Plantele medicinale şi aromatice
În grădina de lângă casă nu trebuie să lipsească plantele medicinale şi aromatice: cimbrişor, pătrunjel, măghiran, mentă, salvie, busuioc, cimbru, mărar, leuştean, tarhon, pelin. Majoritatea acestor specii provin din zona Mediterană, fiind iubitoare de soare. Sunt preferate solurile calcaroase, uscate, bogate în humus, curate de buruieni şi permeabile. Solul ideal este cel bine mărunţit, amestecat cu mraniţă sau îngrăşăminte organice. În cazul în care solul este umed şi greu, necesită o afânare adâncă, încorporarea de îngrăşăminte organice şi nisip, pentru a-i regla structura. Să se ţină cont de dezvoltarea ulterioară a plantelor şi cerinţele faţă de lumină a fiecărei plante în parte, şi dacă sunt plante anuale, bienale sau perene. În funcţie de spaţiu şi specie se poate opta pentru cultura plantelor din seminţe sau din răsaduri gata crescute. Cei care locuiesc la bloc şi nu dispun de grădină pot cultiva plantele medicinale şi aromatice în ghivece, jardiniere pe balcon sau pe pervazul geamurilor. În acest caz se vor alege plante cu talie scundă (cimbrişor, pătrunjel, mentă, salvie, busuioc, cimbru).
Pe fundul ghivecelor şi jardinierelor trebuie să se pună un strat de pietriş, pentru drenaj şi evitarea stagnării de apă la rădăcini.
Este recomandat să se evite tratamentele chimice fitosanitare pentru că majoritatea acestor plante sunt consumate crude. Se poate folosi împotriva dăunătorilor ceai din coada calului, extract din urzică şi asigurarea de lumină şi bună aerisire.