Peste 13.500 de cazuri de rujeolă „NU MAI PUTEM AȘTEPTA!"

Distribuie pe:

Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică (INSP) informează că numărul total de cazuri cu rujeolă confirmate în România până la 25 mai este de 13.563. De la debutul epidemiei de rujeolă (2016) până în prezent, au fost înregistrate 55 de decese, cel mai recent, confirmat serologic și prin izolare virus, fiind la un copil în vârstă de 3 luni, din județul Iași. Numai într-o săptămână (21-25 mai) au fost raportate 237 de cazuri nou confirmate, în 18 județe și în municipiul București, cele mai multe în județele Constanța - 63 și Buzău - 60. În perioada menționată, în județul Mureș nu a fost raportat niciun caz nou confirmat.

INSP reamintește că rujeola (pojarul) este o boală infecțioasă care adesea duce la complicații. Din 4 persoane care fac rujeolă, una are nevoie de spitalizare, iar pentru 1 din 1.000 de bolnavi de rujeolă, boala este mortală. Vaccinul împotriva rujeolei îi protejează pe copii de această maladie.

Președintele Societății Române de Biologie, dr. Alexandru Rafila, spulberă mitul conform căruia „mai bine mă imunizez prin boală decât prin vaccin": „Dacă e adevărat, atunci mergem pe principiul selecției naturale. De exemplu, într-o epidemie de rujeolă, la o populație total nevaccinată, cum este România, am avea cel puțin 1.000 de decese în fiecare an și am avea multe cazuri de encefalită sau parencefalită subacută sclerozantă, care apare la câțiva ani de la boală și, deja ne așteptăm să vedem, peste câțiva ani, astfel de cazuri la copii care s-au îmbolnăvit acum de rujeolă. Spre deosebire de această situație, la copiii vaccinați în ultimii ani, nu am observat niciun eveniment advers major care să le fi pus în vreun fel viața în pericol. Deci, nu cred că principiile după care funcționează societatea noastră sunt de selecție naturală. Pentru că atunci, toată construcția în care ne desfășurăm activitatea ar dispărea".

La rândul său, secretarul de stat în Ministerul de Interne, dr. Raed Arafat, răspunzând „activiștilor antivaccin" (potrivit cărora rujeola, de fapt, nu există), atrage atenția părinților să nu se lase induși în eroare și să se informeze din surse credibile: „Din păcate, astfel de manipulări și dezinformări pot costa vieți inocente. Vedem cum mor copii nevaccinați, când remediul există și nu-l administrăm. Problema nu este numai în România, ci în mai multe țări, care au luat deja măsuri ca să prevină decesele", scrie secretarul de stat, pe pagina sa de socializare.

Pe de altă parte, după toate probabilitățile, „cadoul" pe care îl pregătește ministrul Sănătății, Sorina Pintea, cu prilejul Zilei Copilului, este demararea, chiar la 1 Iunie, a unei campanii de vaccinare door to door (din ușă în ușă) în zonele unde imunizarea este la un nivel scăzut și unde există focare de rujeolă. „Am făcut un atelier de lucru la Slănic Moldova împreună cu UNICEF și am stabilit niște reguli pe care le voi pune într-un ordin de ministru, până apare legea vaccinării, pentru că avem deja 52 de morți, iar săptămâna trecută (18 - 21 mai - n.n.) am înregistrat 192 de cazuri noi. Deci, nu mai putem aștepta", a declarat Pintea, în urmă cu câteva zile.

Specialiștii atrag atenția că, în prezent, departe de a-și limita, progresiv, aria de extindere, bolile infecțioase sunt considerate cele mai ucigașe pentru omenire. În ce privește rujeola, persoanele vaccinate incomplet sau nevaccinate pot face boala tipică după un interval de cca 18- 30 de ani. Creșterea rezistenței față de antibiotice, deficitul măsurilor de sănătate publică, turismul internațional, adaptarea și modificarea microbilor sunt factori care mențin aceste boli la un nivel ridicat. (surse: cnscbt.ro, dcnews.ro, agerpres.ro)

Lasă un comentariu