Costurile însoțitorilor pacienților minori tratați în străinătate vor fi decontate!

Distribuie pe:

Ministerul Sănătății anunță că au intrat în vigoare noile reglementări privind accesul pacienților la tratamente în străinătate, prin care au fost simplificate procedurile de acces și decontare a tratamentelor.

„Prin publicarea în Monitorul Oficial a Ordinului nr. 81/2018, care modifică Ordinul 50/2004 privind metodologia de trimitere a unor categorii de bolnavi pentru tratament în străinătate, au fost simplificate procedurile de acces și decontare a tratamentelor în străinătate.

Una dintre prevederile Ordinului nr. 81/2018 se referă la accesul la tratament în străinătate pentru bolnavii care necesită efectuarea de transplant de organe, țesuturi sau celule de origine umană și care prezintă și patologii asociate ce nu permit efectuarea intervenției în centrele acreditate din România.

De asemenea, noile reglementări prevăd și modalitățile de decontare a tratamentelor în străinătate, precum și asigurarea medicației după transplant pentru pacienții care au suportat o intervenție într-o clinică din străinătate.

Pentru că tratamentele în străinătate presupun situații de urgență medicală, conform noului ordin de ministru, pentru copiii cu vârste între 0-1 an, dosarul necesar pentru accesul la tratament în străinătate se poate întocmi imediat după diagnosticarea afecțiunii într-o unitate sanitară din cadrul unui centru universitar, fără a mai fi necesară parcurgerea tuturor etapelor prevăzute pentru pacienții din alte categorii de vârstă.

Totodată, Comisia Ministerului Sănătății poate aproba efectuarea tratamentului în străinătate în baza unei singure oferte de tratament a unei clinici din străinătate, aleasă de comisia teritorială. Astfel, timpul de întocmire și aprobare a dosarelor pentru accesul la tratament în străinătate va fi mai scurt.

În cazuri excepționale, impuse de natura și gravitatea bolii, precum și pentru bolnavii minori, comisiile de specialitate teritoriale pot recomanda ca pacienții cu vârsta cuprinsă între 0 și 18 ani să se deplaseze în străinătate cu însoțitor, iar costurile de deplasare și cazare vor fi decontate de către direcția de sănătate publică", se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătății, citat de mediafax.ro.

 

Lasă un comentariu