AGERPRES a lansat la Târgu Mureș documentarul video - „Marea Unire - România, la 100 de ani" și expoziția de fotografie „România: Evoluție"

Distribuie pe:

Agenția Națională de Presă AGERPRES, în parteneriat cu Primăria Târgu -Mureș și SC AZOMUREȘ SA a lansat, joi, la Cinematograful ARTA din Târgu-Mureș, documentarul „Marea Unire - România, la 100 de ani".

În cadrul evenimentului a fost prezentată și expoziția de fotografie, numită „România: Evoluție", imaginile expuse făcând parte din arhiva AGERPRES, dar și din cea a Associated Press. Expoziția cuprinde și cele mai bune fotografii realizate de către fotoreporterii AGERPRES, în ultimii ani.

Evenimentul a fost deschis de către dl Alexandru Giboi - directorul general al AGERPRES. În alocuțiunea sa, a vorbit publicului despre importanța proiectului AGERPRES dedicat sărbătoririi Centenarului, proiect care cuprinde filmul documentar „Marea Unire - România, la 100 de ani", expoziția de fotografie România: Evoluție și albumul România: Evoluție, Ediție specială pentru Centenarul Marii Uniri, pe care participanții la eveniment l-au primit și apreciat. De asemenea, acesta a explicat cum ARHIVA FOTOGRAFICĂ AGERPRES este o mărturie a evoluției României, încă din anii 1920, de când datează primele imagini ale agenției.

Mesajul primarului municipiului Târgu-Mureș, dr.Dorin Florea, a fost prezentat de consilierul acestuia, dl Claudiu Maior :

,,Anul 2018 este anul în care trebuie să ne promovăm valorile. Este anul în care trebuie să reflectăm la cum au trecut cei 100 de ani de la Marea Unire, să facem fiecare dintre noi o analiză serioasă cu privire la modul în care a ajuns societatea din zilele noastre. Mulți oameni s-au jertfit pentru însemnele acestei țări, pentru simbolurile naționale și multe personalități marcante au reprezentat România cu cinste, peste tot pe unde au umblat. Din păcate, am ajuns astăzi să avem o societate dezbinată, în care de multe ori se cultivă ura. Într-un astfel de moment solemn nu pot să mă prefac că nu observ aceste lucruri, dar în același timp rămân optimist și vreau să cred că va veni un moment în care populația acestei țări va pune, mai presus de orice, valorile națiunii române. Drapelul și Imnul României sunt valori ce trebuie respectate. Cu responsabilitate, nu într-un mod superficial.

Vă doresc sănătate și îmi doresc să aveți maturitatea să discerneți vremurile pe care le trăim și să meditați la modul în care ne putem implica pentru un viitor mai bun al acestei țări".

Vicepreședintele Consiliului Județean Mureș, dl Alexandru Cîmpeanu, a prezentat mesajul președintelui Consiliului Județean Mureș, dl Peter Ferenc:

„Doresc, în primul rând, să felicit pe această cale Agenția Națională de Presă AGERPRES, pentru întreaga activitate și să transmit mesajul de a rămâne aceeași instituție de presă serioasă, obiectivă și imparțială. Prezentarea la Târgu-Mureș a documentarului AGERPRES ,,Marea Unire - România, la 100 de ani", este un eveniment important, care ne dă posibilitatea să cunoaștem, dintr-o altă perspectivă, istoria spațiului în care trăim și a oamenilor care au trăit evenimentele din 1918. Consider, însă, că momentele, precum cel de astăzi, sunt și o invitație să privim spre viitor. Atunci când privim spre trecut, mai ales atunci când discutăm despre evenimente istorice, fiecare are tendința de a privi lucrurile doar din propria perspectivă. Dar, atunci când privim spre viitor trebuie să avem curajul de a ne deschide mințile pentru a depăși încrâncenările din trecut și acest lucru înseamnă, înainte de orice, respect. Respect pentru valorile culturale și istorice, respect pentru simbolurile fiecărei națiuni. Doar lucrând împreună și arătând respect unul pentru celălalt putem merge înainte. Și doar respectând istoria fiecărui stat și națiune putem evita greșelile din trecut și putem construi împreună un viitor mai bun pentru copiii noștri".

