,,LA MULŢI ANI !" JANDARMERIEI ROMÂNE - JANDARMII MUREŞENI, LA CEAS ANIVERSAR

Distribuie pe:

Ziua Jandarmeriei Române este marcată anual în data de 3 aprilie. După cum este consemnat în istorie, la 3 aprilie 1850, Grigore Alexandru Ghica, domnul Moldovei (1849-1853), a semnat actul de înfiinţare al Jandarmeriei: „Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi". Armă de tradiţie, Jandarmeria Română a apărut în epoca modernă, în cadrul procesului istoric al formării şi dezvoltării societăţii româneşti, din necesitatea existenţei unei forţe menite să acţioneze pentru menţinerea şi realizarea ordinii interne.

Anul acesta, Jandarmeria Română aniversează 168 de ani de existenţă, în slujba cetăţeanului şi a legii, potrivit devizei „Lex et ordo".

Potrivit unui comunicat al Compartimentului Informare, Relaţii Publice şi cu Publicul din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Târgu-Mureş, în acest an centenar, jandarmii mureşeni din cele două unităţi - Inspectoratul de Jandarmi Judeţean „Colonel Sabin Motora" Mureş şi Gruparea de Jandarmi Mobilă „Regele Ferdinand I" Târgu-Mureş, organizează şi vor derula mai multe activităţi.

Startul a fost dat, marţi, 27 martie, cu prima probă a Cupei Jandarmilor Mureşeni, competiţie ce s-a desfăşurat în perioada 27-28 martie. Timp de 2 zile, 7 echipe reprezentative ale instituţiilor din Garnizoana Târgu-Mureş, şi anume: Jandarmeria, Poliţia, Armata, SRI, ISU Mureş şi Poliţia Locală s-au întrecut la probele circuit militar aplicativ şi tir. De asemeanea, în document se mai arată că programul activităţilor va include anul acesta cea de a XX-a ediţie a Cupei Presei la Tir, luni, 2 aprilie a.c., în poligonul Sângeorgiu de Mureş. În acest an, jurnaliştii mureşeni au avut ocazia să îşi testeze aptitudinile de trăgători cu pistolul mitralieră, calibru 7,62 mm şi cu pistolul calibru 7,65 mm.

,,La ceas aniversar, ne înclinăm cu admiraţie şi respect în faţa celor care ne-au precedat, eroii jandarmi căzuţi la datorie. Astfel, reprezentanţii celor două unităţi de jandarmi vor depune coroane de flori la monumentul eroilor jandarmi Ioan Moldovan şi Vasile Stroia, din localitatea Viişoara, judeţul Mureş, luni, 2 aprilie, iar marţi, 3 aprilie, la statuia fostului comandant al Jandarmeriei Române, gen. Ion Bunoaica, a ctitorului instituţiei noastre Grigore Alexandru Ghica şi la monumentul original de la Viişoara, care se află în curtea Grupării de Jandarmi Mobilă Tg.-Mureş. Punctul culminant al activităţilor aniversare de anul acesta va fi, astăzi, 3 aprilie, începând cu ora 12.00, la Sala de Spectacole a Ansamblului „Mureşul", din municipiul Târgu-Mureş", se mai arată în comunicat.

O ultimă manifestare circumscrisă Zilei Jandarmeriei Române şi organizată de jandarmii mureşeni va fi Ziua Porţilor Deschise, programată marţi, 24 aprilie, de la ora 9.00, la sediul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Mureş, activitate ce va cuprinde: prezentarea tehnicii din dotarea efectivelor de jandarmi, exerciţii demonstrative de intervenţie în diferite situaţii şi exerciţii de dresaj cu câinii de serviciu.

Lasă un comentariu