Prof. univ. dr. Radu Deac, înlocuit din funcția de director al Agenției Naționale de Transplant

Distribuie pe:

După ce luni, 2 iulie 2018, Călin Farcaș, un tânăr de 29 de ani din Brașov, a decedat din cauză că nu a putut să beneficieze de un transplant de plămâni, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a semnat demiterea prof. univ. dr. Radu Deac din funcția de director al Agenției Naționale de Transplant și numirea în locul acestuia a medicului Alexandra Anca Mureșan, medic primar chirurgie generală la Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie „Prof. dr. Octavian Fodor", din Cluj-Napoca.

„Am declarat în urmă cu câteva săptămâni că doresc restructurarea Agenției Naționale de Transplant. Am numit un nou director executiv, am propus un director adjunct. Nu neg bunele intenții ale domnului dr. Radu Deac, dar am considerat că e nevoie de o echipă nouă în beneficiul pacienților a căror viață depinde de transplant.

Se impunea restructurarea Agenției Naționale de Transplant, pentru buna funcționare și transparentizare a activității de transplant în România. Numirea de astăzi este un prim pas în acest sens. Am încredere că noul director executiv va reuși să organizeze un sistem care să funcționeze în condiții optime, în beneficiul pacienților a căror viață depinde de efectuarea unui transplant. Mai mult, sperăm că noua lege a transplantului va putea fi gata în cel mai scurt timp pentru consultare. Mi-am propus să continui să fac tot ce îmi stă în putință pentru ca drama tânărului care a pierdut lupta cu viața să nu se mai repete.

România nu a fost în Eurotransplant, a avut un acord cu Eurotransplant, dar vom începe discuțiile, care s-ar putea să dureze mai mult. De aceea, cred că pacienții noștri nu vor putea aștepta. Consilierul meu pe probleme de transplant a fost deja de două ori la Budapesta și este în negocieri cu cei de acolo pentru a putea prelua pacienții care nu pot fi transplantați în România. Săptămâna viitoare, (11 iulie 2018), mă voi întâlni cu oficiali din Ministerul Sănătății din Ungaria. Lucrurile continuă", a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății, conform unui comunicat de presă.

Reamintim că singura șansă la viață a lui Călin Farcaș ar fi fost o operație în străinătate, în condițiile lipsei acute a infrastructurii de specialitate din țara noastră.

Tânărul și familia lui au încercat rezolvarea acestei probleme la mai multe clinici din străinătate, printre care și AKH Viena, dar au fost refuzați peste tot, deoarece România nu este membră cu drepturi depline a Eurotransplant, o organizație internațională care încurajează și coordonează transplanturile de organe.

 

Lasă un comentariu