În alocuțiunea sa, dl Mihai Aniței - director general al SC AZOMUREȘ SA, a punctat: „Centenarul Marii Uniri este un moment aniversar unic, ce nu poate fi trecut cu vederea. Azomureș este o companie cu tradiție în România, cu o activitate neîntreruptă de aproape 60 de ani. Suntem, așadar, parte din această istorie de 100 de ani și am considerat absolut normal să susținem un astfel de eveniment la Târgu-Mureș. Publicul larg a putut asista la o lecție de istorie, prin intermediul unui film documentar ce surprinde cele mai importante momente ale contextului Marii Uniri", a declarat Mihai Aniței, director general al Azomureș.

Istoricul prof. dr. Liviu Boar, a prezentat o selecție din studiul său „Ideea de unitate a românilor", cu referire la fotograful Marii Uniri: „Ideea de unitate a fost o constantă a istoriei românilor. Mihai Viteazul a fost cel care a realizat, pentru puțin timp, la 1600 ,,pohta cea pohtit" unirea celor trei țări românești sub un singur sceptru. „A-l uita pe dânsul, acum și întotdeauna, ar fi să ne uităm pe noi înșine, să părăsim menirea noastră", scria Nicolae Iorga. A urmat actul de voință al românilor din Moldova și Țara Românească de la 24 ianuarie 1859, proces istoric care s-a încheiat la 1 Decembrie 1918, când, la Alba-Iulia, cei 1128 de delegați ai teritoriilor locuite de români, au votat ,,Unirea acestor provincii românești cu Țara mamă și cu celelalte provincii surori alipite ei..." (…) Hotărârea delegaților a fost confirmată cu entuziasm de cei peste 100.000 de participanți la Marea Adunare de la Alba Iulia. Din partea mureșenilor au participat la acest eveniment memorabil al istoriei românilor, 101 delegați, reprezentând toate categoriile sociale ale epocii: țărani, meseriași, funcționari de bancă, învățători, comercianți, industriași, medici, farmaciști, militari, avocați și, nu în ultimul rând, clerici, reprezentând cele două confesiuni ale românilor: ortodoxă și greco-catolică. Alături de trimișii oficiali, au participat, în frunte cu preoții locali, mii de români care și-au susținut Unirea cu Țara Mamă".

O selecție realizată special pentru momentul lansării documentarului „Marea Unire - România, la 100 de ani", la Târgu-Mureș, a fost pusă la dispoziția participanților, de către prof. univ. dr. Cornel Sigmirean - președintele Institutului de Științe Socio-Umane „Gheorghe Șincai" al Academiei Române din Târgu-Mureș. O selecție de studii, interesantă și bine documentată, concluzionând: ,,Procesul de unire a fost unul intern, ca opțiune a elitei românești la ofertele de organizare a păcii și a spațiului central-european după război, în primul rând în baza principiilor wilsoniene. A contat și decizia României, care în 1916 a hotărât să intre în război pentru întregirea țării cu teritoriile românești din Austro-Ungaria. Dar mai important, a fost faptul că la sfârșitul războiului Regatul român se afla în tabăra Aliaților, respectiv alături de Franța, SUA, Italia și Anglia. Așa cum remarca lordul Acton încă în 1862, (...) națiunea însuflețită de ideile democratice nu poate să permită ca o parte din ea să aparțină unui stat străin sau ca întregul ei să fie împărțit între mai multă state. Așa cum remarca istoricul literar Sorin Alexandrescu, „unirea s-a realizat printr-un complex de factori favorabili, prin asumarea unor mari riscuri de către grupurile politice responsabile", fiind legitimată prin voința națională și prin tratatele internaționale semnate la Conferința de Pace de la Paris."

