Elevii de la ,,Friedrich Schiller", în dialog cu poeţii mureşeni

Distribuie pe:

Începând din luna mai a anului 2017, la Secţia de Artă a Bibliotecii Judeţene Mureş, are loc, cu sprijinul doamnei bibliotecar Angela Macarie, bibliotecar în cadrul instituţiei, şi Corina Godri, bibliotecar la Şcoala Gimnazială „Friedrich Schiller", întâlnirea din cadrul proiectului „Întâlniri cu personalităţi mureşene" la care participă elevii Cercului Literar al Şcolii Gimnaziale „Friedrich Schiller" îndrumaţi într-ale scrisului taine, de profesoara de limba şi literatura română, Mariana Stana, coordonator al Cercului.

Această întâlnire se desfăşoară lunar şi are ca invitaţi personalităţi mureşene, mânuitori de excepţie ai condeiului. Printre invitaţi, de-a lungul timpului, s-au numărat poeţii: Lazăr Lădariu, Nicolae Băciuţ, Valentin Marica, Mihaela Raşcu, Dorian Marcoci. Aceştia le-au vorbit elevilor despre începuturile vieţii domniilor lor ca scriitori, cum au scris primele poezii cu care au participat la diverse concursuri literare, le-au oferit sfaturi referitoare la cea ce au scris copiii şi, bineînţeles, le-au oferit câte o carte cu autograf.

În luna ianuarie a acestui an, elevii au avut ocazia să îl cunoască pe poetul şi publicistul Răzvan Ducan. Introducerea a fost făcută de doamna Angela Macarie care le-a prezentat copiilor fişa biografică a invitatului, subliniind prodigioasa sa activitate literară manifestată în peste treizeci de volume. Apoi, invitatul le-a vorbit copiilor despre viaţa şi activitatea literară a lui Mihai Eminescu, deoarece cu câteva zile în urmă am sărbătorit 168 de ani de la naşterea marelui poet, şi ne-a citit din volumul său „Poporul de proşti versus Eminescu" câteva creaţii. Domnul Ducan le-a prezentat apoi elevilor ultimul său volum „Torna torna" în care a adunat cele mai frumoase poezii patriotice.

Surpriza pregătită de gazde au fost două studente de la Academia de Artă Teatrală: Genţiana Ganea şi Dana Tîmpa care au interpretat câteva melodii pe versurile lui Mihai Eminescu.

Odată spulberate emoţiile, elevii au început „ora de poezie" şi şi-au prezentat creaţiile, iar apoi au pus întrebări invitatului, care le-a răspuns cu emoţie şi bucurie, şi a rememorat împreună cu ei anii de început ai activităţii sale de poet. De asemenea, i-a îndemnat pe elevi să citească cât mai mult şi să scrie ori de câte ori simt că au inspiraţie, să îşi respecte părinţii şi, de asemenea, dascălii.

La final, copiii au primit câte o carte însoţită de autograful poetului.

În luna februarie, întâlnirea a avut-o ca invitată pe poeta Liliana Moldovan. Aceasta le-a arătat elevilor cartea dânsei în care sunt scrise interviuri cu persoane cu dizabilităţi, persoane care au reuşit să facă în viaţă lucruri extraordinare. De asemenea, le-a explicat elevilor cât de important este ca fiecare să îşi adune lucrările într-o carte. Le-a prezentat volumul de poezii „O lume ca o declaraţie de dragoste" şi apoi le-a citit câteva poezii.

Dna Liliana Moldovan ne-a mai spus că „dacă viaţa ar fi o permanentă declaraţie de dragoste, ne-am îmbolnăvi de diabet sentimental, am pluti prin lume ameţiţi de frumuseţea unor poveşti perfecte şi înfiorător de frumoase".

Copiii au citit şi ei poeziile lor urmând sesiunea de autografe şi cărţi oferite de către autoare.

 

Lasă un comentariu