Medicii de familie nu doresc ca rezidenţii fără loc să fie plasaţi automat în această specialitate!

Distribuie pe:

După ce Ministerul Sănătăţii şi-a anunţat intenţia de rezolva problema rezidenţilor care au promovat examenul, dar nu au obţinut posturi, prin plasarea acestora în medicina de familie, Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) reacţionează, considerând că o astfel de abordare este defăimătoare şi păguboasă pentru sistemul medical şi dăunătoare pentru calitatea viitorilor profesionişti.

„Considerăm necesar ca orice decizie care se referă la specialitatea noastră să fie luată cu consultarea Societăţii profesionale şi a comisiei de specialitate din Ministerul Sănătăţii. Acest lucru NU s-a întâmplat!

Medicina de familie este o specialitate medicală recunoscută în Europa şi în România. Această profesie necesită 6 ani de pregătire universitară şi încă 4 ani de pregătire în rezidenţiat, urmaţi de examenul de specialitate. Intrarea în rezidenţiat se face pentru toate specialităţile medicale prin concurs, pentru un număr de locuri stabilit de Ministerul Sănătăţii şi pe baza alegerii de către candidaţi a specialităţii pe care doresc să o practice.

A jigni profesia de medicina familiei, considerând că tinerii care nu au reuşit să obţină un loc la rezidenţiat pot să fie dirijaţi automat către medicina de familie este defăimător, păgubos pentru sistemul medical şi dăunător pentru calitatea viitorilor profesionişti!

Medicina de familie este o specialitate medicală vocaţională. Pentru a deveni profesionişti adevăraţi este nevoie de implicare şi efort. Acest lucru nu se va realiza dacă tinerii medici nu îşi aleg specialitatea dorită şi nu se pregătesc conform regulilor europene ale secolului XXI.

Se induce ideea complet greşită că în medicina familiei nu este nevoie de performanţă, ori, în situaţia dramatică în care jumătate din pacienţii români sunt în mediul rural şi mai bine de un sfert dintre aceştia beneficiază DOAR de asistenţa medicală primară, găsim că Ministerul ar trebui să fie preocupat ca în aceste regiuni să ajungă medicii cei mai bine pregătiţi şi să stimuleze acest deziderat, în loc să îl descurajeze, aşa cum se întâmplă în prezent!

În acest sens, ne dorim ca medicii care vor practica medicina familiei să o facă prin propria lor alegere, prin câştigarea unui loc la rezidenţiat şi nu ca o soluţie de avarie. Cu atât mai mult în actualele condiţii, în care medicina de familie este în mod constant devalorizată şi discriminată, mulţi dintre tinerii noştri colegi nu îşi vor dori să practice această profesie şi se vor îndrepta ulterior spre alte specialităţi medicale.

Considerăm că există la ora actuală multe specialităţi din sănătate deficitare în România. De altfel, ministrul Sănătăţii a afirmat recent, în unele emisiuni televizate, în contextul gestionării infecţiilor nosocomiale, despre un deficit major în aproape toate specialităţile. Ca atare, soluţia corectă pentru tinerii noştri colegi este ca Ministerul Sănătăţii să dimensioneze corect nevoile de specialişti din diverse domenii medicale şi să se organizeze concursuri de rezidenţiat care să ţină cont de aceste realităţi.

Actuala modalitate de a forţa alegerea medicinei de familie ca alternativă pentru un temporar eşec al unor tineri absolvenţi de medicină este o soluţie nerealistă şi discriminatorie, inechitabilă pentru cei care au ales prin propria voinţă această specialitate şi care au parcurs paşii fireşti în obţinerea dreptului de a o practica", se arată într-un comunicat de presă, semnat de dr. Rodica Tănăsescu, preşedinte SNMF.

 

Lasă un comentariu