În aşteptare!

Distribuie pe:

Acum, când a mai rămas timp puţin până la Congresul PSD, cel mai mare, mai puternic partid românesc, aflat la guvernare, au început, din nou, frământările în interior, frecuşurile la vârf, de care, zău, nu e nevoie într-un adevărat stat de drept! Unii, privind superficial o stare de partid, acestor îmbrânceli politice le spun aiureli, dar nu-i aşa. Este o realitate, îngrijorătoare pentru român, mai ales acum, când e nevoie de atâta linişte în România, nu de frământări politice în chiar partidul de guvernământ. Suntem în Anul Centenarului, al împlinirii celor 100 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, de la Alba Iulia, o sută de ani de la făurirea României Mari, a acelei „Românii dodoloaţe", cum o numea poetul şi filosoful Lucian Blaga, moment în care, mai mult ca oricând, românii trebuie să fie uniţi, solidari în demersurile lor în folosul ţării, nu dezbinaţi spre bucuria unora. Spre satisfacţia duşmanului tradiţional!

Să ne oprim, un pic, la o declaraţie a secretarului general adjunct al PSD, înaltă funcţie în partid, Codrin Ştefănescu, care, înaintea şedinţei Comitetului Executiv Naţional, având în vedere influenţa lui semnificativă în PSD, aflat oarecum chiar într-o postură de „avocat", afirma că va solicita anumite modificări la statutul partidului, încât preşedintele unei organizaţii judeţene să poată cumula şi funcţia de vicepreşedinte al PSD. O propunere nu prea agreată la vârf, considerată că face „concurenţă" mai-marilor din partid. „Va trebui să modificăm acel articol, care nu permite liderilor de organizaţii să participe la competiţia pentru funcţia de vicepreşedinte. Adică nu aş dori ca un preşedinte de organizaţie judeţeană să nu mai poată să cumuleze şi funcţia de vicepreşedinte, în condiţiile în care-i votat de Congres. Cum, adică? Oprişan nu poate să fie preşedinte, la Vrancea, şi vicepreşedintele partidului, dacă îl votează şi cei din Satu Mare, Timiş, Caraş-Severin, de exemplu?(…) Noi trebuie să ieşim mai întăriţi, nu mai dezbinaţi!". O propunere corectă, logică! Va fi ea luată în seamă? Într-o altă declaraţie, pe preşedintele Liviu Dragnea îl numeşte „camarad". O trimitere spre alte vremuri mai de demult. „Noi am crezut, tot timpul, în camaradul Liviu Dragnea (…) Eu sper să ţină cont, şi la Congres, de aceste lucruri. Şi sper să ţină cont inclusiv de vocile critice, de vocile foarte puternice în ceea ce priveşte bătălia cu statul paralel (…) Eu doresc să aibă şanse, şi Liviu Pleşoianu, şi Şerban Nicolae (…) Dacă vom accepta «votul regional», n-o să-i mai vedem, în vecii vecilor, pe Pleşoianu şi pe Şerban Nicolae vicepreşedinţi. Sper ca jocurile să nu fie făcute". Opinie, e adevărat, cam deranjantă!

Opinie aparte are şi Gabriela Firea, primarul general al Capitalei, fiind de părere că „toţi cei din conducerea partidului sunt vinovaţi că au recomandat la palatul Victoria echipe neperformante". Întrebată de ce PSD Bucureşti nu a adoptat o rezoluţie în care să îşi exprime susţinerea pentru Liviu Dragnea la şefia partidului, răspunsul dat a fost următorul: „Avem un preşedinte ales de către toţi membrii PSD; mai mult decât statutar, şi aş putea spune, şi cel mai important este faptul că noi, toţi, suntem vinovaţi în legătură cu recomandările la palatul Victoria a unor echipe neperformante. Dacă eu îi găsesc o vină preşedintelui este aceeaşi vină pe care o am şi eu (…) Managementul acestor guverne nu a fost unul care să dea performanţă în calitatea actului de guvernare (…), deoarece au existat alte «strategii» politice: cum să preluăm puterea în partid, pe cine să dăm la o parte şi pe cine să aducem". Doamna Firea a mai adăugat: „În momentul în care voi constata că, în continuare, proiectele Capitalei sun blocate, într-un timp rezonabil, pe care doamna prim-ministru le ştie, pentru că am dialogat pe acest subiect, dacă aceste termene sunt depăşite, eu nu mai aştept, aşa cum am făcut până acum. Am iertat, am sperat, din nou, am luat-o, din nou, cu munca de Sisif. Îmi dau demisia!" Întrebată dacă ea consideră că sunt colegi care îi pun beţe în roate, doamna Firea a răspuns imediat: „Categoric, da! Şi mi-aş dori să aflu şi motivul! Este vorba despre oameni care lucrează în ministere, de ani de zile, care spun: «a mai venit un ministru, nu-i nimic, eu sunt aici peren, precum bradul în vârf de munte!» (…) Un ministru, dacă nu este în stare să conducă un minister, înseamnă că nu e bun de ministru!"

Gabriela Firea recunoaşte că, într-adevăr, în PSD sunt frământări, care nu au o motivaţie foarte clară, ceea ce înseamnă „o sinucidere politică" şi dezminte că ea ar face parte dintr-o tabără care urmăreşte să destabilizeze partidul şi să-l detroneze pe Liviu Dragnea de la conducerea PSD. „Când am avut nemulţumiri, iar ele au fost întemeiate - spune Gabriela Firea -, le-am exprimat, iar guvernele care s-au succedat la Palatul Victoria, culmea, susţinute de PSD-ALDE, nu ne-au sprijinit (…) Noi nu am solicitat avantaje proprii, ci proiecte concrete, de amploare, pentru Capitala României".

Sunt gânduri, exprimate de personalităţi ale PSD, înainte de Congresul din 10 martie 2018, redate după un principiu tutelar în presă: „audiatur et altera pars". Din păcate, domnul Dragnea, cuprins de tăcere, n-a avut un anume punct de vedere. Iar semnatarul acestor rânduri, care a lăsat în urmă 54 de ani de gazetărie, pe baricada adevărului, a interesului naţional, a culturii româneşti, consideră că, nu-i prieten, nu-i nici simpatizant, nici duşman, nici cu Dragnea, nici cu Tăriceanu, nici cu Ştefănescu, nici cu Firea, nici cu Iohannis, nici cu Kövesi!

P.S. Atunci când am părăsit, definitiv, scena politică, românească, după cei opt ani (1992-1996; 1996-2000) în Parlamentul României, ca deputat PUNR, scârbit de ce se întâmplă acolo, hotărât să mai fac, totuşi, politica interesului naţional, a culturii şi a adevărului, spuneam că voi sta la intersecţie, pregătit cu stiloul meu tradiţional, cu care am scris 47 de cărţi şi vreo 30.000 de articole de ziar, pentru a-i prinde pe cei care trec pe culoarea roşie, indiferent de partidul din care fac parte, indiferent cine ar fi ei! Aşa e corect!

 

Lasă un comentariu