Documentarul „Marea Unire - România, la 100 de ani" prezintă mărturii ale urmașilor celor care au luptat în Primul Război Mondial, dar și o colecție de momente istorice importante în nașterea acestui stat. AGERPRES a mers pe urmele celor care au înfăptuit Unirea: în Basarabia, Bucovina de Nord și Transilvania, iar descendenții celor care au pus umărul la reîntregirea țării deschid culisele celui mai important moment istoric. Prin vocea celor care povestesc, descoperim că suntem o națiune fără granițe. România, la 100 de ani, aduce cu sine o istorie care continuă să se scrie.

Documentarul „Marea Unire - România, la 100 de ani" este realizat de Mihuț Năstăsache, Marilena Stănescu și Sergiu Olteanu. Imaginea este semnată de Alfred Schupler, Sergiu Olteanu și Andrei Cârlan. Reporteri au fost Marilena Stănescu, Mihuț Năstăsache și Camelia Moise. Grafica, sunetul și montajul sunt semnate de Andrei Cârlan, asistent tehnic fiind Alexandru Vintilescu.

Agenția Națională de Presă AGERPRES a lansat, oficial, în data de 22 februarie 2018 documentarul video „Marea Unire - România, la 100 de ani", special conceput pentru sărbătorirea Centenarului.

Pe parcursul anului 2018, AGERPRES a organizat și va organiza mai multe evenimente, în România și în străinătate, dedicate Centenarului Marii Uniri.

Expoziția de fotografie „România: Evoluție" - prezintă fotografiile din arhiva AGERPRES, care reflectă viața cultural-artistică, politică și sportivă a țării, înfățișând personalități precum Maria Tănase și George Enescu. Totodată, AGERPRES a realizat și un album cu același nume, o ediție specială pentru Centenarul Marii Uniri, care conține 100 de fotografii din România, grupate în trei capitole: Arhivă, Revoluție, Evoluție. Partener: Associated Press; susținut de Centenarul Filmului Românesc, Institutul Cultural Român.

 

Agenția Națională de Presă AGERPRES, în parteneriat cu Primăria Târgu -Mureș și SC AZOMUREȘ SA a lansat, joi, la Cinematograful ARTA din Târgu-Mureș, documentarul „Marea Unire - România, la 100 de ani".

În cadrul evenimentului a fost prezentată și expoziția de fotografie, numită „România: Evoluție", imaginile expuse făcând parte din arhiva AGERPRES, dar și din cea a Associated Press. Expoziția cuprinde și cele mai bune fotografii realizate de către fotoreporterii AGERPRES, în ultimii ani.

Evenimentul a fost deschis de către dl Alexandru Giboi - directorul general al AGERPRES. În alocuțiunea sa, a vorbit publicului despre importanța proiectului AGERPRES dedicat sărbătoririi Centenarului, proiect care cuprinde filmul documentar „Marea Unire - România, la 100 de ani", expoziția de fotografie România: Evoluție și albumul România: Evoluție, Ediție specială pentru Centenarul Marii Uniri, pe care participanții la eveniment l-au primit și apreciat. De asemenea, acesta a explicat cum ARHIVA FOTOGRAFICĂ AGERPRES este o mărturie a evoluției României, încă din anii 1920, de când datează primele imagini ale agenției.

Mesajul primarului municipiului Târgu-Mureș, dr.Dorin Florea, a fost prezentat de consilierul acestuia, dl Claudiu Maior :

,,Anul 2018 este anul în care trebuie să ne promovăm valorile. Este anul în care trebuie să reflectăm la cum au trecut cei 100 de ani de la Marea Unire, să facem fiecare dintre noi o analiză serioasă cu privire la modul în care a ajuns societatea din zilele noastre. Mulți oameni s-au jertfit pentru însemnele acestei țări, pentru simbolurile naționale și multe personalități marcante au reprezentat România cu cinste, peste tot pe unde au umblat. Din păcate, am ajuns astăzi să avem o societate dezbinată, în care de multe ori se cultivă ura. Într-un astfel de moment solemn nu pot să mă prefac că nu observ aceste lucruri, dar în același timp rămân optimist și vreau să cred că va veni un moment în care populația acestei țări va pune, mai presus de orice, valorile națiunii române. Drapelul și Imnul României sunt valori ce trebuie respectate. Cu responsabilitate, nu într-un mod superficial.

