Cuptorul cu microunde - mituri despre gătitul… „cu arma nucleară"

Distribuie pe:

În zilele noastre, rar există bucătărie fără cuptor cu microunde. În ultimul timp, acest aparat de uz casnic a provocat numeroase controverse. Unii susțin că microundele distrug substanțele nutritive din alimente sau - mai rău - emit radiații în mediul înconjurător. Alții sunt de părere că folosirea cuptorului cu microunde nu pune probleme de sănătate pentru utilizator și nu dăunează nici alimentelor.

Cum funcționează microundele

Potrivit unui articol revizuit și actualizat de Harvard Health Publishing „cuptoarele cu microunde prepară alimentele folosind unde similare undelor radio, dar mai scurte. Microundele nu sunt radioactive, ci electromagnetice, prin urmare nu există nicio posibilitate ca ele să facă mâncarea radioactivă. Ele sunt extrem de selective, acționând asupra moleculelor de apă și a altor molecule asimetrice din punct de vedere electric (un capăt încărcat pozitiv, celălalt încărcat negativ), făcându-le să oscileze și să acumuleze, rapid, căldură (energie termică)".

În plus, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) notează că tehnologia cu microunde este utilizată în multe alte industrii, inclusiv în transmisiunile de televiziune, în navigația aeriană și marină, dar și în telefonia mobilă.

Așadar, de partea cui este dreptatea? Sau fiecare parte are dreptatea ei? Vom examina câteva „mituri" să vedem dacă mâncărurile gătite „cu arma nucleară" își mențin valoarea nutrițională sau, dimpotrivă, ucid substanțele nutritive ori emit radiații periculoase în aer.

Mitul 1: Microundele „ucid" substanțele nutritive

În realitate, ori de câte ori alimentele sunt expuse la căldură, o parte din substanțele nutritive se pierd: vitamina C, acizii grași, omega și unii antioxidanți. Este un adevăr general valabil în cazul gătitului, nu doar al gătitului la microunde.

Potrivit OMS, microundele reprezintă o modalitate sigură de a prepara alimentele, care își vor păstra aproximativ același nivel de nutrienți ca și atunci când le gătim în cuptor sau pe aragaz.

Totuși, pentru prepararea la microunde a unor alimente mai consistente, precum produsele din carne, OMS recomandă:

- timpul de gătire variază în funcție de mărimea și puterea cuptorului și de densitatea produsului pe care îl gătim;

- deoarece căldura nu pătrunde uniform în produsele respective, carnea care nu este bine preparată termic poate conține microorganisme periculoase;

- pentru a combate bacteriile dăunătoare, OMS sugerează să lăsăm alimentele „să se odihnească" două-trei minute, astfel încât căldura să se poată răspândi în întregul produs.

În cazul legumelor, Harvard Health Publishing ne sfătuiește să procedăm rapid, în cel mai scurt timp posibil și cu cât mai puțină apă. „În ce privește legumele, prepararea în apă le scade valoarea nutrițională deoarece nutrienții se elimină în apa de gătit", se arată în raport.

Mitul 2: Microundele cresc riscul de cancer

Societatea Americană pentru Cancer (ACS) explică faptul că, pe o scală a expunerii la radiații, microundele se află la polul inferior, în timp ce razele X, razele gama și radiațiile ultraviolete se plasează la extremitatea superioară a scalei.

„Microundele nu utilizează raze X sau raze gama și nu fac alimentele să devină radioactive", țin să sublinieze experții din cadrul organizației. Mai mult, afirmă aceștia, „când cuptoarele cu microunde sunt folosite conform instrucțiunilor și dacă sunt în bună stare de funcționare, nu există dovezi că ar reprezenta vreun risc pentru sănătate".

Mitul 3: Orice fel de recipient nemetalic este sigur pentru cuptorul cu microunde

Din păcate, acest lucru nu este adevărat. Un studiu din 2011 privind perspectivele sănătății mediului ambiant a analizat compoziția chimică a produselor din plastic de pe piață, de la sticle pentru copii la ambalaje alimentare, peturi etc. Deși multe recipiente din plastic sunt etichetate drept „sigure pentru microunde", cercetătorii au descoperit că majoritatea acestor produse emană substanțe chimice cu activitate estrogenică (AE). Potrivit studiilor, creșterea AE poate contribui la probleme de sănătate. Când utilizăm recipiente din plastic pentru cuptorul cu microunde, acestea se pot crăpa, provocând eliberarea unor substanțe chimice nocive în alimentele din cuptor. Din fericire, există alternativă - folosirea recipientelor din sticlă sau ceramică.

Rezumând: verificați starea de funcționare a cuptorului, folosiți-l conform instrucțiunilor și utilizați recipiente din sticlă sau ceramică. Organizațiile de sănătate susțin, la unison, că utilizarea cuptoarelor cu microunde este sigură și nu prezintă pericol pentru sănătate. Până la urmă, e preferabil să consumăm legume sau alte alimente preparate / încălzite la microunde decât să nu le consumăm deloc sunt de părere specialiștii. (Sursa: verywellfit.com /microwave-myths)

Lasă un comentariu