Petru Lechințan, „Fascinația deșertului"

Distribuie pe:

În calitate de Scriitor, de Președinte al Cenaclului „Elena din Ardeal", vreau să spun câteva cuvinte despre această nouă apariție editorială, „Fascinația deșertului" (Ed. Nico, Tg. Mureș, 2018, 230 pag.) a domnului Petru Lechințan, a patra carte, după: „Realitatea de lângă noi (2013 ), Pe axa timpului (2014) și Univers în clepsidră (2016 ).

Am luat contact cu ea, prin intermediul serialului publicat, în mai multe episoade, în cotidianul județean, „Cuvântul liber".

Spre deosebire de cărțile anterioare, de jurnalism, aceasta are un caracter memorialistic mai accentuat și se apropie mai mult de literatură, punând în evidență vocația sa de povestitor, într-un limbaj adecvat, sobru și familiar.

Ineditul cărții îl formează ambianța exotică, persană, ca și, de pildă, la Mircea Eliade în romanul „Maitrei" - ambianța hindusă.

Cartea este alcătuită din cinci capitole: A) Tunelul timpului... cu 32 de secvențe B) Printre nomazi și beduini... cu 10 secvențe C) În oceanul fundamentalist Islamic... cu 10 secvențe D) Fundamentalismul islamic... religie, ideologie sau terorism… cu 2 secvențe E) De la Târnăveni în vechea Persie ...cu 4 secvențe. Volumul se deschide cu un Cuvânt semnat de Mircea Dorin Istrate - președintele Ligii Scriitorilor Filiala Mureș, cu o Notă a autorului și, în final, sunt prezentate mai multe imagini și documente personale.

Mărturisirea autorului, Petru Lechințan, se cuvine a fi luată în seamă:

„Trebuie să mărturisesc cititorului acestui serial că am așternut pe hârtie, cu pasiunea unui om în inima căruia stăruie amintiri dintr-o altfel de viață, existență și comportament la care trebuie să te adaptezi și să te obișnuiești cu rigorile ei, aceea în care „Coranul" este prezent adânc, un mod de viață în sufletul și inima musulmanilor" (p. 107). „Fără îndoială, a exercitat asupra mea o fascinație focul fierbinte al deșertului, o realitate trăită, văzută și simțită la fața locului. Opțiunile mele despre lume și viață pline de învățăminte primiseră noi contururi. Când m-am întors în România eram în multe privințe, în primul rând în ceea ce privește modul de a gândi și a vedea lucrurile, o persoană destul de diferită de ceea ce eram la plecarea din țară cu mai puțin de trei ani înainte " (p. 106).

În felicit pe dl Petru Lechințan pentru această carte memorialistică, pe care a lansat-o aici la Târnăveni, în sala „Club-Art", din acest, să-i spunem, Restaurant de lângă Pompieri, tocmai, marți, 22 mai 2018, când autorul a aniversat 82 de ani de viață!

Fac precizarea că voi scrie, cu voia și ajutorul bunului Dumnezeu, o cronică de carte, pe care o voi cuprinde în cartea mea - „Scriitori și artiști din Ardeal (2018) în curs de apariție!

La mulți ani, domnule Petru Lechințan!

Lasă un comentariu