Vă doresc sănătate și îmi doresc să aveți maturitatea să discerneți vremurile pe care le trăim și să meditați la modul în care ne putem implica pentru un viitor mai bun al acestei țări".

Vicepreședintele Consiliului Județean Mureș, dl Alexandru Cîmpeanu, a prezentat mesajul președintelui Consiliului Județean Mureș, dl Peter Ferenc:

„Doresc, în primul rând, să felicit pe această cale Agenția Națională de Presă AGERPRES, pentru întreaga activitate și să transmit mesajul de a rămâne aceeași instituție de presă serioasă, obiectivă și imparțială. Prezentarea la Târgu-Mureș a documentarului AGERPRES ,,Marea Unire - România, la 100 de ani", este un eveniment important, care ne dă posibilitatea să cunoaștem, dintr-o altă perspectivă, istoria spațiului în care trăim și a oamenilor care au trăit evenimentele din 1918. Consider, însă, că momentele, precum cel de astăzi, sunt și o invitație să privim spre viitor. Atunci când privim spre trecut, mai ales atunci când discutăm despre evenimente istorice, fiecare are tendința de a privi lucrurile doar din propria perspectivă. Dar, atunci când privim spre viitor trebuie să avem curajul de a ne deschide mințile pentru a depăși încrâncenările din trecut și acest lucru înseamnă, înainte de orice, respect. Respect pentru valorile culturale și istorice, respect pentru simbolurile fiecărei națiuni. Doar lucrând împreună și arătând respect unul pentru celălalt putem merge înainte. Și doar respectând istoria fiecărui stat și națiune putem evita greșelile din trecut și putem construi împreună un viitor mai bun pentru copiii noștri".

În alocuțiunea sa, dl Mihai Aniței - director general al SC AZOMUREȘ SA, a punctat: „Centenarul Marii Uniri este un moment aniversar unic, ce nu poate fi trecut cu vederea. Azomureș este o companie cu tradiție în România, cu o activitate neîntreruptă de aproape 60 de ani. Suntem, așadar, parte din această istorie de 100 de ani și am considerat absolut normal să susținem un astfel de eveniment la Târgu-Mureș. Publicul larg a putut asista la o lecție de istorie, prin intermediul unui film documentar ce surprinde cele mai importante momente ale contextului Marii Uniri", a declarat Mihai Aniței, director general al Azomureș.

Istoricul prof. dr. Liviu Boar, a prezentat o selecție din studiul său „Ideea de unitate a românilor", cu referire la fotograful Marii Uniri: „Ideea de unitate a fost o constantă a istoriei românilor. Mihai Viteazul a fost cel care a realizat, pentru puțin timp, la 1600 ,,pohta cea pohtit" unirea celor trei țări românești sub un singur sceptru. „A-l uita pe dânsul, acum și întotdeauna, ar fi să ne uităm pe noi înșine, să părăsim menirea noastră", scria Nicolae Iorga. A urmat actul de voință al românilor din Moldova și Țara Românească de la 24 ianuarie 1859, proces istoric care s-a încheiat la 1 Decembrie 1918, când, la Alba-Iulia, cei 1128 de delegați ai teritoriilor locuite de români, au votat ,,Unirea acestor provincii românești cu Țara mamă și cu celelalte provincii surori alipite ei..." (…) Hotărârea delegaților a fost confirmată cu entuziasm de cei peste 100.000 de participanți la Marea Adunare de la Alba Iulia. Din partea mureșenilor au participat la acest eveniment memorabil al istoriei românilor, 101 delegați, reprezentând toate categoriile sociale ale epocii: țărani, meseriași, funcționari de bancă, învățători, comercianți, industriași, medici, farmaciști, militari, avocați și, nu în ultimul rând, clerici, reprezentând cele două confesiuni ale românilor: ortodoxă și greco-catolică. Alături de trimișii oficiali, au participat, în frunte cu preoții locali, mii de români care și-au susținut Unirea cu Țara Mamă".

