UDMR a informat comisia de experţi în probleme de rasism şi intoleranţă din cadrul Consiliului Europei, sosiţi

într-o vizită în România, despre încălcările drepturilor maghiarilor din România Csilla Hegedüs, vicepreşedintele executiv UDMR, responsabil pentru cultură, a declarat după întâlnirea de luni, că experţii Comisiei Europene Împotriva Rasismului şi Intoleranţei (ECRI) sunt conştienţi de problemele care afectează minoritatea maghiară, au fost informaţi despre declaraţiile făcute de fostul prim-ministru Mihai Tudose, despre discursul de ură care apare uneori în mass-media, respectiv despre manifestările antimaghiare de la evenimentele sportive. Aceştia au, de asemenea, cunoştinţe aprofundate privind proiectele de legi depuse de UDMR, aflate în aşteptare, privind reducerea pragului de 20% pentru folosirea limbii materne sau privind declararea zilei de 15 martie sărbătoare oficială.

În cadrul reuniunii, reprezentanţii UDMR au informat experţii în domeniul drepturilor omului că România foloseşte dublu standard atunci când este vorba despre respectarea drepturilor minorităţilor naţionale şi în privinţa utilizării simbolurilor acestora.

Vicepreşedintele executiv al UDMR a declarat că reprezintă un mare succes faptul că iniţiativa Minority SafePack a fost susţinută de peste 1,2 milioane de persoane, dar că acest lucru subliniază, de asemenea, că abordarea problemelor minorităţilor este una arzătoare, care trebuie rezolvată la nivel european. Aceasta a adăugat: speră că România va fi dispusă să respecte deciziile luate de Bruxelles în privinţa acordării drepturilor minorităţilor naţionale.

Csilla Hegedüs a arătat că în timp ce UDMR solicită dialog, din partea partidelor majoritare nu există disponibilitate în acest sens.

„Ceea ce cerem este ca România să respecte propriile sale legi şi să pună în aplicare convenţiile internaţionale care au fost ratificate de ani de zile", este citat vicepreşedintele executiv în buletinul informativ al UDMR.

În ultimul său raport despre România, publicat în iunie 2014, comisia a criticat Bucureştiul, în principal, pentru discriminarea faţă de romi, totodată au fost menţionaţi şi maghiarii drept o comunitate vulnerabilă. În capitolul dedicat maghiarilor s-a făcut referire la planurile de reorganizare administrativă, care ar fi condus la asimilarea comunităţilor din secuime, respectiv la interdicţia utilizării drapelului secuiesc. Comisia a solicitat autorităţilor române să nu mai aplice standarde duble în privinţa utilizării simbolurilor naţionale şi regionale.

 

Lasă un comentariu