deda, cât şi din alte părţi de pe Valea Mureşului Superior, fiind prezente oficialităţi locale şi judeţene, mulţi preoţi, dascăli, publicişti, artişti plastici, istorici etc. Despre viaţa, opera, personalitatea marelui cărturar Vasile Netea, despre modul cum a prezentat în opera sa marele act istoric de la 1 Decembrie 1918, precum şi despre importanţa unor astfel de manifestări culturale au susţinut alocuţiuni, expuneri, lucrări ştiinţifice: Lucreţia Cadar, primarul comunei Deda; ec. Maria Precup, primarul municipiului Reghin; Alexandru Câmpeanu, vicepreşe-dintele Consiliului Judeţean Mureş; scriitorul şi publicistul Lazăr Lădariu, preşedintele Despărţământului Central Judeţean Mureş al ASTREI; dr. Nicolae Băciuţ, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Mureş; prof. drd. Constantin Bogoşel, inspector şcolar la disciplina istorie în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Mureş; scriitorul şi publicistul Ilie Şandru din Topliţa; prof. Gheorghe Dărăban; pr. Vasile Chiorean; Ilarie Opriş, preşedintele Asociaţiei Artiştilor Plastici Mureş; teologul şi istoricul dr. Florin Bengean, originar din localitatea Deda, care a fost şi coordonatorul şi moderatorul întregii manifestări culturale.

În cadrul acestui eveniment cultural a avut loc şi lansarea câtorva cărţi care, de curând, au văzut lumina tiparului. Astfel, au fost prezentate: Ţara Fagilor, Almanah Cultural-Literar 2018, prezentat de Lazăr Lădariu; volumul BASARABIA iarăşi şi iarăşi al scriitorului Ilie Şandru şi Clipe de sfinţenie şi cultură al autorului Florin Bengean, ambele fiind prezentate de Nicolae Băciuţ; volumul Dascăli Mureşeni VIII, prezentat de Ilarie Opriş.

A fost o manifestare culturală de înaltă ţinută, desfăşurată sub spectrul profesionalismului, scopul a fost acela de a evidenţia încă o dată contribuţia cărturarului Vasile Netea la dezvoltarea culturii române şi la consolidarea istoriografiei româneşti.

Personalitatea şi opera lui Vasile Netea sunt impresionante. Vasile Netea, în formaţia sa de istoric, se ocupă de evenimentele majore ale istoriei noastre, în mod accentuat de cele mai importante, evocând şi rolul pe care l-au jucat, la momentul respectiv, personalităţile vremii. Evocă revoluţia de la 1848-1849, care, prin rezultatele sale, a scris o frumoasă pagină în istoria poporului român, croind acestui neam un drum extrem de luminos în perioada care a urmat. Istoricul din Deda Mureşului evocă şi Războiul de Independenţă din 1877, unde poporul român, luptând până la sacrificiu, a obţinut ceea ce de mult şi-a dorit: independenţa de stat, fapt care a însemnat enorm în realizarea marelui ideal al românilor, fiind un pas mai mult decât hotărâtor în această privinţă. Netea, prin scrisul său, evocă Memorandumul, de asemenea, prezintă şi evenimentele Primului Război Mondial, pentru ca toate acestea să ducă la realizarea Unirii celei Mari, a unirii tuturor românilor într-un singur stat liber şi independent, eveniment care se regăseşte prezentat foarte pe larg în opera cărturarului Vasile Netea, acesta prezentând cu de-amănuntul toate aspectele importante legate de Unirea cea Mare. Cărturarul Vasile Netea este unul dintre cei mai mari istorici ai unităţii naţionale a poporului român şi cartea sa intitulată O zi din Istoria Transilvaniei - 1 Decembrie 1918 -, vine să demonstreze acest lucru. Părerea lui Vasile Netea este că ideea unui stat naţional român unitar a devenit la sfârşitul primei jumătăţi a secolului al XIX-lea vehiculată de revoluţionarii paşoptişti, o idee forţă a gândirii politice româneşti, a cărei realizare integrală împrejurările extreme vor putea să o întârzie, dar pe care nimeni nu o va putea împiedica să-şi urmeze - îmbrăţişată atât de intelectualii progresişti, cât şi de burghezie, muncitorime şi ţărănime - cursul implacabil al legităţii istorice.

Vasile Netea prezintă grandoarea evenimentelor din memorabila zi de 1 Decembrie 1918 de la Alba Iulia, zi în care se vede împlinit idealul tuturor românilor: unirea într-un singur stat liber şi independent. Vasile Netea descrie cu amănunţime această zi şi toate evenimentele care s-au derulat atunci. Vasile Netea relatează despre spectacolul emoţionant al nopţii, desfăşurat sub un cer luminat la lumina fantastică a focurilor, care a fost urmat de spectacolul demnităţii, oferit de un soare superb, care a dat semnalul mişcării mulţimilor. După o îndelungată noapte istorică, petrecută în cătuşe şi gemete, în lacrimi şi răbufniri năprasnice, mângâiate şi călăuzite, însă, necontenit de steaua speranţei, împilaţii veacurilor izbutiseră să ajungă ziua cea mare a înlăturării lanţurilor şi a proclamării libertăţii visate de înaintaşi. Fiind duminică, Vasile Netea spune că evenimentul a fost anunţat şi binecuvântat de preoţi din uşa tuturor altarelor bisericilor româneşti, din toate satele şi cătunele, actul unirii fiind opera colectivă a întregului popor român din Transilvania, voit proclamat şi recunoscut de toţi românii. Proclamată de mulţimile Transilvaniei pe platoul de la Alba Iulia, ca un act al voinţei populare, prin acţionarea de la Bucureşti unirea devenea un act de stat cu deplină intangibilă valabilitate politică şi juridică, reprezentând concluzia firească a unui îndelungat şi concludent proces istoric.

 

Lasă un comentariu