O selecție realizată special pentru momentul lansării documentarului „Marea Unire - România, la 100 de ani", la Târgu-Mureș, a fost pusă la dispoziția participanților, de către prof. univ. dr. Cornel Sigmirean - președintele Institutului de Științe Socio-Umane „Gheorghe Șincai" al Academiei Române din Târgu-Mureș. O selecție de studii, interesantă și bine documentată, concluzionând: ,,Procesul de unire a fost unul intern, ca opțiune a elitei românești la ofertele de organizare a păcii și a spațiului central-european după război, în primul rând în baza principiilor wilsoniene. A contat și decizia României, care în 1916 a hotărât să intre în război pentru întregirea țării cu teritoriile românești din Austro-Ungaria. Dar mai important, a fost faptul că la sfârșitul războiului Regatul român se afla în tabăra Aliaților, respectiv alături de Franța, SUA, Italia și Anglia. Așa cum remarca lordul Acton încă în 1862, (...) națiunea însuflețită de ideile democratice nu poate să permită ca o parte din ea să aparțină unui stat străin sau ca întregul ei să fie împărțit între mai multă state. Așa cum remarca istoricul literar Sorin Alexandrescu, „unirea s-a realizat printr-un complex de factori favorabili, prin asumarea unor mari riscuri de către grupurile politice responsabile", fiind legitimată prin voința națională și prin tratatele internaționale semnate la Conferința de Pace de la Paris."

Documentarul „Marea Unire - România, la 100 de ani" prezintă mărturii ale urmașilor celor care au luptat în Primul Război Mondial, dar și o colecție de momente istorice importante în nașterea acestui stat. AGERPRES a mers pe urmele celor care au înfăptuit Unirea: în Basarabia, Bucovina de Nord și Transilvania, iar descendenții celor care au pus umărul la reîntregirea țării deschid culisele celui mai important moment istoric. Prin vocea celor care povestesc, descoperim că suntem o națiune fără granițe. România, la 100 de ani, aduce cu sine o istorie care continuă să se scrie.

Documentarul „Marea Unire - România, la 100 de ani" este realizat de Mihuț Năstăsache, Marilena Stănescu și Sergiu Olteanu. Imaginea este semnată de Alfred Schupler, Sergiu Olteanu și Andrei Cârlan. Reporteri au fost Marilena Stănescu, Mihuț Năstăsache și Camelia Moise. Grafica, sunetul și montajul sunt semnate de Andrei Cârlan, asistent tehnic fiind Alexandru Vintilescu.

Agenția Națională de Presă AGERPRES a lansat, oficial, în data de 22 februarie 2018 documentarul video „Marea Unire - România, la 100 de ani", special conceput pentru sărbătorirea Centenarului.

Pe parcursul anului 2018, AGERPRES a organizat și va organiza mai multe evenimente, în România și în străinătate, dedicate Centenarului Marii Uniri.

Expoziția de fotografie „România: Evoluție" - prezintă fotografiile din arhiva AGERPRES, care reflectă viața cultural-artistică, politică și sportivă a țării, înfățișând personalități precum Maria Tănase și George Enescu. Totodată, AGERPRES a realizat și un album cu același nume, o ediție specială pentru Centenarul Marii Uniri, care conține 100 de fotografii din România, grupate în trei capitole: Arhivă, Revoluție, Evoluție. Partener: Associated Press; susținut de Centenarul Filmului Românesc, Institutul Cultural Român.

 

Lasă un comentariu