Expunerea la soare fără protecție, risc de cancer de piele pentru persoanele vârstnice

Distribuie pe:

În cadrul conferinței internaționale, desfășurată săptămâna trecută (10 - 12 mai 2018), la Cluj-Napoca, la care au participat peste 400 de medici dermatologi și oncologi din România și din străinătate, medicii au avertizat asupra riscurilor de cancer de piele care pot să apară în perioada verii, în special la persoane de vârstă medie sau la vârstnici, care se expun la soare fără se protejeze cu creme foto-protectoare și pălării, ajungând la medic cu tumori în stadii avansate.
„Una dintre cele mai grave probleme este cea pacienților cu cancere, care nu au avut de-a lungul zecilor de ani anteriori o educație adecvată să se protejeze, să facă profilaxie.
Este vorba de expunerea la soare a populației de vârstă medie sau a celei vârstnice, care nu se protejează cu creme foto-protectoare, nu au această educație, și ajung la medic cu tumori în stadii avansate.
Recomandarea este examinarea periodică a pielii, iar dacă văd că ceva a apărut nou să se adreseze medicului și să se protejeze, din aprilie până în octombrie, pentru a nu mări riscul dezvoltării cancerelor. Protecția constă în purtarea pălăriei la mersul pe stradă, cu bor care protejează fața, și aplicarea unei creme protectoare dimineața, înainte de a ieși din casă, pe zonele expuse și neacoperite de haine. Aceste măsuri reduc riscul dezvoltării cancerelor de piele.
În cazul apariției unei leziuni tumorale, este nevoie de consultarea urgentă a medicului, deoarece depistarea în fază incipientă a unei tumori poate fi salvatoare.
La noi, a lipsit educația, instruirea profilactică. În România, medicul de familie nu are timp să discute cu pacientul, în condițiile în care trei sferturi din timp completează hârtii, astfel că, trebuie să i se lase timp să facă medicină, nu doar birocrație.
În școli, se face mai puțină educație, dar cred că educarea prin presă este foarte importantă. Și Ministerul Sănătății trebuie să ia măsuri de prevenție, dar nu o face", a spus președintele Societății Române de Dermato-Oncologie, Rodica Cosgarea, citată de mediafax.ro.
Potrivit estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății privind cancerele de piele, în România, incidența ar fi de 4 cazuri la 100.000 de locuitori, deși în realitate ar fi de peste 10 la 100.000 de locuitori. La nivel mondial, în ultimii 10 ani, s-a dublat incidența melanonului din cauza factorilor atmosferici, mai atrag atenția specialiștii.

Lasă un comentariu