Mușcătura de căpușă, o problemă de sănătate publică nesoluționată corespunzător

Distribuie pe:

Cele mai multe mușcături de căpușe nu cauzează decât răni minore. Totuși, unele căpușe pot transmite bacterii care provoacă boli, cum ar fi boala Lyme sau febra Rocky Mountain (o boală infecțioasă gravă, ce pune viața în pericol - n. trad.).

Ați fost mușcat de o căpușă.

Ce-i de făcut?

• Îndepărtați căpușa rapid și cu grijă. Utilizați o pensetă pentru a prinde insecta în apropierea capului sau a gurii și trageți ușor, pentru a scoate căpușa întreagă, fără să o zdrobiți. Alte metode, cum ar fi aplicarea de vaselină, ojă de unghii, alcool sau o compresă caldă nu sunt recomandate.

• Dacă este posibil, introduceți căpușa într-un recipient. Puneți recipientul în congelator. Este posibil ca medicul dumneavoastră să dorească să vadă căpușa dacă manifestați semne sau simptome de boală după mușcătură.

• Spălați-vă pe mâini cu apă și săpun. Spălați, de asemenea, zona din jurul rănii.

Când trebuie să apelați la asistența medical de urgență

Sunați la numărul local de urgență dacă manifestați:

• o durere de cap puternică;

• respirație dificilă;

• paralizie;

• palpitații ale inimii.

În ce situații trebuie să vă adresați medicului dumneavoastră

• Nu puteți elimina complet căpușa. Cu cât ea rămâne mai mult timp fixată pe pielea dvs., cu atât crește riscul de a contracta o boală. (Este esențial să fie extras capul insectei.)

• Erupția cutanată se extinde. Pe locul mușcăturii de căpușă poate apărea o mică umflătură de culoare roșie. Este normal. Dar dacă se dezvoltă într-o erupție mai mare, posibil în formă de ochi de taur, acest lucru poate indica boala Lyme. Adresați-vă medicului dvs. și dacă semnele și simptomele dispar, deoarece este posibil să fiți încă în pericol de a vă îmbolnăvi. (Riscul de a contracta o boală de la o mușcătură de căpușă depinde de locul în care locuiți sau călătoriți, cât de mult timp petreceți în zone împădurite și ierboase și cât de bine vă protejați.)

• Prezentați semne și simptome asemănătoare gripei. Erupția cutanată poate fi însoțită de febră, frisoane, oboseală, dureri de cap și dureri în tot corpul.

• Bănuiți că locul mușcăturii este infectat. Semnele și simptomele includ roșeață a pielii și/sau transpirație.

Dacă este posibil, duceți căpușa cu dvs. la consultul medical. (sursa - mayoclinic.org)

Nota redacției:Din semnalele primite la redacție de la cei care au trecut deja prin această neplăcută experiență, și nu sunt puțini, rezultă o stare totală de nemulțumire pentru modul în care este tratat acest gen de urgență.

În primul rând medicii de familie, cei mai apropiați de pacienți, nu se ocupă cu scoaterea căpușelor, iar îndrumarea pacienților către SMURD constituie o decizie total neinspirată și contraproductivă.

Două sunt principalele motive:

În primul rând, pacienților din această categorie, oameni ocupați, productivi, și evident sănătoși, a căror sănătate nu este pusă imediat în pericol, sunt trecuți pe un plan secundar în acest vacarm al cazurilor grave, lucru oarecum de înțeles, deci nu sunt luați în seamă, iar în al doilea rând, un chirurg nu-și va lăsa baltă operația sau puzderia de pacienți de la ușa cabinetului său pentru a coborî la SMURD și a scoate cuiva o căpușă, ca apoi pacientul să fie îndrumat spre Spitalul de Infecțioase pentru prescrierea de tratament.

Având în vedere adevărata „epidemie de mușcături de căpușe" cu care ne confruntăm, pentru că ele trăiesc pretutindeni unde există copaci și verdeață, și pentru evitarea realelor nemulțumiri, solicităm Direcției Județene de Sănătate Publică reanalizarea stării de fapt și găsirea unei soluții adecvate pentru ca cei mușcați de căpușe să fie tratați operativ la chirurgie, dar și în cabinete medicale cât mai aproape de domiciliul pacientului, sau de zona în care a avut loc mușcătura.

 

 

Lasă un comentariu