MAMELE, RESPONSABILE DE INTELIGENŢA COPIILOR!

Distribuie pe:

Cercetătorii scoţieni de la Universitatea Scottish din Glasgow, citaţi de descopera.ro, susţin că ritmul îmbătrânirii, inteligenţa şi chiar... căderea părului sunt moştenite de către copil direct de la mamă.

„Studiu nostru, în care au fost incluşi peste 12.600 de tineri, a identificat factorii care influenţează inteligenţa, statutul socio-economic şi educaţia, în funcţie de genele transmise de părinţi.

Astfel, am putut confirma că mamele transmit mai des genele care formează inteligenţa copilului, acestea având doi cromozomi X, în comparaţie cu bărbaţii care au doar unul. Coeficientul de inteligenţă a copiilor a fost diferit, în medie, doar cu 15 procente faţă de cel al mamei.

Totodată, am descoperit şi alte trăsături pe care copiii le moştenesc de la mame. Printre acestea, se numără problemele de somn şi ritmul îmbătrânirii. Dacă un copil are o problemă legată de somn, este clar că numai mamele, prin obiceiurile lor bune sau rele în ceea ce priveşte somnul sau dacă acestea suferă de insomnii, sunt responsabile de transmiterea acestor tare către copil.

În plus, modul în care îmbătrânim depinde, mai ales, de genele mamei. ADN-ul mitocondrial, pe care îl moştenim exclusiv de la mamă, poate controla parţial îmbătrânirea. Dar, deocamdată, cercetările au fost efectuate numai pe şoareci, nu şi pe oameni, aşa că sunt necesare investigaţii suplimentare pentru a confirma această teorie.

Un alt aspect pe care l-am constatat este perioada în care femeile ajung la menopauză. Astfel, menopauza prematură sau întârziată (înainte de vârsta de 45 de ani sau după 55 de ani) este moştenită de la mamă. Cu toate acestea, în cazul menopauzei, nu contează doar genetica, ci şi stilul de viaţă. De exemplu, femeile care fumează ajung la menopauză cu doi ani mai devreme.

Chiar şi predispoziţia la chelie a bărbaţilor poate fi influenţată tot de moştenirea genetică a mamei. În acest caz, genele părinţilor nu sunt neglijabile, dar o mare parte din influenţă se află în cromozomii X ai mamei.

De asemenea, copiii pot moşteni şi daltonismul tot de la mame", explică specialiştii scoţieni.

 

 

Lasă un comentariu