La IUBCvT Târgu-Mureș, al doilea transplant cardiac din acest an în România!

Distribuie pe:

Șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară de la Institutul de Urgență de Boli Cardiovasculare și Transplant (IUBCvT) Târgu-Mureș, prof. dr. Horațiu Suciu, a anunțat că în noaptea de sâmbătă spre duminică, în cadrul Institutului, a fost efectuat al doilea transplant cardiac din acest an în România.

Pacientul transplantat este un bărbat în vârstă de 39 de ani din București, aflat pe lista de așteptare de peste doi ani, iar donatorul este un băiat de 17 ani, aflat în moarte cerebrală în urma unui accident vascular hemoragic post traumatic. Transportul echipei și al organului prelevat au fost asigurate de un echipaj SMURD, cordul sosind în Târgu-Mureș pe calea aerului după un zbor de 80 de minute. Intervenția a durat 6 ore și s-a încheiat cu succes, pacientul fiind în prezent stabil și în stare clinică bună, potrivit anunțului făcut duminică, de prof. dr. Horațiu Suciu.

Acesta a mai precizat că pe lista de așteptare pentru transplant există în acest moment 32 de pacienți cu indicație de urgență, care așteaptă acest tip de intervenție chirurgicală, îngreunată, însă, din lipsa donatorilor.

„În continuare, IUBCvT Târgu-Mureș este singurul dintre centrele medicale acreditate pentru transplantul cardiac din România în care această procedură se efectuează în mod continuu dar, din păcate, numărul redus al donatorilor din țară face ca numărul acestor intervenții chirurgicale de înaltă performanță să fie mult sub necesarul real la nivel național. Acest număr ar trebui să se situeze în jurul a 2-3 proceduri la un milion de locuitori, conform statisticilor țărilor membre ale Uniunii Europene. Pe locul întâi, conform statisticii din 2017, se află Slovenia, cu 14 transplanturi de cord la un milion de locuitori, urmată de Croația, cu 11 astfel de proceduri la un milion de locuitori. În România, în anul 2016, s-au efectuat 12 transplanturi cardiace, respectiv 3 proceduri în 2017", se mai arată în comunicatul citat. (sursa - agerpres.ro)

 

Lasă un comentariu