ANCA MANOILĂ - talent, pasiune și determinare în arta cântatului

Distribuie pe:

Anca Manoilă, absolventă a Școlii Populare de Artă din Târgu-Mureș, sub îndrumarea doamnei profesor Dorina Oprea, artistul profesionist al generației de aur, descoperind cântecul și folclorul din zona județului Mureș, se definește ca o interpretă din a cărei glas răzbate dragostea de tradiții, armonia glasului tânăr și bucuria oamenilor dragi.

Născută în centrul țării, mai exact, în orașul Târgu-Mureș, își construiește treptat o carieră ce speră că va apropia sufletele ce încă mai simt românește, oferind o muzică cu și despre oameni, tradiții și emoții esențiale pentru fiecare.

Și-a găsit fericirea în sunetul cântecului popular, punând în centru bucuria de a cânta despre neamul românesc, despre valorile care o caracterizează într-un grai autentic. Din interpretarea ei se poate simți dragostea ce o poartă folclorului românesc și pasiunea cu care își dedică energia tinereții pentru a-și împlini visul: de a aduce noua generație spre versul autohton, spre sunetul ,,dorului", iar celor cu experiență să deschidă poarta nostalgiilor și, totodată, speranța pe care oricine o poate găsi în spațiul patriarhal.

Parcursul său e al unui copil ce a știut ce e iubirea și aprecierea celor din jur, de la părinți, bunici sau dascăli ce i-au descoperit valoarea glasului, i-au dat aripi și au ajutat-o să-și construiască un drum al ei. Cu încredere în Dumnezeu, a învățat să cânte spiritualitatea românească, iar susținerea celor din jur a ajutat-o să (cu)prindă trecutul în versuri, prețuind și apărând tradiția.

De-a lungul timpului a avut ocazia și șansa de a cânta alături de mari maeștrii contemporani, în cadrul festivalurilor-concurs la care a participat, și amintește, în mod deosebit, de maestrul Nicolae Botgros și orchestra profesionistă „Lăutarii" din Chișinău, maestrul Ovidiu Barteș și orchestra profesionistă „Cununa Transilvană" din Cluj-Napoca, maestru Gheorghe Cîlțea etc, reprezentând cu mândrie și bucurie zona etnofolclorică din care provine, zona de câmpie a Mureșului, izvor nesecat de tradiții și amintiri din trecut care și-au păstrat puritatea și farmecul original.

Participarea la festivaluri-concurs naționale și internaționale au reprezentat o etapă importantă și decisivă, totodată, în transformarea interpretei ca artist, a evoluat și s-a format, creându-și o identitate, odată cu apariția în aceste festivaluri.

Din repertoriul la care muncește cu atâta drag și dăruire, se naște speranța că muzica autentică și tradițiile nu vor dispărea niciodată, tânăra interpretă venind, de fiecare dată, în fața publicului ei drag, cu materiale foarte bine alese, autentice, valoroase și nealterate. Pot fi amintite

„Fain îi jocul pe la noi" (https://www.youtube.com/watch?v=wJXUXPtk6fs), „A noastre doruri, bădiță!" (https://www.youtube.com/watch?v=2X0HB942rN8).

Lasă un comentariu