LA CASA IANCULUI

Distribuie pe:

Societatea Cultural-Patriotică „Avram Iancu", filiala Mureș, își continuă seria prezentării momentelor importante din istoria noastră națională, momente care au dus în final la marele act al Unirii de la 1918.

De această dată, miercuri , 30 mai 2018, domnul ec. SILVIU RAȚIU ne-a prezentat o amplă expunere, extrem de documentată, privind istoricul celor 10 memorandumuri concepute de „inteligenția" transilvană după 1866 și până în 1897, acțiuni prin care se dorea rezolvarea pe care legală a unor probleme stringente ale populației românești.

Totul a început la 1866, prin PETIȚIA celor 1.495 de semnatari, adresată împăratului, prin care se dorea în primul rând independența Transilvaniei și prevenirea instituționalizării aici a dualismului austro-ungar, ca și reobținerea unor drepturi câștigate prin Dieta de la Sibiu, dar anihilate de împărat. Aceasta a fost tema principalelor solicitări ale românilor transilvănei cuprinse în toate memorandumurile adresate împăratului, Curții de la Viena, opiniei publice internaționale, de-a lungul timpului.

S-a ales calea pașnică, legală, instituțională, întrucât s-a crezut că în acest mod democratic al rezolvării problemelor, se vor obține satisfacerea cererilor legitime ale românilor. Pe tot parcursul acestei perioade, memorandiștii Partidului Național Român, în frunte cu Ion Rațiu, au învățat cum să alcătuiască petițiile, cine să-i susțină, cui să fie ele adresate, ce revendicări să fie înscrise în cuprinsul lor, cum să fie susținute cu argument acestea etc., dar de fiecare dată cererile lor au fost tratate cu dispreț de împărat și Curtea de la Viena, cu toate că argumentațiile românilor erau acoperite de documente.

În cele din urmă, românii hotărăsc, în anul 1892, trimiterea la Viena a unei petiții care să fie înmânată împăratului de o delegație compusă din 289 de membri aleși din toate clasele și stările sociale ale românilor transilvăneni. Actul în cauză a fost multiplicat în mii de exemplare și difuzat presei și unor cancelarii ale statelor europene. Autoritățile imperiale au considerat acest lucru ca un afront major și un atentat la soarta imperiului și au arestat și condamnat la închisoare mai mulți lideri politici ai PNR pentru pregătire și instigare la revoltă.

Cu toate că acțiunea a eșuat, câștigul a fost că opinia publică europeană a aflat despre nedreptățile majore făcute populației românești din Transilvania, fapt ce va conta mult în susținerea aspirațiilor acestora și înfăptuirea în final al marelui act al Unirii de la 1918.

În final, subsemnatul am citit un fragment din viitorul meu volum autobiografic și l-am prezentat pe profesorul poet GHEORGHE MUNTEANU din Nadeș, care își va lansa în luna viitoare cel mai recent volum al său la Casa Iancului. Poetul a citit câteva poezii din această carte, dovedind că are un talent deosebit.

Menționăm că anterior desfășurării activității noastre, domnul președinte IOAN BERȚA a primit în vizită, la Casa Iancului, elevii români din clasele VI-VIII de la Școala Gimnazială Coroisânmartin, cei care cu o zi înainte au fost prezenți la manifestările desfășurate la Vaidacuta. Cinste doamnei prof. EMILIA DATUI de la această școală, pentru faptul că face tot ce e necesar ca elevii să cunoască istoria acestui bun și răbdător pământ transilvan.

Lasă un comentariu