Grădina Divină din Parcul Castelului Reginei Maria, din Balcic

Distribuie pe:

Construcția Grădinei divine, sau Grădinei lui Allah cum o numeau, pe atunci, turcii locali, a durat între 1931 și 1935. Ea este ca un hram al Naturii, în fața căreia regina se închina mereu.

Regina Maria a construit această parte a complexului din parcul de la Balcic asemănător cu Grădina Raiului descrisă în Sfânta Scriptură. Se pot găsi similitudini și analoguri cu Eden. Potrivit Bibliei, din Eden izvorăște un râu care udă grădina. Cele patru ramificații ale izvorului stabilesc amplasarea Raiului. Apa din parcul Castelului, prin canalele de scurgere și oglinzi, strânge patru izvoare. Apa din Grădina divină izvorăște dintr-o cișmea cu trei guri de scurgere, care simbolizează cele trei fețe ale lui Dumnezeu, Tatăl, Fiul și Sfântul Duh. Pe piatra de deasupra cișmelei este încrustat chipul Maicii Domnului cu un vapor în brațe și inscriptat textul: „Dei Mater, Stella Mares, ora pro nobis" (Maica Domnului, Steaua Mării, Roagă-te pentru oameni). Apa de la cișmea se scurge într-o oglindă de apă, care, prin forma sa, amintește de crucea lui Hristos cu aureolă. Probabil că pietrele de pe marginea oglinzii de apă simbolizează anii trăiți pe Pământ de Hristos și drumul lui spre Golgota. Zidul Grădinei divine dinspre mare are în centru o curbură amvonică pe care este montat un vas în formă de pește, cel mai vechi simbol al lui Hristos.

De ambele părți ale canalului cu apă mică, se ridică chiparoși veșnic verzi. În creștinism, chiparosul simbolizează viața veșnică. Acest copac crește în Grădina divină din Eden. Din lemnul lui este făcută și Arca lui Noe.

Dumnezeu a sădit în Rai și pomi fructiferi, pentru a se hrăni Adam și să-i îngrijească. Cândva, și la Balcic, la umbra chiparoșilor, pe marginea fiecărei alei, creșteau o mulțime de pomi fructiferi: vișini, cireși, caiși, meri ș.a. Mirosul pomilor înfloriți primăvara și dulceața fructelor lor completau beatitudinea în timpul plimbării prin parc.

De partea cealaltă a canalului de apă se află o fundație, identică cu un hram creștin din bizantinul timpuriu, bazilică. Forma dreptunghiulară a temeliei acestui hram aduce cu o corabie care simbolizează Arca lui Noe. Fundația este realizată din pietre neprelucrate, cu formă neregulată, așa cum au fost construite și primele hramuri bizantine.

Probabil că această formă arhitecturală a fost creată de regina Maria ca loc de comunicare cu Dumnezeu: „Muzica minunată sau legătura sufletească perfectă cu Natura mă îndemnau să-L înțeleg și să-L simt cel mai profund pe Dumnezeu. O priveliște măreață, liniștea pădurii dese, grădina cu flori, cerul înroșit la apus, priveliștea furtunii de pe mare, îmi dau o concepție despre veșnicie și eternitate mai clară decât oricare ceremonie religioasă". („Istoria vieței mele" - Maria, Regina României)

 

Lasă un comentariu