Începând cu Ziua Copilului, o invitație la expoziția de pictură „Fețe - fețe"

Distribuie pe:

Doamna Simona Bleahu, gazda Bibliotecii Județene a Copiilor, ne-a primit pentru a doua oară cu inima caldă și brațele deschise. Motivul, o inedită expoziție de pictură: portrete și caricaturi pornind de la forme spontane realizate... cu ochii închiși.

Pare nerealist, dar iată tehnica: cu ochii închiși, trasați pe foaie, fără să ridicați pensula sau creionul, o linie neagră neîntreruptă și absolut aleatorie. Încercați să ocupați o suprafață cât mai întinsă din foaie, evitând mișcările repetitive sau mișcările circulare. După ce apreciați că ar fi suficientă „mâzgăleală", deschideți ochii și, mișcând foaia în toate direcțiile, descoperiți cu ajutorul imaginației un chip de om, un animal, o insectă... Pictați-o apoi și nu uitați să faceți și un fond, fără însă a pune în umbră imaginea descoperită. Lăsați pictura să vă inspire și creați în jurul ei o poveste.

ATENȚIE: Veți fi tentați să trișați (știm asta din propria experiență). Nu aveți decât de pierdut. Nimic nu-i mai spectaculos decât ceea ce faci spontan, credeți-ne pe cuvânt.

Aveți încredere în intuiția voastră! Nu spune nimeni că e ușor și, cu siguranță, primele încercări vă vor speria pentru că veți fi concentrați doar pe „mâzgăleala" pe care ați lăsat-o pe hârtie. Dacă însă veți ține ochii deschiși, veți descoperi imagini pe care, altfel, nu ați reuși să le creați. Aveți curaj și încredere în voi, copii! Nu există obligația de a urma întocmai indicațiile pe care le-ați primit, dar e obligatoriu ca desenele să le faceți cu bucurie și cu suflet. Iar când totul este gata, aveți îndrăzneala să vă afișați pictura în fața părinților, a prietenilor, a profesorilor... Fiecare are voie să vadă ce vrea în încercările voastre, dar cu sufletul și NIMENI nu are voie să vă spună că nu e bine. Pentru că atunci când pictezi, pur și simplu, NU AI CE SĂ GREȘEȘTI!

Ce mai, copii, faceți ceva să vă dispară teama de a greși, dezvoltați-vă abilitățile creatoare într-un mod plăcut și inedit.

Nu trebuie să fii nici mare, nici talentat ca să faci portrete sau caricaturi extraordinare. Singurul lucru cu care trebuie să te înarmezi este IMAGINAȚIA. Și dacă nu o ai, exersează mult tehnica noastră și te asigur că îți vei dezvolta această aptitudine pe care crezi că nu o ai. Să-ți spun însă un secret: TOȚI COPIII AU IMAGINAȚIE! Adulții sunt cei care, încet-încet, fără să vrea, bineînțeles, le-o distrug prin clișee, interdicții, modele, rutină, reguli, tipare...

Dacă v-am convins, vă invităm în luna iunie să vă delectați între rafturile bibliotecii nu doar citind, ci și admirând picturile elevilor clasei a patra B de la Școala Gimnazială „Alexandru Ioan Cuza". Ilinca, Viktoria, Amalia, Adrienn, Raul, Luca, Bogdan, Giulia, Philip, Ciprian, Dragoș, Denis, Alexia, Sebastian, Olga, Bianca, Claudia, Mihai, Cristian, Denisa, Rareș, Tudor și Darius pot fi mentorii voștri. Acordați-le credit și nu veți fi dezamăgiți!

Lasă un comentariu