La Sângeorgiu de Pădure Înaltă cinstire eroilor neamului

Distribuie pe:

Joi, 17.05.2018, ora 10.00, la Biserica Ortodoxă din Sângeorgiu de Pădure, tânărul preot IACOB PAUL binecuvintează prezența celor veniți la Sfânta Liturghie în această zi de sărbătoare creștinească. La ora 12.00 enoriașii se rânduiesc în curtea bisericii, de-o parte și de alta a Monumentului Eroilor, iar preacucernicul părinte începe o emoționantă slujbă de pomenire a eroilor.

Menționăm că de partea cultural-artistică a evenimentului ce a urmat, s-a ocupat doamna prof. EMILIA FEIER, președinta Despărțământului „Teodor Muică" din Sângeorgiu de Pădure, care a avut invitați de marcă: prof. DIMITRIE POPTĂMAȘ (vicepreședintele ASTREI mureșene și președinte al Fundației „Vasile Netea" din Tg.-Mureș), jr. IOAN BERȚA (președintele Societății Cultural-Patriotice „Avram Iancu" filiala Mureș"), MIRCEA DORIN ISTRATE (președintele Ligii Scriitorilor Români, filiala Mureș), prof. PERȚE FLOAREA (președinta Ligii Pensionarilor Mureș). Au fost prezenți membrii grupului coral „La fântâna dorului", consilieri locali, reprezentanți ai poliției și grupului de pompieri, cadre didactice, elevi, membri astriști din localitate.

După slujba de pomenire a eroilor noștri martiri, a urmat, în acordul Imnului Eroilor, momentul solemn al depunerii de coroane din partea Primăriei, Poliției, Grupului de pompieri, a Liceului din localitate și a Despărțământului ASTRA Sângeorgiu de Pădure. Apoi, doamna prof. EMILIA FEIER a ținut o alocuțiune, evocând jertfelnicia eroilor români din zonă, cei care și-au dat viața pentru libertatea, neatârnarea și nemurirea neamului românesc.

Domnul IOAN BERȚA a evocat importanța pe care o are această sfântă zi de sărbătoare, mai cu seamă pentru noi românii ardeleni, care, de-a lungul secolelor am dat un greu obol de jertfă și nețărmurită recunoștință, tuturor eroilor ce au însfințit de-acum huma acestei țări și nu numai.

Domnul prof. DIMITRIE POPTĂMAȘ ne-a ținut o adevărată lecție de istorie, evocând momente din istoria noastră, când, întru apărarea libertății și independenței sale, oștirea română a semănat câmpul de luptă și de onoare cu nesfârșite cruci sub care își dorm somnul de veci vitejii tuturor războaielor purtate de noi, aici, unde Domnul ne-a tot înmulțit în cuibarul veșniciei sale.

MIRCEA DORIN ISTRATE a recitat din creația proprie câteva poezii adecvate momentului.

A urmat apoi un vibrant recital de cântece patriotice susținut de Grupul Folcloric al Despărțământului ASTRA Sângeorgiu de Pădure - „La fântâna dorului". Componentele grupului, îmbrăcate toate în frumoase costume populare,ne-au încântat, și ne-au înălțat inima și sufletul nostru, prin mesajul cântecele patriotice interpretate.

Asistența s-a deplasat mai apoi la monumentul din parcul localității, unde preotul a ținut o rugăciune, iar Despărțământul ASTRA a depus o coroană de flori.

Am remarcat în această veche localitate mureșeană, implicarea și participarea activă a comunității românești la această activitate de înaltă ținută și trăire patriotică (la fel ca și în altele de acest gen), pentru că aici, mai mult ca în alte părți, jertfelnicia românească a fost continuă de-a lungul timpului. Tocmai de aceea, în acest loc, e necesară menținerea unei astfel de stări de spirit care să țină trează conștiința de neam și românismul în zonă. E bine că mai avem oameni cu suflet mare ca doamna Emilia Feier, care alături de membrii Despărțământului Astra local, prin activitățile lor, nu lasă ca vălul uitării să se așeze pe numele eroilor noștri. Și dacă într-o asemenea zi de aducere aminte sufletul nostru a lăcrimat în taină atunci când ne-am gândit pentru o clipă la eroii neamului, e semn că într-un fel ne-am făcut necesara datorie față de înaintemergătorii noștri.

Lasă un comentariu